Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 wrz 2018, 05:02


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 23 lut 2015, 09:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
433 i 868 są legalne w Polsce (oczywiście nie rozkręcone na full :-) )
A skąd masz info o gryzieniu się 433 z LRS?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lut 2015, 09:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 15:32
Posty: 303
Lokalizacja: Warszawa
Info nie mam ale nie wszystkie urządzenia lubią jak chodzą na tej samej częstotliwości.
Poza tym :
mkrawcz1 pisze:
Nie, 433MHz :-) Jakoś sobie z LRS nie wchodzą w drogę, choć Tomek twierdzi, że w czasie lotu kilka razy "szarpnęło" sterami.


Dlatego szukam potwierdzenia że zakłóca lub nie. Od tamtego postu minęło trochę czasu i warto by podsumować wszystkie doświadczenia.

_________________
iX5 200mm, ZMX FinX30, iPeaka 35A Blheli_32, DAL T5050C, CL Racing F4, Dinogy Mega 4s1300 75C
EYAS 112mm, iFlight 1106 600kv, ipeak 4x18A, Gemfan 3025, iflight mini revo bee F4 BF 3.2 4s500mAh
https://www.youtube.com/watch?v=bhAyBhxgwR8


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lut 2015, 23:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
ELeReS MOD możesz ustawić dokładnie na jakich kanałach ma chodzić i np najniższą czastotę ustawić można na 434 i już się nie pogryzie.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lut 2015, 09:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 15:32
Posty: 303
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki.
wreszcie jedna zdecydowana wypowiedź :-)

_________________
iX5 200mm, ZMX FinX30, iPeaka 35A Blheli_32, DAL T5050C, CL Racing F4, Dinogy Mega 4s1300 75C
EYAS 112mm, iFlight 1106 600kv, ipeak 4x18A, Gemfan 3025, iflight mini revo bee F4 BF 3.2 4s500mAh
https://www.youtube.com/watch?v=bhAyBhxgwR8


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 maja 2015, 10:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Żeby nie było za nudno i coś się działo - poniżej wykres RSSI/RemoteRSSI/stopy błędów dla pary modemów 868 MHz.
Lot na obrzeżach Warszawy, 4500m tam i z powrotem.
Model na wysokości 300m, w stateczniku pionowym dipol strojony "geometrycznie", na ziemi taka sama GP na wysokości ok. 2m.
Jak widać - cały czas jest zasięg, RSSI nie spada poniżej 60, brak utraty pakietów.
Na końcu kilka kółek nad głową - widać dziurę w charakterystyce GP.
Obrazek

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 mar 2016, 23:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 paź 2014, 21:21
Posty: 266
Lokalizacja: śląsk
Mam nadzieję, że nie dostanę złotej łopaty ;)

Mam mały problem z radiomodemami na 433MHz z moim quadzie. Modem zakłóca mi wszystko co mam na pokładzie.
Co się dzieje:

1. Wkręcam antenę w radiomodem - odległość od masztu anteny gps z magnetometrem ok 5 cm. Antena pionowo w górę.
W Ardupilocie zaczyna się BAD COMPASS - zaczyna mi zakłócać linię I2C (SCK I SDA). Przekręcam antenę i kieruje ją w dół - I2C błędów odczytu brak. Przybliżam rękę do anteny - APM zaczyna sypać błędami odczytu z I2C.

2. Antena radiomodemu wkręcona. Włączam tor FPV. Odległość anteny radiomodemu od FPV ok 15 cm. Obraz cały czas migocze i rwie (obraz jest->czarno->jest/rwie).
Zmiana kanałów FPV nie pomaga. Wykręce antenę obraz lustro.

Na razie sobie radzę tak, że jak cos testuje na ziemi to wkręcam antene i zmieniam. Jak potestuje to ją wykręcam. Chciałem potestować sobie tryb follow me, ale znowu nie mam podglądu FPV.

Co próbowałem:
- zmieniać kanały FPV
- zmieniać antenę - mam różne
- zmieniać położenie anetny w różnych płaszczyznach
- zmniejszać moc nadawcza (mam teraz max)

Chcę jeszcze wypróbować zmianę czestotliowści na 868Mhz. Tylko co na to układ LC na wyjściu modułu ??
Jakieś pomysły??

_________________
Syma 107G | Walkera Ladybird QR V1 | Align TREX 450L DOMINATOR | Align TREX 250 DFC | DJI SPARK | HELL QUAD 3D | Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 mar 2016, 23:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
1. Co to za modem? Jeżeli "chińczyk" - spodziewaj się wszystkiego... Sprzedają modemy na podrobionych modułach HM-TRP.
2. Zmiana na bootloadera na 868 - będzie działać, ale kiepsko. Zawsze możesz wrócić do 433.
3. Nie włączaj bez anteny- upalisz .

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 mar 2016, 00:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 paź 2014, 21:21
Posty: 266
Lokalizacja: śląsk
Chinczyk, ale jutro zrobię test z oryginalny m hm-trp i dam znać. Dzięki za sugestie.

_________________
Syma 107G | Walkera Ladybird QR V1 | Align TREX 450L DOMINATOR | Align TREX 250 DFC | DJI SPARK | HELL QUAD 3D | Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 lis 2017, 09:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1289
Lokalizacja: Lubelskie
Panowie, jak zmusić te modemy do szyfrowania transmisji jakimś kluczem tak żeby każdy z każdym nie bindował się po włączeniu bo to jest co najmniej nie normalne :-P
Mam wgrane SiK 1.9 on HM-TRP i pole AES Encryption jest siwe - nie da się zaznaczyć. AES Key niby przyjmuje, ale po ponownym włączeniu i wczytaniu parametrów oczywiście znika.
Czy jedynym sposobem jest wgranie jakiejś specjalnej wersji firmware?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 lis 2017, 10:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
https://discuss.ardupilot.org/t/xtend-9 ... try/8649/4
Ostatni wpis.
Na modemach z HM-TRP szyfrowanie nie pójdzie.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lis 2017, 09:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1289
Lokalizacja: Lubelskie
Dzięki za szybką odpowiedz, a już pomijając kwestie szyfrowania transmisji to da się przynajmniej w jakiś sposób ustalić kod bindujący tak żeby się każdy z każdym nie parował sam?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lis 2017, 09:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Jaku kod bindujący? Przeczytaj dokumentację SiK/3DR Radio.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lis 2017, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1289
Lokalizacja: Lubelskie
mkrawcz1 pisze:
Jaku kod bindujący?


Chodzi mi o to żeby ktoś niepowołany nie połączył się z modelem kiedy np. stracę zasięg lub sam się nie połączę - przecież nie zawsze chcemy latać z uruchomiona telemetrią.

mkrawcz1 pisze:
Przeczytaj dokumentację SiK/3DR Radio.


Niestety nie widzę tam słowa o zagadnieniu, które mnie interesuje, może to bariera językowa :( Jak byś był tak uprzejmy i rozjaśnił trochę jak to jest z tą telemetrią... :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lis 2017, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1737
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Jeżeli mówisz o NET ID - nawet jak jesteś połączony, to i tak ktoś może odpalić w zasięgu modem z tym samym NET ID.
Żeby się podłączyć, musiałby mieć to samo NET ID, f min i f max - raczej trudne do zgadnięcia. Wątpię, żeby komukolwiek się chciało...
Problem raczej akademicki.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 lis 2017, 16:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1289
Lokalizacja: Lubelskie
Dzięki, nie zwróciłem uwagi na ten parametr NET ID, a wystarczy go zmienić i już defaultowa konfiguracja się nie połączy - to wiele wyjaśnia :-)
PS. Jakie konkretnie modemy obsługują AES?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.