Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 17 cze 2019, 08:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 12 lut 2015, 16:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 paź 2014, 12:57
Posty: 27
Lokalizacja: Trzebinia
Jakiś czas temu padł mi ESC w moim quadzie (nad betonowym placem), i jaki jest wynik takiej akcji każdy wie. Dlatego postanowiłem się zainteresować tematem spadochronów do naszych zabawek. Otóż trochę się zdziwiłem że rozwiązania plug & play robi praktycznie tylko jedna firma: MARS (ale to tylko połowa sukcesu o czym dalej). (DJI też oczywiście robi, ale ciężkie i drogie). Jest też kilka tematów na rcgroups z których autorzy w prawdzie zrobili takie spadochrony ale praktycznie żadne z tych rozwiązań nie ma szansy faktycznie sprawdzić się w boju na szerszą skalę, a część tych projektów była tylko, że tak powiem pokazowa. Łącznie z ładunkami wybuchowymi itp. ;)


Wróćmy więc może do samego tematu i jak dla mnie najbardziej udanej, najprostszej i najlżejszej konstrukcji czyli MARS, na której myślę że można by się wzorować przy wykonywaniu swojego projektu.

Poniżej fota jak to wszystko wygląda:
Obrazek

Konstrukcja prosta jak budowa cepa więc na ten temat się nie będę rozpisywał.
Wszystko fajnie tylko tani nie jest. Za wersję mini, która pociągnie 1,8kg - 150 zielonych + wysyłka.

Skłoniło mnie to do budowy czegoś własnego - kupię rurkę z poliwęglanu, jakiś element rozprężny, wezmę jakieś wolne serwo, kawałek materiału (ewentualnie kupić jakiś spadochron gotowy - jest tego cała masa od treningowych po makiety itp.) + reszta pójdzie na drukarkę 3d. i myślę za około 50 złotych będzie efekt ten sam. I tu zaczyna się prawdziwy problem - otóż jak poradzić sobie z odcięciem silników?


Opcja pierwsza:
Oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest kupienie 4 rc switchy (quad) i podpięcie każdego do osobnego silnika (np takich: http://www.aliexpress.com/store/product ... 66250.html). Tylko czy korzystając z takiego rozwiązania drastycznie nie podniesiemy awaryjności samego quada? Czy takie przełączniki rc w ogóle są w stanie wytrzymać długotrwałą pracę pod obciążeniem?


Opcja druga:
Można podpiąć kolejne serwo, które będzie odpowiedzialne za rozłączenie wtyczki zasilającej wiązkę silników. Nie wiem czy takie rozwiązanie w ogóle nie włożyć lepiej między sci-fi;) ?


Opcja trzecia:
Zaprojektowanie przełącznika rc od podstaw, który obsłużyłby np. 100A. Ktoś się pisze, żeby zaprojektować taki układ :) ?


Kolejny temat to zasilanie tych przełączników - czy jest sens bawić się w osobne źródło czy nawet osobny ubec? To samo pytanie dotyczy odbiornika? Jak rozwiązać ten problem żeby było najlepiej? Może w ogóle zaprojektować jakiś system nadajnik - odbiornik 1 kanałowy z osobnym źródłem zasilania działający na niskiej częstotliwości?


Obecnie mam remont w domu, ale jak tylko będę miał luźniej, zaczynam pracę nad tym tematem. Tymczasem czekam na Wasze sugestie i przemyślenia. Najpierw chcę znać wasze zdanie i sugestie. Ja na pewno będę dążył do tego, żeby znaleźć złoty środek między wagą całego systemu a poziomem bezpieczeństwa. Jak śnieg stopnieje zacznę eksperymentować z prototypami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lut 2015, 16:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7227
Lokalizacja: Polska
Dobrze by bylo gdyby gdyby ETH w Zurych w koncu ogarnela temat patentu na algorytm failsafe dla quadow. Mieli to juz miec zalatwione zdaje sie rok temu a tu cos cisza...



Jak producenci kontrolerow zaczeliby to implementowac nie trzeba by wowczas kombinowac ze spadochronami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lut 2015, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 paź 2014, 12:57
Posty: 27
Lokalizacja: Trzebinia
Wiem, znam temat i jest to rewelacja. Niestety jak sam widzisz, nie wejdzie to zbyt szybko pod strzechy więc póki co chyba jedynie spadochron załatwia sprawę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lut 2015, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7227
Lokalizacja: Polska
Szmalu pisze:
Wiem, znam temat i jest to rewelacja. Niestety jak sam widzisz, nie wejdzie to zbyt szybko pod strzechy więc póki co chyba jedynie spadochron załatwia sprawę.


Co ciekawe chlopaki sa w stanie w praktyce wyratowac sie przy utracie 2 przeciwleglych silnikow, a w symulacji wykazali ze algorytm ma szanse zadzialac przy utracie 3 ale niestety ciag jednego silnika nie byl wystarczajacy wiec nie potwierdzili tego w praktyce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lut 2015, 17:27 
Offline

Rejestracja: piątek 23 maja 2014, 17:14
Posty: 58
Lokalizacja: Wrocław
W APMie jest " zamontowana" możliwość wypuszczania spadochronu po wykryciu spadania oraz odcięcie silników

_________________
KrisMaster


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lut 2015, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12194
Lokalizacja: Mikoszewo
Szmalu pisze:
Opcja pierwsza:


RC-Switch nie musi bezpośrednio kontrolować zasilania. Może kontrolować przekaźnik a wtedy problem obciążalności masz niejako załatwiony.
Poza tym może zamiast odcinać zasilanie odetnij sygnał sterujący regulatorem (środkowy kabelek wtyczki idącej do FC)? Nie sprawdzałem na typowych kopterowych reglach (SimonK czy BLHeli) ale tradycyjne mają z reguły zabezpieczenie że zatrzymują silnik w razie utraty sygnału z odbiornika.

Szmalu pisze:
Opcja druga:


Tak, to raczej sci-fi

Szmalu pisze:
Opcja trzecia:

Nie to żebym cię zniechęcał ale z moich obserwacji wynika że prośby w stylu "wymyśliłem, kto mi to zrobi?" pozostają bez echa.

Co do reszty pytań to tuszę że musisz sobie odpowiedzieć na nie sam z tego prostego względu że jakby to było takie jasne "co lepiej" to byś teraz nie kombinował tylko kupował gotowy polski spadochron do kopterów. Temat urządzeń ratunkowych tego typu przewijał się już kilkanaście razy i jakoś nie doczekał się realizacji.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lut 2015, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 paź 2014, 12:57
Posty: 27
Lokalizacja: Trzebinia
Verid pisze:
RC-Switch nie musi bezpośrednio kontrolować zasilania. Może kontrolować przekaźnik a wtedy problem obciążalności masz niejako załatwiony.
Poza tym może zamiast odcinać zasilanie odetnij sygnał sterujący regulatorem (środkowy kabelek wtyczki idącej do FC)? Nie sprawdzałem na typowych kopterowych reglach (SimonK czy BLHeli) ale tradycyjne mają z reguły zabezpieczenie że zatrzymują silnik w razie utraty sygnału z odbiornika.

Pomysł z przekaźnikiem wydaje się na ten moment najlepszy :) Bardzo uprości konstrukcje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lut 2015, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12194
Lokalizacja: Mikoszewo
Sprawdź zachowanie standardowego kopterowego regla po zaniku sygnału - jak się zachowa zgodnie z oczekiwaniami to eliminujesz przekaźnik - masz jeszcze bardziej uproszczoną konstrukcję czyli wzrasta niezawodność (element mniej), spada masa (nie do przecenienia w kopterach) i wprowadzasz unifikację (system zadziała w każdym kopterze niezależnie od jego żarłoczności na ampery)

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lut 2015, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 paź 2014, 12:57
Posty: 27
Lokalizacja: Trzebinia
Verid pisze:
Sprawdź zachowanie standardowego kopterowego regla po zaniku sygnału - jak się zachowa zgodnie z oczekiwaniami to eliminujesz przekaźnik - masz jeszcze bardziej uproszczoną konstrukcję czyli wzrasta niezawodność (element mniej), spada masa (nie do przecenienia w kopterach) i wprowadzasz unifikację (system zadziała w każdym kopterze niezależnie od jego żarłoczności na ampery)

Według mnie nie skompiluje to konstrukcje, bo będę musiał użyć tylu przełączników ile jest regulatorów, żeby patent zadziałał. Wszędzie przecież sterowanie jest inne - nie mogę tego podpiąć pod jeden tor ;) No chyba, że coś przeoczyłem i da się to załatwić inaczej? Lub jeszcze inaczej: jeden przełącznik rc i 4 (przy quadzie) mikro przekaźniki.

Ewentualnie jest druga opcja czyli samemu zaprojektować przełącznik z przekaźnikiem 4 lub więcej torowym, co może nie być w sumie głupim pomysłem. Tak czy siak sprawdzę jutro czy silnik stanie.

btw. sterujący pin to skrajny, a nie środkowy ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lut 2015, 23:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12194
Lokalizacja: Mikoszewo
Cytuj:
Według mnie nie skompiluje to konstrukcje, bo będę musiał użyć tylu przełączników ile jest regulatorów, żeby patent zadziałał


I tak i nie - przekaźnik zdolny przenieść obciążenie przeciętnego koptera to spory klunkier będzie i to mechaniczny. Odcięcie sygnałów nawet kilku regli sterowane z jednego RC-switcha zrobisz na elementach SMD. Pamiętaj że i tak dołożysz sporo bo sama konstrukcja "parasola" wraz z pojemnikiem będzie swoje ważyć więc myślę że powinieneś w swoim projekcie jak najmocniej dbać o masę - ale to tylko moje osobiste odczucie.

Cytuj:
Ewentualnie jest druga opcja czyli samemu zaprojektować przełącznik z przekaźnikiem 4 lub więcej torowym, co może nie być w sumie głupim pomysłem.


O, to to właśnie.

Cytuj:
sterujący pin to skrajny, a nie środkowy ;)


Fakt, pokićło mi się z innym systemem który mam aktualnie na stole.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 lut 2015, 23:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 paź 2014, 12:57
Posty: 27
Lokalizacja: Trzebinia
Masa to dla mnie priorytet więc jeśli test z odpięciem sygnału wyjdzie poprawnie, to rozwiązanie już jest na tacy i będzie można myśleć nad dalszymi elementami. :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 lut 2015, 00:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 maja 2011, 01:10
Posty: 1279
Lokalizacja: Amsterdam
Jakiś czas temu zacząłem projekt zdublowanego FC na wypadek nie kontrolowanego odlotu nazy, http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=21696.
Między czasie udało mi się zrobić wersje v2 prototypu i zrezygnować z mikro przekaźników na rzecz kopiowania sygnału pwm, dzięki czemu na trzy pozycyjnym przełączniku mojej futaby jestem w stanie wybrać główny FC zapasowy lub całkowite odcięcie pwm.
Niestety wprowadzając jaki koliek układ pomiędzy FC a esc zwiększa się ilość elementów które mogą uledz awarii.
Mimo bardzo ograniczonego czasu, pomału dochodzę do wersji z którą nie boje się latać.

Co do samego spadochronu to pomysł fajny ale ciężkie badziewie będzie, no i jak będziesz nisko latał to i tak Ci nie pomoże.

Jak zaczynałem swoją przygodę z kopterami to tez próbowałem spadochronu, obecnie wole jednak coaxial lub hexe gdzie utrata silnika nie stanowi tak dużego problemu.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lut 2015, 09:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 gru 2014, 10:49
Posty: 130
Lokalizacja: Krakuszowice k. Gdowa
Odnośnie spadochronów. Natknąłem się na coś takiego: http://www.flytechuav.pl/pl/products/safeland


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lut 2015, 09:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9045
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm całkiem nie głupie i lekkie, tylko 150g do wagi 2,5kg. Są już jakieś filmy? ;-)
Tylko pytanie, czy 5m/s to jednak nie za dużo ?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 15 sie 2015, 16:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4288
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Mayday - The Future of Autonomous Drone Safety! by Kyle O'Rourke

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.