Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 01:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 19 maja 2017, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10479
Lokalizacja: Mikoszewo
Flexx600 pisze:
.Fota calosciowa mi nie chce wejsc ze wzgledu na limit

To ją wrzuć na jakiś TinyPic czy inny hosting, względnie na dysk Google i daj link

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 22:06 
Offline

Rejestracja: środa 01 mar 2017, 19:34
Posty: 26
Lokalizacja: Eschwege,Niemcy
tu juz po paru probach ratowania sytuacji..


ööjj.jpg
ööjj.jpg [ 507.65 KiB | Przeglądany 503 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7322
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm jak już i tak nie działa, to na Twoim miejscu dałbym to komuś, by odlutował od esc i dosztukował nowe przewody, odcinając to co zmajstrowałeś.
To nie wygląda dobrze.
Na pewno będzie taniej, niż nowe silniki, a być może odżyje.
Kwestia przewodów, bo roboty to tam niewiele.

Skąd jesteś?

Myślałem, że dużo gorszy jest dostęp do esc/przewodów, a jest super. Ale to już trudno. Będziesz wiedział na przyszłość.

Ja bym jeszcze próbował to ratować, a nuż się uda.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 22:21 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 178
Weź te przewody wylutuj z ESC, daj nowe o numer większym AWG i połącz z tymi od silnika tulejką na zakładkę zaciskarką, następnie lekko nawet można cyną puścić, ale tak po ludzku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 22:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
Flexx600 pisze:
tu juz po paru probach ratowania sytuacji..

No niezla masakre tam zrobiles :shock:

Wez no te kable jeszcze raz przytnij, odizoluj 4-5mm, pocynuj, zlutuj ze soba i zaloz termokurcza. Przy okazji mozesz tez zmierzyc rezystancje uzwojen silnikow.

Nie wiem jak w 4 ale we wczesniejszych Phantomach w izolacji przewod byl tak naprawde podwojny, jesli w 4 rowniez upewnij sie ze lutujesz oba przewody.

motor.jpg
motor.jpg [ 37.63 KiB | Przeglądany 490 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 00:10 
Offline

Rejestracja: środa 01 mar 2017, 19:34
Posty: 26
Lokalizacja: Eschwege,Niemcy
Cos znalazlem.Wyglada na to, ze na darmo tak masakrowalem te przewody bo one przewodza prad.Zmierzylem rezystancje miedzy przewodami czarny-szary-bialy.W trzech silnikach pokazuje konsekwentnie miedzy kazdym z przewodow(szary-czarny,czarny -bialy,bialy szary) 67kΩ.Natomiast w prawym przednim silniku jest tak : czarny-szary 51kΩ,czarny-bialy 51kΩ, bialy-szary 2Ω(!)
Mierzylem podczas kiedy silniki sa podlaczone do ESC wiec nie wiem czy silnik czy ESC zepsuty.
Wszystko bylo sprawne przed przecieciem i lutowaniem wiec dziwna sprawa.Widzialem jak koles na jednym filmiku ktory po fakcie znalazlem( https://www.youtube.com/watch?v=jFIkNnQoBOQ&t=2560s ) przed odlutowaniem silnikow odlacza ESC (24 minuta filmu).Ja tego nie zrobilem bo nie wiedzialem, ze trzeba- zreszta nie kumam ang.wiec nie wiem po co on to odczepial ale moze tu byc przyczyna i mam zrypane teraz ESC.Kable jak cialem to 3 na raz wiec moze jakies zwarcie powstalo.Jutro rozlacze kable i pomierze rezystancje zeby ustalic czy silnik czy ESC siedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 05:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 779
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
67kΩ między fazami silnika to chyba trochę za dużo, tam powinna być rezystancja w Ω a nie kΩ

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 06:14 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 557
tak, ale on mierzył gdy silnik jest połączony z esc
a nie odlutowany całkiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 06:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 779
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
tombstone pisze:
tak, ale on mierzył gdy silnik jest połączony z esc
a nie odlutowany całkiem

Przy takim podłączeniu i pomiarze zawsze miernik zawsze wskaże najniższą rezystancji, czyli uzwojenia

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 09:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
Flexx600 pisze:
nie kumam ang.wiec nie wiem po co on to odczepial

Tasme odczepia zeby jej nie uszkodzic przy lutowaniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 26 lis 2016, 12:17
Posty: 57
Lokalizacja: Gdynia
Tak jak kolega wyżej ja również proponuję założyć izolację np termokurcz.
Kiedyś również lutowałem coś na Twoje podobieństwo i nie założyłem izolacji. Nie działało. Po zaizolowaniu działało jak trzeba.
Zwłaszcza że masz niezły odcinek nie izolowany.

_________________
DJI Phantom 3 Advanced
GG: 1432262


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 12:27 
Offline

Rejestracja: środa 01 mar 2017, 19:34
Posty: 26
Lokalizacja: Eschwege,Niemcy
Rezystancja pomiedzy zwojami 67 kΩ niby wysoka ale w 3 silnikach jest symetryczna tylko w tym jednym jest 51kΩ,51kΩ,2-3Ω
Jak najlepiej sprawdze co jest zepsute?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 12:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
Flexx600 pisze:
Rezystancja pomiedzy zwojami 67 kΩ niby wysoka ale w 3 silnikach jest symetryczna tylko w tym jednym jest 51kΩ,51kΩ,2-3Ω
Jak najlepiej sprawdze co jest zepsute?

No to albo zle mierzysz (tudziez niedokladnie odizolowales przewody) albo masz walniety silnik. To nie jest aby ten silnik przy ktorym bylo zlamane ramie?

P.S. Zakladam ze mierzysz na odlutowanych silnikach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 13:10 
Offline

Rejestracja: środa 01 mar 2017, 19:34
Posty: 26
Lokalizacja: Eschwege,Niemcy
Nie, to sa pomiary jezszce na przylutowanych silnikach.Mysle,ze wieczorem rozlutuje i zmierze jezscze raz.Rozlutowac tylko ten jeden co pokazuje inaczej czy jak i zmierzyc ??Mierze dobrze za kazdym razem tak samo pokazuje.na tym jednym tylko inyczej niz w pozostalych trzech.To nie ten z odlamanym ramieniem.Ja go odpalalem po wypadku - trzymalem ramie w palcach i wszytkie silniki chodzily dobrze, nie bylo zadnego bledu i reagowaly na polecenia kontrolera-silnik z odlamanym ramieniem niczym sie od pozostalych nie odroznial w pracy jak i teraz ma te same wartosci rezystancji w zwojach jak pozostale dwa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 13:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5496
Lokalizacja: Polska
Flexx600 pisze:
Nie, to sa pomiary jezszce na przylutowanych silnikach.

No to po co takimi wynikami glowe zawracasz? Pisales to juz wczesniej :roll:

Flexx600 pisze:
trzymalem ramie w palcach i wszytkie silniki chodzily dobrze

Ale nie chodza, wiec to juz nie ma znaczenia. Moze miales szczescie, a po rozkreceniu dokonczyles tylko dziela zniszczenia po crashu.

Obstawiam przerwane albo zle odizolowane przewody bo kΩ to za duzo (choc ktos kto ma pod reka silnik od P4 moglby potwierdzic).

P.S. A Jagoda za podsuniecie pomyslu z cieciem przewodow bedzie sie w piekle smazyl :evil:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.