Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 paź 2018, 00:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 04 lut 2016, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6543
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
Bezsens tej aplikacji w obecnej formie (oby się zmieniła i stała przydatna) sprawia że już od razu podejrzewałem że tu jest coś grubymi nićmi szyte, ale nie chciałem być posądzony o teorie spiskowe.


Szczerze mowiac nie bardzo rozumiem gdzie ty tu widzisz bezsens. Zadaniem tej aplikacji jest informowac Cie o aktywnych strefach w Twojej lokalizacji i robi to calkiem niezle. Opcja checkinu jest dodatkiem i do tego dobrowolnym - nikt nie kaze Ci go uzywac.

I nic grubymi nicmi szyte nie jest, po prostu kazdy moze zobaczyc kto i gdzie jest w danym momencie sie zacheckinowal - nawet policja i straz miejska.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2016, 20:07 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1333
Lokalizacja: Lubelskie
pawelsky pisze:
Zadaniem tej aplikacji jest informowac Cie o aktywnych strefach w Twojej lokalizacji i robi to calkiem niezle


Tu jest kolejny bezsens że nie można sprawdzić wybranej lokalizacji bez pojawienia się w niej lub oszukania apki że się tam znajdujesz. Skoro check in jest tylko dodatkiem to w związku z w/w potwierdzasz tylko że apka jest kompletnie nie przydatna bo same strefy to masz np. tu https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... yq1NhHwuAw i możesz sprawdzić na drugim końcu kraju nawet, czy gdziekolwiek, zanim się wybierzesz w dane miejsce możesz dokładnie wybadać co i jak bez instalowania syfu na tel.

Gdyby można było sprawdzać i rezerwować z wyprzedzeniem czasowym dowolne miejsce, a do tego oprócz UAV korzystali by z tego załogowe to by był wielki uklon w stronę bezpieczeństwa, a tak to zbędny gadżet do powiadamiania straży wiejskiej :lol:

PS. Sory tamto była stara, ale na dole jest link do nowej: https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 2Sxc&hl=pl

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 lut 2016, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6543
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
Tu jest kolejny bezsens że nie można sprawdzić wybranej lokalizacji bez pojawienia się w niej lub oszukania apki że się tam znajdujesz.

Mozna, w wersji Premium.

Głuś pisze:
Skoro check in jest tylko dodatkiem to w związku z w/w potwierdzasz tylko że apka jest kompletnie nie przydatna bo same strefy to masz np. tu https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... yq1NhHwuAw i możesz sprawdzić na drugim końcu kraju nawet, czy gdziekolwiek, zanim się wybierzesz w dane miejsce możesz dokładnie wybadać co i jak bez instalowania syfu na tel.

Po pierwsze primo podales link do mapy ktora jest nieaktualna. Jesli juz to https://goo.gl/tyTfQL
Po drugie primo na tej mapie musisz sie przeklikac przez kazda strefe i sprawdzic ktora z nich obowiazuje od GND, czy dotyczy BSP czy nie, etc. (DroneRadar filtruje to za Ciebie).
Po trzecie primo mapa na DroneRadar uwzglednia godziny aktywnosci danych stref, a wspomniana wczesniej mapka nie.

Krotko mowiac dane z DroneRadar sa bardziej aktualne i latwiejsze do przyswojenia dla przecietnego latacza. I ma to duzy sens...

Głuś pisze:
Gdyby można było sprawdzać i rezerwować z wyprzedzeniem czasowym dowolne miejsce

Sprawdzac jak juz mowilem mozna, w rezerwowaniu z wyprzedzeniem nie widze wiekszego sensu. To troche tak jakbys chcial zeby radar pokazywal Ci gdzie samolot moze bedzie za dwa dni, a nie gdzie jest w danej chwili.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 lut 2016, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 439
Lokalizacja: pomorskie
ozim pisze:
PiotrSz pisze:
Bardzo fajna aplikacja tylko pytanie czy nie zbiera danych z naszych lokalizacji i nie wysyła przypadkiem gdzieś ... ?

Noooo. Jakiś czas temu latałem w Warszawie. Dodam, że mamy wszystkie papiery i zgody (CTR, R, od Hanki). Ponieważ do lotów miałem jeszcze 40 min to siedziałem i się grzałem w samochodzie no i kliknąłem. Miejsce pomimo, że w stolicy to mocno na uboczu i odludne. W ciągu pół godziny pojawiły się 2 patrole straży wiejskiej i 2 patrole policji bardzo bacznie się rozglądając po co ja tam parkuje !!!!!! Ewidentnie pojawili się po moim kliknięciu i chyba niezależnie od siebie. Mój lot się przesunął o 30 min - czyli de facto latałem jakąś godzinę po kliknięciu - służby już się nie pojawiały.

Wniosek : Ja osobiście więcej nie będę klikał. Miałem już doświadczenia ze służbami i pomimo posiadania wszelkich pozwoleń i tak to się kończyło dwoma straconymi godzinami, tłumaczeniem, że "dron" nie posiada dowodu rejestracyjnego i OC itp.


dobre info. lubię to.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lut 2016, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
Tą aplikację traktuję jako gadżet i tylko wyłącznie jako zabaweczkę.
Jestem na granicy MRT23 a ta na tym programiku jest cały czas aktywna. Świątek piątek i niedziela wszystkie strefy MRT w/g tej aplikacji mają zakaz lotu co nie jest prawdą.
http://www.amc.pansa.pl/strefy_amc_nowe.php?nr=7126


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lut 2016, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6543
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
Tą aplikację traktuję jako gadżet i tylko wyłącznie jako zabaweczkę.
Jestem na granicy MRT23 a ta na tym programiku jest cały czas aktywna. Świątek piątek i niedziela wszystkie strefy MRT w/g tej aplikacji mają zakaz lotu co nie jest prawdą.
http://www.amc.pansa.pl/strefy_amc_nowe.php?nr=7126


O MRT akurat pisza na swojej stronie:
Cytuj:
W chwili obecnej, wszystkie MRT ("na wszelki wypadek") są włączone. Na dniach dorobimy integrację MRT z AUP.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lut 2016, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1868
Jakoś tego nie znalazłem co i tak powoduje, że ta aplikacja jest dla mnie bezużyteczna. Może jak bëdzie poprawka to da się na niej pracować. Pomysł jest świetny a taka aplikacja potrzebna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 16:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1419
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Właśnie zainstalowałem Drone Radar Premium.

W robocie jest WiFi - dopiero w chacie wrzucę SIM ;-)

Czy z tej aplikacji można korzystać jeśli nie ma aktualnej lokalizacji? Wiadomo, że nie zawsze będę na dworze, co by określiło moją lokalizację (chyba, że zgrubsza przez sieć kom) a przecież bym sobie chciał przejrzeć strefy czy coś - w różnych miejscach ;-)

Jak jest WiFi to cały czas pisze - pobieranie danych..... Czasem wyskakuje Przekroczono czas oczekiwania na sygnał GPS.... ale myślałem, że chociaż sobie ściągnie mapę, strefy czy coś ;-)

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 439
Lokalizacja: pomorskie
a skąd policja ma wiedzieć gdzie jechać jak nie masz GPS'a włączonego ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6543
Lokalizacja: Polska
RW pisze:
Czy z tej aplikacji można korzystać jeśli nie ma aktualnej lokalizacji?

Jesli masz wlaczone WiFi lub polaczenie internetowe przez siec komorkowa (a musisz je miec, bo bez nich aplikacja nie zadziala), to masz rowniez zgrubnie ustalona lokalizacje, wiec mozesz uzywac aplikacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1419
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
xq_operator pisze:
a skąd policja ma wiedzieć gdzie jechać jak nie masz GPS'a włączonego ?


Nie mówię o rezerwacji tylko przeglądaniu :-P

pawelsky pisze:
Jesli masz wlaczone WiFi

No i wyświetla to co powyżej pisałem :-P
Oczywiście w opcjach - tryb lokalizacji - Wysoka dokładność (GPS, sieć, WiFi).

Co ciekawe - inne aplikacje oparte na GPS od razu po uruchomieniu powodują wyświetlenie na górnym pasku tableta ikonki lokalizacji - czyli żądają lokalizacji.
W przypadku uruchomienia DroneRadar, żadna ikonka w pasku się nie pojawia.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 17:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6543
Lokalizacja: Polska
RW pisze:
No i wyświetla to co powyżej pisałem :-P
Oczywiście w opcjach - tryb lokalizacji - Wysoka dokładność (GPS, sieć, WiFi).

Mozesz sprobowac wylaczyc sam GPS w ustawieniach. U mnie dziala bez problemu niezaleznie od tego czy sygnal GPSu jest czy go nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1419
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
W ustawieniach nie mam GPS tylko Lokalizacja (android 4.4.1).

Jedyne co można zrobić, to włączyć tryb lokalizacji - Oszczędzanie baterii (lokalizacja poprzez WiFi i sieć kom).

Pomimo uruchomienia tego trybu nadal Drone Radar wyświetla Pobieranie danych.... a po jakimś czasie - Przekroczono czas oczekiwania na sygnał GPS...

Może WiFi ma jakieś ograniczenia :-P

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 18:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1242
Hm..
Czytając post uruchomiłem aplikację.
Mam włączone Wi-Fi.
Wył. dane kom.
GPS nie może działać bo w budynku.
Lokalizacja włączona.
Wszystko OK.Na mapie zlokalizował prawidłowo.No... dokładność jakieś 15 m.
Pogodę podał w odległości 5 km. od lokalizacji.

Ps. Mam inne zastrzeżenia do Drone Radar - opiszę jak ogarnę

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 18:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1419
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Dobra - już wszystko jasne :-)

Tak jak podejrzewałem, coś z WiFi.

W pobliżu swojego pokoju mam takie WiFi dla gości i zapewne ma jakieś tam ograniczenia. Byłem gdzie indziej i użyłem zahasłowanego WiFi. Aplikacja działa bez problemu. Moja lokalizacja dość dokładna bez GPS :-)

Co ciekawe - powróciłem do WiFi dla gości a aplikacja nadal działa :-P A lokalizacja przesunięta o kilkadziesiąt metrów - zgodnie z rzeczywistością.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.