Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 cze 2018, 12:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 31 maja 2012, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Przepisuję z sąsiedniego forum ;-)
Nie wiem, czy we właściwym dziale, ale...
Panowie z 3DRobotics wypuścili takie coś:
http://diydrones.com/profiles/blogs/ann ... try-system
jako alternatywę dla XBee.
Pracuje toto w oparciu o moduły radiomodemów firmy Hope:
http://www.hoperf.com/rf_fsk/fsk/HM-TRP.htm
http://www.hoperf.com/upload/rf_app/hm-trp.pdf
oraz zmodyfikowany firmware:
https://github.com/tridge/SiK
Po skonfigurowaniu dwóch modułów mamy dwukierunkowe łącze RS-232 TTL z prędkościami dochodzącymi do 250kbps, z korekcją błędów (ECC), konfiguracją komendami AT/RT oraz konfiguratorem, dodatkowymi funkcjami dla ArduPilot Mega etc.

Życzą sobie za to cudo $85.99 za zestaw "ziemia" plus "powietrze".
Są też dostępne komponenty luzem. Niestety koszt wysyłki z USA jest znaczny...

Jako że "Polak potrafi", postanowiłem wejść w posiadanie taniej.
Jako że kradzież odpada (za daleko ;-) ), zacząłem kombinować.
Moduły HM-TRP na 433 i 868MHz są dostępne tu:
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... pid/18588/ (433)
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/produ ... pid/21958/ (868)
w cenie trochę ponad 50 PLN/szt.
Firmware pod linkiem powyżej, ale ma wadę - do kompilacji wymaga maszyny pod Linuxem (niby można pod Win, ale mi się nie udało). Jakby ktoś nie chciał walczyć z samodzielną kompilacją - PW/mail do mnie.
Wystarczy do modułu wgrać bootloader, sam firmware można potem załadować z poziomu konfiguratora.
Następny problem - programator C2. Tridge (twórca firmware) poleca "SiLabs USB debug adapter":
http://www.silabs.com/products/mcu/Pages/USBDebug.aspx
ale cena $35 + wysyłka ( http://www.supplier-direct.com/silabs/C ... %20Adapter ) czyni to przedsięwzięcie średnio opłacalnym...
Poszukałem i znalazłem taką stronkę:
http://silabs.org.ua/sp_en.htm
Jest na niej soft do programowania:
http://silabs.org.ua/slabprog.zip
który współpracuje m. in. z programatorem FlashBlaster2:
http://dilogic.hr/Downloads/Documents/FLashBlaster2.pdf
Kupić go - też drogo, ale Chorwaci to taki miły naród, że publikują też schemat:
http://dilogic.hr/Downloads/Documents/flblastsch2.pdf
Programator ten obsługuje zarówno JTAG (nam zbędny), jak i C2 (linie C2DAT, C2CK). Do tego zasilanie (3,3V MAKSYMALNIE) i masa i można jechać :-)
Problemem okazał się soft do programowania - nie czytał plików HEX spod Linuxa (inne znaki końca wiersza) oraz plików ponad 32kB. Krótka korespondencja z twórcą (Roma - bardzo miły człowiek, pozdrawiam :-) ) i udało się to przezwyciężyć - aktualna wersja śmiga, aż miło.
Na module HM-TRP oprócz pinów/pól lutowniczych na krawędzi (opisane na PCB) mamy 4 pola, służące do przyłączenia interfejsu C2. Trzymając PCB stroną elementów do siebie, ze złączem anteny na górze po lewej, od prawej na małych polach lutowniczych mamy:
- masa,
- +Vcc (3,3V),
- C2D
- C2CK

Lutujemy sobie programator (ja 'na pająka'), podlutowujemy HM-TRP, podłączamy zasilanie i...........
...........i zaczynamy szukać komputera z portem LPT. Jak już znajdziemy (a może to być najtrudniejsze z całego tego przedsięwzięcia), odpalamy SlabProg, wybieramy właściwy port LPT i jego prędkość (bez szaleństwa, ale i nie za wolno), kasujemy pamięć (ALLMEM ERASE), ładujemy plik (OPEN, wybieramy właściwy plik dla radia, ja miałem \bootloader.hm_trp\bootloader.hm_trp.433, dla 868MHz będzie odpowiednio \bootloader.hm_trp\bootloader.hm_trp.868), programujemy (ALLMEM PROGRAM) i po zakończonym sukcesem programowaniu resetujemy (DEVICE RESET). Teraz na module powinna się zaświecić czerwona dioda - znak, że moduł ma sprawny bootloader i jest gotowy na przyjęcie firmware.
Firmware można wgrać na dwa sposoby: albo tak samo jak bootloader, albo programem do konfiguracji.
Wariant 1: otwieramy plik \radio.hm_trp\radio.hm_trp.hex i wybieramy CHANGED PROGRAM. Twórca SlabProg tego nie zaleca, bo warunek powodzenia jest taki, że bootloder i firmware nie dzielą żadnego bloku pamięci. Jako że jestem krnąbrny, to spróbowałem i mam SOA#1. Niemniej czujcie się ostrzeżeni ;-)
Wariant 1 poprawiony: można obydwa pliki HEX połączyć w jeden i zaprogramować tak jak bootloader (ALLMEM PROGRAM) - tak zalecał Roma.
Wariant 2: jak już mamy bootloader i czerwony LED świeci, odlutowujemy programator (nie wyrzucać - w końcu potrzebujemy co najmniej dwóch modułów :-)) i podłączamy przejściówkę USB-RS TTL 3,3V (piny GND, DRX i DTX - chyba jasne) oraz wciąż jakieś zasilanie (przypominam - 3,3V). Ja przylutowałem scalony stabilizator LM1085-3.3 i kondensator tantalowy 10uF/10V. W szereg z RX i TX dałem dławiki SMD jak na oryginalnym schemacie z 3DR. Zapinamy toto do PC i lokalizujemy port COM, na którym się wykryło. Potem ściągamy 3DR Radio config tool:
http://vps.oborne.me/3drradioconfig.zip
Wypakowujemy i odpalamy, wybieramy port COM oraz prędkość (57600), a następnie Upload firmware (Local). Konfigurator sam sobie ściąga najnowszy firmware (na dziś jest to 1.5) i wgrywa do modułu. Teraz tylko reset i można przez Load Settings zobaczyć, jak mamy domyślnie skonfigurowany moduł.
Teoretycznie przez ten sam soft możemy też skonfigurować moduł, ale mnie się coś nie chce zapisywać... Zamiast tego używam komend AT ze strony http://code.google.com/p/ardupilot-mega/wiki/3DRadio i one działają.

Wg powyższego konfigurujemy również drugi moduł, ustawiamy w nim ten sam NET ID i w tym momencie mamy parę połączonych modemów - jeżeli obydwa są włączone, to zielony LED świeci ciągle, czerwony miga przy transmisji.
Użytkownicy APM/APM2 i Mission Plannera mogą konfigurować bezpośrednio z APM.

Na dziś tyle, dopiero odpaliłem to cudo, zobaczymy, jak daleko słychać 100mW ;-)

W razie pytań - zapraszam do kontaktu.

I NA KONIEC WAŻNA UWAGA: to, że zadziałało u mnie nie oznacza, że musi zadziałać u Ciebie - wszystko powyższe to wskazówki, wszelkie działania podejmujesz na własne ryzyko i sam musisz ponieść ich ewentualne konsekwencje :-)

PS. Zapomniałem o antenie, ale to było tak oczywiste... Do wyprowadzeń "na górze" HM-TRP podlutowałem kawałek koncentryka (ekran do GND, żyła środkowa do ANT) z zaciśniętym na końcu złączem żeńskim SMA, do którego wkręcam antenę na 433MHz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 01 cze 2012, 10:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Przydałaby mi się pomoc któregoś z kolegów z Wawy (szczególnie Ursynów) przy testowaniu zasięgu. Niezbędny laptop z Win XP lub nowszym, idealnie, gdyby był samochód (zakładam zasięgi większe niż 200m ;-)) i przejściówka USB - TTL z zasilaniem 5V 500mA (mam jedną, druga na 3,3V nie pozwala osiągnąć mocy maksymalnej). Jakby nie było przejściówki - będziem kombinować z BEC :-)
Chętnego do pomocy proszę o kontakt na PW lub mail.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 01 cze 2012, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Na zlocie mamy mieć pole o długości 2000m i laptopów tak z pięćdziesiąt :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 01 cze 2012, 11:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
No ja niestety w weekend czasowy nie jestem :-( Choć mocno się przymierzałem...
Dopiero niedziela po południu będzie luźniej.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 07 cze 2012, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Pierwsze testy (z pomocą Tomka "Cobry" - niniejszym dziękuję):
- jeden z modułów na statywie z anteną Dragonlink,
- drugi z modułów "w łapie" z domowej produkcji dipolem 1/2 fali.
Maksymalny zasięg na ziemi - 435m (jeden z modułów tuż za dość gęstą kępą drzew), RSSI ok. 50%. Prędkość transmisji "air" 64kbps. Prawdopodobnie trzymanie anteny w ręku nie pomaga... Na razie nie było jak sprawdzić przy wolniejszej transmisji.
Co ciekawe, pracujący tuż obok eLeReS nieznacznie wpływa na RSSI.
Być może wkrótce testy w powietrzu.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 16 cze 2012, 12:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 05 mar 2011, 20:39
Posty: 1258
Lokalizacja: Zabrze
Można wiedzieć jak postępy ?

_________________
Strona mojej kochanej córeczki:
http://www.igunia.pl
Jak nie wiesz na co przeznaczyć 1% odpisu z podatku - zajrzyj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 17 cze 2012, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Niestety z przyczyn zawodowo-rodzinnych nie było na razie czasu na dalsze testy.
Odwlecze się zapewne do wakacji.
Jeżeli któryś z kolegów chce się samodzielnie pobawić i podeśle mi 2 szt. HM-TRP, mogę zflashować i będzie co testować (trzeba będzie uzupełnić paroma elementami, szczegóły na PW).

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 lis 2012, 19:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Dziś po raz kolejny dzięki pomocy Tomka "Cobry" udało się coś potestować.
1. Na ziemi chińska antenka chińska magnesowa, przyczepiona do samochodu. W powietrzu chińska antenka "rubber duck" - generalnie bez szału...
RSSI w momencie utraty zasięgu - 36%, odległość 540m, wysokość 160m
Obrazek


2. Na ziemi Nagoya trzymana poziomo "w łapce", w powietrzu "domorobny" dipol, przylepiony poziomo do wierzchu latającego skrzydła.
RSSI w momencie utraty zasięgu - 25%, odlgłość 1400m, wysokość ok. 240m
W tym miejscu były też problemy z linkiem video i zasięgiem RC.
Obrazek

Prędkość "air" - 64kbps
Prędkość UART - 57kbps
Video 1,2GHz, LRS 433MHz 1 W.
Modemy na pełnym paśmie, maks ilość jednoczesnych kanałów, 100mW.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 lis 2012, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 16:50
Posty: 311
Lokalizacja: Wwwawa
Rozumiem że w tych testach występowała częstotliwość 868Mhz?

_________________
---------------------
Pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 lis 2012, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Nie, 433MHz :-) Jakoś sobie z LRS nie wchodzą w drogę, choć Tomek twierdzi, że w czasie lotu kilka razy "szarpnęło" sterami.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 04 lis 2012, 23:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2585
Lokalizacja: Warszawa
Potwierdzam. Potem latałem jeszcze bez Twojego "ustrojstwa" na pokładzie i feilsejfów nie doświadczyłem. Z wizją w tamtym miejscu problemy nadal były.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 lis 2012, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 29 sty 2011, 22:37
Posty: 1169
Lokalizacja: Dęblin/Warszawa
jak tam idą testy ?;)

_________________
Pozdrawiam
Wojtek
http://www.aero-wsosp.blogspot.com


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 lis 2012, 13:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
U mnie na razie cisza. Został mi tylko 1 moduł, czekam na zamówione 433 i 868.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 16 lis 2012, 14:46 
Offline

Rejestracja: piątek 16 lis 2012, 14:40
Posty: 1
Lokalizacja: Wrocław
Można prosić o jakieś szczegóły dzialania modułu po wgraniu nowego firmware ?
Interesuje mnie przede wszystkim baudrate, który na fabrycznym oprogramowaniu dochodził do 57600 (a producent podaje, że moduł ma pracować na max 115200). Dodatkowo interesuje mnie kwestia usypiania modułów, tzn. jaki jest czas usypiania i wybudzania modułu. Jeśli ktoś przeprowadził takie testy na modułach z nowym oprogramowaniem, będę bardzo wdzięczny za podzielenie się wynikami ów testów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 16 lis 2012, 14:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1732
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
http://code.google.com/p/ardupilot-mega/wiki/3DRadio
Baud rate "air" do 250k, na UART - do 115k.
Z tego, co wiem, usypianie nie jest obsługiwane.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.