Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 21 cze 2018, 01:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 01 gru 2017, 17:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Tu masz oprogramowanie do osd
Najpierw wgraj Character_Updater_FW.hex
potem wybrane czcionki
a potem znowu firmware.
Najnowsze firmware może nie działać prawidłowo więc wgrywaj niższe aż na ekranie pojawi się jakakolwiek grafika.
Do testów nie jest potrzebny apm bo mozesz użyć tloga demo odpalanego z programu.
Jeżeli wszystko będzie dobrze zrobione na ekranie będziesz miał prawidłową grafike.
Reszta potem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 gru 2017, 01:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Witam. Próbuje skonfigurować do pierwszego lotu swojego APM-a. Ma latać w modelu samolotu, lotki na kablu Y. Jak na razie mam dwa problemy. Odpala mi się komunikat:

FailSafe1.jpg
FailSafe1.jpg [ 100.3 KiB | Przeglądany 523 razy ]


Edytuj posty!

Moje ustawienia:
1 CH -lotki na Y,
2 wysokość,
3 silnik,
4 przełącznik 3 pozycyjny (normal itp.)

W funkcji failsafe po wyłączeniu radia poziom sygnału na trzecim kanale spada do liczby 900, a następnie skacze do poprzedniego poziomu - przy wył. radiu. Przy gazie na minimum gdy wyłączę radio nic się nie dzieje (liczba pokazująca wartość "Radio" pozostaje taka sama. Mam radyjko Aurora 9x z odb. Optima9. Jak ten problem rozwiązać będę wdzięczny za udzieloną mi pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 gru 2017, 02:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 164
Lokalizacja: montreal.kan
Pitstrel pisze:
Witam. Próbuje skonfigurować do pierwszego lotu swojego APM-a. Ma latać w modelu samolotu, lotki na kablu Y. Jak na razie mam dwa problemy. Odpala mi się komunikat:



jezeli jestes typem macho-to komunikat o zalozenie szmigla ,celem obciecia palca ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 gru 2017, 08:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Ten komunikat pokazuje się zawsze przypominając o zdjęciu śmigła.

Masz chyba problem z odbiornikiem, masz źle ustawione failsafe.
Powinno być:
Po wyłączeniu radia - 3 kanał ma mieć mniej niż 950,
reszta kanałów nie ma znaczenia.
Wartość mniej niż 950 ma utrzymywać się aż do włączenia aparatury.

Nie mam aurory więc ci w tym nie pomogę ale możesz zadać pytanie o failsafe na sąsiednim forum. Bartek Piekoś ma tę aparaturę i nie powinien robić problemów z pomocą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 gru 2017, 09:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Bardzo dziękuję za pomoc. Na kolegów można zawsze liczyć.
Pozdrawiam ( i walczę dalej)

Edytuj posty!

Problem rozwiązany. Na trzecim kanale zmienione EPA i SUBTRIM - ustawienia te zapisałem jako Failsafe. Następnie wszystkie ustawienia przywrócone do ustawień standardowych 100%. Po wyłączeniu radia otrzymałem wynik 920.
Wszystko dzięki Waszej pomocy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 gru 2017, 11:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
To miłe że działa tak jak powinno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 gru 2017, 18:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Witam.Podłączyłem APM 2.8 w modelu odbiornik rc Optima 9 do wejść APM , wyjście APM do serw i tu pojawia się problem. Serwa nie pracują. Zasilam APM z modułu zworka JP1 wyjęta, radio skalibrowane, konfiguracja zrobiona. Gdy pominę APM wszystko działa.
Może koledzy coś doradzą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 gru 2017, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Połączenie pomiędzy odbiornikiem a apemem masz na PPM czy PWM?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 gru 2017, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


:oops: Można jaśniej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 gru 2017, 21:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Podłączyłeś jednym kabelkiem czy każdy kanał osobno?

Czy kable są wpięte prawidłowo (czarne na zewnątrz).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 gru 2017, 21:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Każdy osobno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 gru 2017, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Jak to się ma do wpisu na początku. Czyli działało ale nie działa czy tylko serwa nie chodzą/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 gru 2017, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Nie miałem napięcia na kablu od regulatora do APM. Gdy usunąłem usterkę serwa zaczęły pracować ale chodzą w ograniczonym zakresie ( kanały są czyste, 100% bez mix itp).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 gru 2017, 05:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 716
Lokalizacja: Trzebnica
Są dwie opcje albo twój regulator nie ma BEC-a lub spaliłeś diodę w APM. Najprościej sprawdź czy na środkowych pinach po stronie OUT masz napięcie (5V), jeśli jest to dobrze. Podłącz regulator pod pakiet i sprawdź czy na środkowym pinie jest napięcie (5V) jeśli jest to regulator jest z BEC.
Masz dwie możliwości albo ściągasz zworkę po stronie OUT lub wypinasz środkowy kabelek z regulatora.
Serwa muszą ruszyć

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 gru 2017, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Serwa zadziałały. W kablu z regulatora nie było napięcia - zostało to naprawione.
Pozdrawiam

EDIT - scalenie

Witam. Chcę podpiąć kabel od 8 kanału odbiornika rc Optima 9 do 8 kanału na wejściu do APM 2,8 celem ustawienia trybu pracy. Wejścia kanałów 6, 7,8 w APM-ie mają przy kablu masowym przewężenie więc jak podłączyć 8 kanał?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.