Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 21 lut 2020, 08:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 07 gru 2019, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
Witajcie.

Od jakiegoś czasu DroneRadar wydał swoją nową wersję (sygnowaną nr.2):
logo.jpg
logo.jpg [ 73.13 KiB | Przeglądany 1843 razy ]



Aplikacja jest zintegrowana z PansaUTM: https://utm.pansa.pl (zachęcam do odwiedzenia).
ps. najlepiej odwiedzić stronę z komputera PC i przeglądarki chrome. w telefonach nie działa zbyt dobrze, a jak już - należy telefon trzymać poziomo - gdy jest w pionie - mamy info o nie obsługiwanej rozdzielczości :/
System (na podanej stronie www pansy) pozwala na założenie swojego profilu "pilota" - należy podać imię, nazwisko, email (jest weryfikowany) oraz telefon (weryfikacja poprzez SMS). - najlepiej podawać te same dane jakie mamy w aplikacji DroneRadar.
Po zalogowaniu mamy następujący pulpit:
logowanie.jpg
logowanie.jpg [ 65.92 KiB | Przeglądany 1843 razy ]



Oczywiście jest możliwe podanie dodatkowych danych (adres zamieszkania itp) - potrzebne będą później, ale o tym za chwilę.
W zakładce "certyfikaty" mamy możliwość podania swoich uprawnień (np u mnie: VLOS oraz UAV<5kg) z podaniem dat ważności. należy przygotować skan SK aby dokończyć procedurę dodania uprawnień:
certyfikaty.jpg
certyfikaty.jpg [ 66.31 KiB | Przeglądany 1843 razy ]



Kolejną opcją jest stworzenie "Parku maszyn" - tzn przygotowania do rejestracji dronów (nie jest to na razie rejestracja patrząc z punktu widzenia prawa - system działa testowo - ale zapewne tak będzie się to odbywało).
Byłem ciekawy jak zostanie rozwiązana sprawa DIY - dronów własnej konstrukcji. Okazuje się, że jak zawsze - Polacy przygotowali się świetnie. przy rejestracji drona można wybrać model z rozwijalnej listy - tam są DJI Yuneeki itp (jeśli czyjegoś modelu nie ma - można poprosić o dodanie mailowo: info@droneradar.eu)
Ja wybrałem DIY. numerem seryjnym jest numer seryjny kontrolera lotu. w przypadku Pixhawka nie mam takowego na wierzchu, więc dodałem numer jaki mi się wyświetlił w MissionPlannerze (jest to opisane, że można tak zrobić).
Następnie mogłem podać systemy jakie mam (RTH, RTL, Land, telemetrię, bluetooth, kamerę itp... można dodać spadochron jak ktoś ma) W ostatnim kroku należy (w przypadku DIY przynajmniej) dodać zdjęcie numeru seryjnego (screen MissionPlannera u mnie) - ja żeby posprawdzać sobie funkcjonalności - dodałem zdjęcia załego drona, jak i tablicznki znamionowej. Należy też wprowadzić wagę, maksymalne prędkości lotu zasięg - no i można obliczyć energię kinetyczną.
Widok "karty drona" wygląda tak:
dron.jpg
dron.jpg [ 102.45 KiB | Przeglądany 1843 razy ]


Dane operatora o których mówiłem oraz dane drona są potrzebne do stworzenia swoich "misji" - w przyszłości planuje się, że wnioski o loty będzie można składać przez taki system. Na razie prawo jest nie zmienione - wnioski wysyłamy jak zazwyczaj - ale Maciej zachęca do wprowadzania też lotów tutaj - dzięki czemu możemy sprawdzić jak to działa, a FIS/Wieża widzi o wiele więcej i ma szersze możliwości. i tutaj...

...Zachęcam do obejrzenia małego "demo" - chyba niestety należy mieć facebooka:
https://www.facebook.com/groups/1155295 ... 712545081/

Tam Maciej przedstawia po co ten system jest, w jaki sposób działa "od kuchni" czyli od strony wieży czy też FISu, i docelowo czemu ma służyć.

Jestem bardzo ciekawy Waszych opinii, wg mnie system jest zrobiony z głową - i polskim, rozsądnym podejściem do tematu - film jest strasznie długi, ale polecam moment, kiedy operatorzy są informowani o zbliżającym się LPR, a wieża ma informację o tym czy operator odebrał info, czy nie. Dzięki podanym kontaktom telefonicznym - służby mają możliwość kontaktu "tradycyjnego" jeśli nie odbierzemy wiadomości w apce.

EDIT: znalazłem film reklamowy PANSY o systemie:

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Ostatnio zmieniony sobota 07 gru 2019, 23:45 przez kuczy, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 gru 2019, 18:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7889
Lokalizacja: Polska
Bawilem sie juz jakis czas temu tym systemem. Po ostatecznym wdrozeniu zdecydowanie uprosci uzyskiwanie zgod na loty, a nawet w wypadku braku koniecznosci uzyskania zgod da pozostalym uzytkownikom przestrzeni informacje o miejscach gdzie nalezy wytezyc wzrok.

Z czasem zapewne zostanie spiety z systemem geolokalizacji dajac dokladniejsze informacje o lokalizacji poszczegolnych dronow co jeszcze bardziej powinno uproscic koordynacje.

W przyszlosci fajnie by bylo gdyby objal tez pozostalych uzytkownikow przestrzeni jak np. paralotniarze, baloniarze, itp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 gru 2019, 19:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12529
Lokalizacja: Mikoszewo
Czy ja dobrze rozumuję że to przygotowania do tych zmian co do których ostatnio tyle "paniki" było że każdy kto chce śmigać czymkolwiek cięższym MM to ma się zarejestrować? Czy raczej niezwiązana, równoległa funkcjonalność?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 gru 2019, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
Verid pisze:
Czy ja dobrze rozumuję że to przygotowania do tych zmian co do których ostatnio tyle "paniki" było że każdy kto chce śmigać czymkolwiek cięższym MM to ma się zarejestrować? Czy raczej niezwiązana, równoległa funkcjonalność?


Raczej to TA funkcjonalność, i wg mnie to próba w miarę sensownego przygotowania do mało sensownych przepisów UE. Sama EASA to wg mnie zrobi więcej szkody, niż pożytku, ale zawsze miałem nadzieję, że "nasi" ogarną sensownie temat.
Czy będzie sensownie i na ile? Pewnie sie okaże. Maciej w "demo" opowiadał, że chcą miec wersję "produkcyjną" na wiosnę 2020, i że Polska jako pierwsza ma jakiekolwiek system spośród innych krajów - więc mooze... cos z tego będzie ?
Mam mocne wrażenie, że w PL wazny jest interes użytkowników przestrzeni powietrznej, a "w UE" ważniejsze są wplywy monopolisty DJI. Tak trochę pod prąd idziemy, ideowo, ale mi się systek na razie podoba.
Jak nie będą mi pozwalali na loty moją ceglówką, to zmienię zdanie

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 gru 2019, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7889
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
Czy ja dobrze rozumuję że to przygotowania do tych zmian co do których ostatnio tyle "paniki" było że każdy kto chce śmigać czymkolwiek cięższym MM to ma się zarejestrować? Czy raczej niezwiązana, równoległa funkcjonalność?

Panika zazwyczaj nie jest zwiazana rzeczywistoscia, ale to ten sam system z ktorym integruje sie m.in. port w Gdyni w ramach ich systemu "Antydron" (ten kto wymyslil te nazwe wybitnie sie nie popisal) czyli system umozliwiajacy koordynacje operacji a nie ich uniemozliwianie.

Verid pisze:
wg mnie to próba w miarę sensownego przygotowania do mało sensownych przepisów UE.

Przepisy UE jakos niespecjalnie znajduja odzwierciedlenie w aktualnej funkcjonalnosci systemu. Koordynacja jest potrzebna niezaleznie od tego czy przepisy UE wejda czy nie. Jedyny element ktory moze okazac sie przydatny to rejestracja operatorow, choc znajac zycie podejrzewam ze bedzie do tego osobny system.


Ostatnio zmieniony sobota 07 gru 2019, 19:53 przez pawelsky, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 gru 2019, 19:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
ale to ten sam system z ktorym integruje sie m.in. port w Gdyni w ramach ich systemu "Antydron" (ten kto wymyslil te nazwe wybitnie sie nie popisal) czyli system umozliwiajacy koordynacje operacji a nie ich uniemozliwianie.


Jako, że mieszkam w Gdyni spróbuje zasięgnąć języka. Nasz MCTR też bardzo chętnie korzysta z droneradar, Maciej wspominał, że nie ma problemu, aby wojsko się "podczepilo" więc może będę mógł niedługo napisać coś więcej.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 gru 2019, 10:45 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 cze 2015, 15:47
Posty: 28
kuczy pisze:
Mam mocne wrażenie, że w PL wazny jest interes użytkowników przestrzeni powietrznej, a "w UE" ważniejsze są wplywy monopolisty DJI

Sory ale nie rozumiem, o co chodzi z tym monopolem, czyżby DJI miał na coś monopol ?
Zaintrygowałeś mnie, mógłbyś chociaż skrótowo to wyjaśnić co masz na myśli ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 gru 2019, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
Egreg pisze:
Sory ale nie rozumiem, o co chodzi z tym monopolem, czyżby DJI miał na coś monopol ?
Zaintrygowałeś mnie, mógłbyś chociaż skrótowo to wyjaśnić co masz na myśli ?


Tak, DJI bardzo aktywnie brało udział w formowaniu prawa UE, i to nie jest przypadek, że przepisy wspominają o dronach o wadze 250g, a "magicznie" DJI ma już chwilkę potem gotowego Mini ważącego 249g.... jakby to powiedział - przypadek - nie sądzę!
A jak firma bierze się za ustalanie prawa to na bank przy okazji chce wykosić konkurencję albo dopasować przepisy pod swoje konkretne cele biznesowe.
U nas w małej Polszy... - szczęśliwie nigdy tak nie było i wg mnie mieliśmy (jeszcze mamy) na prawdę spoko regulacje. I tu moja nadzieja w Pansie, że na ile mogą, na tyle ułatwią nam operatorom pracę - i wg mnie to jest ta różnica.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 gru 2019, 13:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7889
Lokalizacja: Polska
Tak dla tych wszystkich ktorzy chcieliby siac panike ze ten system bedzie dodatkowym kagancem i teraz to juz nigdzie nie bedzie mozna latac - zaakceptowana w systemie misja w CTR, 1km od lotniska EPWR (wysokosc oczywiscie do 30m i dron ponizej 600g).

misja.jpg
misja.jpg [ 244.35 KiB | Przeglądany 1518 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 gru 2019, 18:25 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1345
kuczy pisze:
Egreg pisze:
Sory ale nie rozumiem, o co chodzi z tym monopolem, czyżby DJI miał na coś monopol ?
Zaintrygowałeś mnie, mógłbyś chociaż skrótowo to wyjaśnić co masz na myśli ?


Tak, DJI bardzo aktywnie brało udział w formowaniu prawa UE, i to nie jest przypadek, że przepisy wspominają o dronach o wadze 250g, a "magicznie" DJI ma już chwilkę potem gotowego Mini ważącego 249g.... jakby to powiedział - przypadek - nie sądzę!

Na wyjeździe byłem i czytam zaległe......

Co tam monopol - w monopolowym bywałem .... :-P
Ale odnośnie teorii "S" , to wspomniało mi się z przed kilku m-cy
https://justynakocur.fotoblogia.pl/1401 ... zpiegostwo
Mam przerąbane :-(

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 gru 2019, 18:35 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1062
Lokalizacja: Toruń
Czy na jabłkowych iOS najnowszy Droneradar / Droneradar Premium, to owa wersja "2"? Pytam, bo tak mi wygląda.


(EDIT: Poniższe nie jest słuszne, wynika z pomylenia danych próbnika z danymi lokalizacji.)

Przy okazji coś skopano, bo poza strefą ATZ (na dodatek nieaktywną) twierdzi że mam ATZ i ATZ6KM. :/ W poprzednich wersjach było OK.
Brak w informacji o strefie, że nieaktywna jak było wcześniej.
W aktywnej strefie EPD (od GND) dane próbnika nie pokazują, że taka strefa jest, brak jakiejkolwiek informacji o niej - dawniej było info o strefie z informacją kiedy aktywna (na mapie jest czerwony obszar, czerwona lampka). Mam włączone wszystkie strefy. Niestety apka skopana... Szkoda, poprzednia była super.... Generalnie żałuję zrobienia upgrade, bo nie mam jak się cofnąć.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Ostatnio zmieniony piątek 20 gru 2019, 08:39 przez labo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 gru 2019, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7889
Lokalizacja: Polska
labo pisze:
Czy na jabłkowych iOS najnowszy Droneradar / Droneradar Premium, to owa wersja "2"?

Tak

labo pisze:
bo poza strefą ATZ (na dodatek nieaktywną) twierdzi że mam ATZ i ATZ6KM. :/ W poprzednich wersjach było OK.

Ktora konkretnie?

labo pisze:
W aktywnej strefie EPD (od GND) dane próbnika nie pokazują, że taka strefa jest, brak jakiejkolwiek informacji o niej

Ktorej konkretnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 gru 2019, 08:45 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1062
Lokalizacja: Toruń
No OK, odszczekuję powyższe... ale robię to z ochotą. :D
Chciałem zrobić dzisiaj zrzuty ekranu i dopiero wtedy zorientowałem się, że myliłem dane próbnika z danymi lokalizacji. :/ Dodałem komentarz sprostowania do swojego wcześniejszego posta.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.