Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 15 gru 2017, 05:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 391 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 12 paź 2017, 13:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 15 sty 2014, 13:56
Posty: 74
Lokalizacja: Opolskie
Przydał by się opis tych apek. Co dokładnie każda robi. Z góry dziękuję.

_________________
Moje Buddy-links
Moje Filmy YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 12 paź 2017, 14:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 paź 2014, 21:21
Posty: 266
Lokalizacja: śląsk
Modes - tryby lotu z Mavica..np point of interest.

_________________
Syma 107G | Walkera Ladybird QR V1 | Align TREX 450L DOMINATOR | Align TREX 250 DFC | DJI SPARK | HELL QUAD 3D | Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 12 paź 2017, 19:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 cze 2015, 01:08
Posty: 462
ts3362 pisze:
Kyokushin pisze:
Pytałeś się jak wymusić tryb ATTI
Robi się to przez modyfikację wpisu we Flight Controllerze poprzez DJI Assistant (włączony debug i opcje do edycji FC).
Jak to wszystko zrobić - info znajdziesz tu:
http://dji.retroroms.info/howto/parameterhacks
Próbowałem zrobić modyfikację wg info we wskazanym linku, ale albo coś pozmieniali w aktualnej wersji Assistant (używam teraz V1.1.6), albo się nie znam. Nie znalazłem nigdzie pliku main.js, w którym wg linku należy coś zmienić, ale chyba tą rolę pełni plik app.asar. Tam znalazłem wiersz z procedurą odblokowania okna debugowania (przegląd i edycja w Notepad++). Po zmianach i odpaleniu Assistant 2 najpierw wyskakuje okienko z błędami w skrypcie Java, a po jego zamknięciu otwiera się okno startowe Assistant 2 na moment z widocznym oknem debugowania, po czym okno debugowania znika i Assistant się zawiesza na oknie startowym. Daje się to dopiero zamknąć poprzez managera zadań. Oczywiście po przywróceniu pliku app.asar do stanu pierwotnego Assistant 2 działa. Jeśli ktoś (Kyokushin?) próbował to zrobić, z góry dziękuję za podpowiedź.

W temacie przeglądania logów Sparka z plików .DAT ściągniętych do PC poprzez Assistant 2, to jak pisałem, nie widzę nigdzie opcji przeglądania logów wprost z Assistanta, ale w podkatalogu Assistant jest aplikacja viewer.exe, w której można otworzyć i przeglądać pliki dat pod warunkiem, że dany plik dat zawiera dane tylko jednego lotu (tak zauważyłem). Inne działające narzędzia do przeglądania opisane są pod linkiem: https://sparkpilots.zone/threads/how-to ... t-log.398/


Ja mam wersję 1.1.2

A żeby ściągnąć pliki dat z koptera, też wcale do DJI nie trzeba się logować, można sobie w debugerze wyłączyć zasłaniający obiekt w html.

Z updatami od DJI to tak już jest, że się ich od razu nie instaluje, dopóki nie wiadomo bedzie co robią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 12 paź 2017, 20:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 wrz 2017, 17:21
Posty: 26
Lokalizacja: Stare Babice
Kyokushin pisze:
Ja mam wersję 1.1.2
A żeby ściągnąć pliki dat z koptera, też wcale do DJI nie trzeba się logować, można sobie w debugerze wyłączyć zasłaniający obiekt w html.
Z updatami od DJI to tak już jest, że się ich od razu nie instaluje, dopóki nie wiadomo bedzie co robią.
Dzięki za info:) Ściągnę 1.1.2 i zobaczę jak u mnie zadziała. Chyba racja - DJI trenuje funkcjonalność na klientach...

Edytuj posty!

ts3362 pisze:
Ściągnę 1.1.2 i zobaczę jak u mnie zadziała.
Zainstalowałem Assistant 2 ver 1.1.2 i teraz mam okno debugowania. Niestety mam problem z wykonaniem kroku "Change “debug” from 0 to 1". Może to być objaw mojej niewiedzy, ale domyślam się, że "debug" to parametr, który ustawiony na 1 sprawia, że odsłania/wstawia się opcja do zmiany parametrów/funkcji drona. No to pytanie, gdzie tego szukać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: poniedziałek 23 paź 2017, 15:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 91
Lokalizacja: Lublin
DJI GO 4 V 4.1.10
Zauważyłem dzisiaj chwilowe utraty zasięgu. Pojawiło się to po wybraniu i zrobieniu zdjęć seryjnych. Odległość nie miała znaczenia. Przy robieniu panoramy nie miałem takich kłopotów. Przy filmowaniu problem nie występuje - nie zauważyłem.

Edytuj posty!

Czy wiecie Koledzy może do czego służy poziomy pasek przesuwany pod napisem Stick Mode ?


Spark 01.jpg
Spark 01.jpg [ 115.3 KiB | Przeglądany 580 razy ]

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Ostatnio zmieniony środa 25 paź 2017, 20:42 przez pioterek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: wtorek 24 paź 2017, 16:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 19 cze 2017, 00:34
Posty: 125
Lokalizacja: Limerick
Witam
Mam pytanie. Jako, ze posiadam Mavica, zastanawiam sie na zakupem rowniez i Sparka to chcialem zapytac czy mozna Sparkiem sterowac przy pomocy aparatury od Mavica? Jesli tak to bylo by super bo nie byloby potrzeby kupowania apartury dodatkowej.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: środa 25 paź 2017, 08:54 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 13:40
Posty: 151
mohinder pisze:
Witam
Mam pytanie. Jako, ze posiadam Mavica, zastanawiam sie na zakupem rowniez i Sparka to chcialem zapytac czy mozna Sparkiem sterowac przy pomocy aparatury od Mavica? Jesli tak to bylo by super bo nie byloby potrzeby kupowania apartury dodatkowej.
Pozdrawiam


Nie, ponieważ Mavic korzysta z OcuSync, a Spark ze zwykłego wifi

_________________
Spark Fly More Combo, Parrot bebop 2 + Skycontroller 2, 250-ka, Eachine XQ90, Rayline R8, BAT-100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: środa 25 paź 2017, 10:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 lip 2013, 21:08
Posty: 17
Lokalizacja: Nysa
pioterek pisze:
Czy wiecie Koledzy może do czego służy poziomy pasek przesuwany pod napisem Stick Mode ?


Spark 01.jpg


pasek ten reguluje ogólną czułość drążków sterowania :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: środa 25 paź 2017, 13:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 19 cze 2017, 00:34
Posty: 125
Lokalizacja: Limerick
dragonfly24 pisze:
mohinder pisze:
Witam
Mam pytanie. Jako, ze posiadam Mavica, zastanawiam sie na zakupem rowniez i Sparka to chcialem zapytac czy mozna Sparkiem sterowac przy pomocy aparatury od Mavica? Jesli tak to bylo by super bo nie byloby potrzeby kupowania apartury dodatkowej.
Pozdrawiam


Nie, ponieważ Mavic korzysta z OcuSync, a Spark ze zwykłego wifi



Dzięki za odpowiedz, która nasunęła mi kolejne pytanie. Skoro aparatura Sparka działa na podstawie wifi to jak to możliwe, że może mieć zasięg aż 2km? Rozumiem, że można zwiększyć moc nadajnika ale i tak wydaje mi się to duży dystans jak na wifi, a nawet te 500m które obowiązuje w Europie jest bardzo dobrym zasięgiem jak na wifi. A przy okazji jeszcze jedno pytanie. Pojawiły się tu linki do zmodowanych aplikacji DJI Go 4 gdzie jest oszukany sprzęt i ponoć pracuje jak w USA czyli FCC. czy można jakoś sprawdzić jak pracuje nadajnik czy FCC czy CE? Zainstalowałem zmodowaną wersję 4.1.9 i nie wiem jak sprawdzić. Wiem, że jednak zapisuje dane lotu i synchronizuje z bazą, choć ktoś napisał, że niestety zmodowana wersja nie robi tego.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: środa 25 paź 2017, 19:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 91
Lokalizacja: Lublin
Pisałem wcześniej o nowym sofcie DJI GO 4 V 4.1.10. Za każdym razem gdy pojawia się nowa wersja mnoży się o niej opinii skrajnych. Dla jednych soft jest nie do użytku - inni go sobie chwalą. Narzekania są dwojakie - na spadający zasięg oraz zawieszanie się programu. Z telefonami na Androida jest tak jak z komputerami pod Windows. Niby wszystkie są złożone są z podobnych zespołów a jednak trochę inne. I jak nie wszystko podpasuje zaczyna się zabawa. Smartfon do pracy z DJI GO 4 musi mieć uwolnione maksymalnie duże zasoby bo to program dość wymagający. Jeżeli mamy zainstalowane i pracujące w tle kilkanaście innych aplikacji (potrzebnych lub nie) to zabierają one tak potrzebne zasoby dla obsługi drona. Drugą sprawą jest zasięg po WiFi. Jeżeli mamy czysto wokół siebie (żadnych obcych sieci) to zasięg fabryczny 500 m jest zupełnie spokojny do uzyskania. Jeżeli obce sieci będą obok nas to może zdarzyć się że Spark wybierze tę o najsilniejszym sygnale i przestanie z nami gadać.

Postanowiłem pobawić się trochę softem DJI GO 4 V 4.1.10. W tym celu poszukałem telefonu, którego używałbym tylko do lotów Sparkiem. Mój wybór padł na Xiaomi Redomi Note 4 3GB RAM i 32ROM. Telefon ten można wziąć na 14 dniową próbę i ew. zwrócić z powrotem do Media Ekspert. Poza aplikacją DJI GO 4 do telefonu nie ładowałem żadnych innych aplikacji. Telefon ma założoną kartę SIM tylko z internetem.
Nie da się ukryć że smartfon jest szybki i ma ciekawą opcję czyszczenia "śmieci " więc po zakończeniu pracy szybko odzyskuję tak potrzebny RAM.

Pierwsze loty zrobiłem w dużej hali wystawowej i DJI GO 4 V 4.1.10 działał bez zarzutu. Dzisiaj zaś przyszedł czas na próby w terenie.

Warunki były takie:
Słońce.jpg
Słońce.jpg [ 115.93 KiB | Przeglądany 457 razy ]

do tego wiatr i trochę deszczu

Poleciałem na 2,4 GHz i kablu OTG. Zasięg jaki uzyskałem
Lot 01.jpg
Lot 01.jpg [ 196.58 KiB | Przeglądany 457 razy ]


Lot odbył się bez żadnych zakłóceń i niespodzianek, filmowałem i robiłem zdjęcia seryjne. Sygnał WiFi miał cały czas miń dwie kreski. Ponieważ lot był za miastem nie miałem żadnych konkurencyjnych sieci WiFi.

Czyli soft DJI GO 4 V 4.1.10 jest chyba jednak w porządku.

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Ostatnio zmieniony czwartek 26 paź 2017, 08:11 przez pioterek, łącznie zmieniany 4 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: środa 25 paź 2017, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 paź 2014, 21:21
Posty: 266
Lokalizacja: śląsk
DJI GO 4 V 1.4.20 ?? Co to za numer wersji??? Aktualnie dla Androida jest wersja DJI GO 4 wersja 4.1.10. Cos chyba popłynąłes z tymi numerkami.

_________________
Syma 107G | Walkera Ladybird QR V1 | Align TREX 450L DOMINATOR | Align TREX 250 DFC | DJI SPARK | HELL QUAD 3D | Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: środa 25 paź 2017, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 91
Lokalizacja: Lublin
macgyverek pisze:
DJI GO 4 V 1.4.20 ?? Co to za numer wersji??? Aktualnie dla Androida jest wersja DJI GO 4 wersja 4.1.10. Cos chyba popłynąłes z tymi numerkami.



Tak masz rację już poprawiłem.

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 26 paź 2017, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
ja tez mam xiaomi redmi note 4 na snapie .
bardzo polecam ten telefon. ma 3 gb ramu a zapłaciłem za niego 580 zeta. dji go lata na nim wyśmienicie. latam sparkiem. nawet na standardzie latało sie super . 3 gb ramu to minimum . a mam zainstalowane fejsy i inne śmieci .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: czwartek 26 paź 2017, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 cze 2015, 20:27
Posty: 91
Lokalizacja: Lublin
No to jest nas na razie oficjalnie dwóch z tym telefonem.

Dla ciekawości załączam obciążenie sieci WiFi u mnie na osiedlu dla pasm 2,4 i 5 GHz.

2,4 GHz oj tłoczno - widać też sieć Sparka

Sieć WiFi 2,4 GHz na osiedlu.jpg
Sieć WiFi 2,4 GHz na osiedlu.jpg [ 218.45 KiB | Przeglądany 324 razy ]


A w paśmie 5 GHz pusto

Sieć WiFi na osiedlu 5,8 GHz.jpg
Sieć WiFi na osiedlu 5,8 GHz.jpg [ 118.38 KiB | Przeglądany 222 razy ]


Więc sumując jeżeli znajdę się w miejscu gdzie nie ma natłoku sieci WiFi 2,4 GHz to oczywiście latam na tym paśmie. Jeżeli jednak występuje duży śmietnik, pasmo 5 GHz może okazać się czyste i pewniejsze do latania choć z krótszym zasięgiem. Pojechałem dwa kilometry poza osiedle oba pasma czyste - nic tylko latać :-).

dobre miejsce na sprawdzenie zasięgu.jpg
dobre miejsce na sprawdzenie zasięgu.jpg [ 356.79 KiB | Przeglądany 222 razy ]

_________________
DJI F450 FPV, Phantom 3A, DJI Spark Combo, RangerEX, Pitlab&Zbig, Futaba 14SG
opis budowy modeli FPV: https://goo.gl/FuZ5ai https://goo.gl/PBXgq7
inne moje modele: https://goo.gl/n4SZnK


Ostatnio zmieniony piątek 27 paź 2017, 17:28 przez pioterek, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: DJI Spark
Post: piątek 27 paź 2017, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 201
Lokalizacja: polska
zrób sobie moda fcc i masz zero problemów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 391 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.