Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 04:21

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 29 sty 2013, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Dla tych, co ciekawi zasięgów:
http://diydrones.com/forum/topics/the-r ... 3dr-radios
http://diydrones.com/forum/topics/3dr-r ... in-reality

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 30 maja 2013, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Że tak sobie pozwolę zacytować:
MarekM pisze:
Wersja 868 działa OK. Efekty -> http://rc-cam.pl/viewtopic.php?p=65954#65954
Anteny - po obu stronach turnstile strojone na środek pasma.
Aktualnie sprawdzony zasięg - ok 700m.
Wskazania jakości linku: model koło GCS - 80%, model 700m od GCS (wysokość 100m) - 56%.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 03 gru 2013, 08:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Kilka nowości:
1. aktualna wersja firmware to 1.7, na dniach pojawi się 1.8 (dostępny już w postaci źródeł),
2. dostępna najnowsza wersja konfiguratora (1.2), a w niej
- poprawny zakres częstotliwości dla modułów 868MHz,
- możliwość wgrania własnego pliku *.hex z firmware (możliwość automatycznego wgrania firmware dostępnego w internecie oczywiście pozostała).

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 10 gru 2013, 08:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
FW 1.8 dostępne z poziomu konfiguratora.
Wg moich szybkich testów zniknął problem z nawiązywaniem połączenia między modemami, jeżeli przez długi czas były "samotne" (duży odstęp pomiędzy włączeniem zasilania w obydwu modemach bądź długie przebywanie poza zasięgiem). Czy ktoś jeszcze mógłby to potwierdzić?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 29 mar 2014, 18:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
FW 1.9 dostępne z poziomu konfiguratora.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 kwie 2014, 10:15 
Offline

Rejestracja: środa 06 lut 2013, 00:32
Posty: 62
Lokalizacja: Wyszkowskie
Mam takie HM-TRP'y z RCTimera, 433Mhz, 2 moduły ziemia i powietrze. Czy po tych zmianach telemetria będzie działać jak wcześniej? A jesli tak - czy dałoby się je jakoś po koleżeńsku ;) sflashować..? Przydałaby mi się komunikacja w obie strony!

_________________
.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 kwie 2014, 10:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
PW

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 maja 2014, 09:37 
Offline

Rejestracja: piątek 19 lis 2010, 15:11
Posty: 318
Lokalizacja: Strzelin
mkrawcz1 pisze:
Nie, 433MHz :-) Jakoś sobie z LRS nie wchodzą w drogę, choć Tomek twierdzi, że w czasie lotu kilka razy "szarpnęło" sterami.


Czy ktoś z kolegów lata na takiej telemetrii 433MHz w połączeniu z eleresem i może potwierdzić że wszystko działa bez zakłóceń na większych odległościach >1km?

Jestem w trakcie zamawiania APM2.6 z GPS'em i telemetrią która jest dostępna na 433MHz lub 900MHz i mam dylemat. Nie wiem z kolei jak zachowa się 900MHz przy linku Video na 1.2GHz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 maja 2014, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
mkrawcz1,
Nie wiesz co może być powodem powolnej transmisji w tych modemach? Czasami po podłączeniu modemów ta czerwona dioda od danych miga z bardzo niską częstotliwością (co 0,5s). Telemetria działa ale jest baaardzo powolna. Dopiero po ponownych podłączeniu dioda zaczyna migać szybko i już jest normalna prędkość. O co biega?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 maja 2014, 09:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Nie spotkałem się z takim objawem... Który FW?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 maja 2014, 10:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
1.7
Nie wiem. Może mam coś skopane z ustawieniami? Oba moduły mają identyczną konfigurację:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 maja 2014, 10:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
1. Jest już od jakiegoś czasu FW 1.9, zaktualizuj obydwie strony (AIR oczywiście musisz przez FTDI, na razie nie ma opcji aktualizacji FW po linku radiowym).
2. Ty celowo tak "pościągałeś" te modemy? Ja bym dał Tx power na 20, czyli pełne 100mW, # od Channels na 30 (więcej może robić problemy z powtórnym "spięciem" się modemów po długiej utracie linka), Min i Max Freq na zakres 849-889MHz
3. NET ID warto zmienić na inny niż defaultowy z tego samego powodu, dla którego przy WiFi warto mieć inne ustawienia AP niż fabryczne ;-)

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 maja 2014, 10:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
1. Co powiesz na to: https://www.youtube.com/watch?v=ZrihdM0txdw mam nadzieję że jak coś pójdzie nie tak to da się wrócić do 1.7?
2. Nic nie dotykałem w ustawieniach. To wszystko jest fabrycznie
3. Tak zrobię


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 maja 2014, 10:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
shaggee pisze:
1. Co powiesz na to: https://www.youtube.com/watch?v=ZrihdM0txdw mam nadzieję że jak coś pójdzie nie tak to da się wrócić do 1.7?
2. Nic nie dotykałem w ustawieniach. To wszystko jest fabrycznie
3. Tak zrobię


1. Zawsze trafi się jakiś konfig, na którym będzie źle :-) Jeżeli masz "stary" hex, to wrócisz przez ładowanie FW z pliku. Ja mam na pewno hex z 1.8 (ale ten był zgłaszany przez ludzi i został wycofany do 1.7, a potem od razu wyszedł 1.9, choć u mnie 1.8 banglał bez problemu) i chyba 1.7 też, w razie czego podrzucę.
2. To wypróbuj moje sugestie.
3. "i dam znać" ;-)

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 08 maja 2014, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Zrobione jak zalecałeś. Wszystko działa. Nawet poprawiło się RSSI. Czasami mimo odległości 1m pokazywało się 30-40% teraz cały czas 100%. Czy ma znaczenie kolejność uruchamiania modułów? Dzięki wielkie


Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.