Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 21 cze 2018, 01:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 13 maja 2014, 08:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Zasadniczo kolejność nie ma znaczenia, link jest 100% symetryczny, więc nie ma "wyróżnionego" końca.
BTW: ostateczna (chyba :-)) wersja modemów wygląda tak:
Obrazek

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 paź 2014, 16:55 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2014, 20:45
Posty: 17
Lokalizacja: Gdańsk
Panowie szukam pomocy nie mogę zainstalować sterowników telemetrii 3DR 433Mhz na windows 8 , w "menadżer urządzeń " wykrywa FT232R USB UART ale za Chiny nie mogę zainstalować żadnego sterownika aby ruszyć dalej na tablecie i smartphonie też nie działa wyskakuje komunikat "MAVLink Error: No Devices found" Da się z tym coœ zrobić ? :) łącznośœć pomiędzy radiami jest bo radio od strony APM 2.6 działa i jak dostaną zasilanie to zielona dioda zapala się na stałe, a zaczyna migać czerwona . POMOCY :)

_________________
Quadrocopter x3 ;) a co :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 paź 2014, 18:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Zainstaluj sterowniki do FTDI:
http://www.ftdichip.com/FTDrivers.htm
Co do tabletu i smartfona - jeżeli nie mają sterowników pod ten chip, to pozostaje Ci użycie między nimi a modemem "naziemnym" Bluetootha:
https://www.youtube.com/watch?v=_zepMBUwItI
http://ardupilot.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=7637

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 paź 2014, 19:00 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2014, 20:45
Posty: 17
Lokalizacja: Gdańsk
Instalowalem stery z tej strony ale bez efektu, niby komunikat ze zainstalowane poprawnie a jednak dalej z zoltym wykrzyknikiem, na win 7 podobnie, moze byc trafione radio?

_________________
Quadrocopter x3 ;) a co :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 paź 2014, 19:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Wątpię, spróbuj na innym komputerze.
Jeżeli modemy na 433 - spodziewaj się marnego zasięgu z powodu tego wbudowanego USB.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 paź 2014, 19:15 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2014, 20:45
Posty: 17
Lokalizacja: Gdańsk
A da sie podlaczyc bluetootha do radia z usb czy raczej powinno byc takie jak to w dronie?

_________________
Quadrocopter x3 ;) a co :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 paź 2014, 19:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Za dużo kombinacji.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 paź 2014, 19:32 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2014, 20:45
Posty: 17
Lokalizacja: Gdańsk
Czyli dwa takie jak to w dronie? ;)

_________________
Quadrocopter x3 ;) a co :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 paź 2014, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Tak najprościej.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 paź 2014, 19:47 
Offline

Rejestracja: sobota 15 mar 2014, 20:45
Posty: 17
Lokalizacja: Gdańsk
Czy jest cos na co mam zwrocic uwage kupujac modem bluetooth ?

_________________
Quadrocopter x3 ;) a co :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 15 paź 2014, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
HC-05 lub HC-06, ustawiasz go na prędkość 57kbaud

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 lut 2015, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Jako ciekawostka: modemy wzięły udział w misji projektu MONICA :-)
https://www.facebook.com/uavoverantarctica

6 km - sprawdzona odległość na modemach 433MHz (na ziemi yagi, w powietrzu monopole):
http://www.geocontext.org/publ/2010/04/ ... 1166400777

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lut 2015, 08:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 15:32
Posty: 303
Lokalizacja: Warszawa
W jaką częstotliwość się pchać?
433, 915 a może 868
Widzę że 433 jest preferowane ale niestety tu niestety w stanowczo nie potwierdził że 433 nie pogryzie się z eleresem.
No i czy 915 lub 868 nie pogryzie się linkiem Video 1.2

_________________
iX5 200mm, ZMX FinX30, iPeaka 35A Blheli_32, DAL T5050C, CL Racing F4, Dinogy Mega 4s1300 75C
EYAS 112mm, iFlight 1106 600kv, ipeak 4x18A, Gemfan 3025, iflight mini revo bee F4 BF 3.2 4s500mAh
https://www.youtube.com/watch?v=bhAyBhxgwR8


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lut 2015, 08:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
915 w Polsce nie bardzo ze względu na GSM (880-960 MHz).
Zostaje tylko 868 (849-889), nie powinno wchodzić na 1,2 , bo najniższa druga harmoniczna to niecałe 1,7 GHz.
A z ciekawości: z jakim LRS testowałeś i jak ustawione modemy?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lut 2015, 09:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 15:32
Posty: 303
Lokalizacja: Warszawa
Właśnie chcę uniknąć testów i pytam przed zakupem.
Eleresa mod chcę kupić i nie chcę aby mi się gryzł z modemem.
Jeszcze uzupełnię zestaw pytań o legalność korzystania w ww. pasm aby wszystko było w jednym miejscu.

_________________
iX5 200mm, ZMX FinX30, iPeaka 35A Blheli_32, DAL T5050C, CL Racing F4, Dinogy Mega 4s1300 75C
EYAS 112mm, iFlight 1106 600kv, ipeak 4x18A, Gemfan 3025, iflight mini revo bee F4 BF 3.2 4s500mAh
https://www.youtube.com/watch?v=bhAyBhxgwR8


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.