Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 24 kwie 2018, 07:25


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 29 lis 2017, 10:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Witam. Posiadam APM 2,8 i chcę je zamontować w modelu Sky Surfer. I tu mam pytanie: czy mogę podłączyć GPS "tyłem". Chce go zamontować na belce ogonowej i w przypadku obrócenia przodem do kierunku lotu mam za krótki kabel, a nie chce go ciąć i przedłużać. Jeśli tak to jakie mam zastosować ustawienie w programie APM. :?:
Z góry dziękuję i pozdrawiam .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5875
Lokalizacja: Polska
Pitstrel pisze:
Witam. Posiadam APM 2,8 i chcę je zamontować w modelu Sky Surfer. I tu mam pytanie: czy mogę podłączyć GPS "tyłem".

Jesli nie ma w nim kompasu to montujesz jak chcesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1692
Lokalizacja: Schwerin
Można to zrobić bez problemu na dwa sposoby.
Jeżeli posiadasz magnetometr na płytce APM to wystarczy nie podłączać zewnętrznego kompasu a samo ustawienie GPS-a jest wtedy obojętne.
Jeżeli używasz kompasu zewnętrznego należy wtedy uwzględnić dodatkowo YAW 180 (oprócz rol 180) w konfiguracji MP i dopiero wtedy kalibrować kompas(live ).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Wielkie dzięki, o to mi chodziło.
Pozdrawiam

Edytuj posty!

Nie mogę ustawić tych parametrów bo ich nie mam. Może inne, co polecacie.


Komentarz: Nie mogę ustawić tych parametrów bo ich nie mam. Może inne, co polecacie.
APM.jpg
APM.jpg [ 47.69 KiB | Przeglądany 684 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1692
Lokalizacja: Schwerin
Masz rację ta kombinacja nie jest uwzględniona.
Zrobimy tak, podaj co kupiłeś i czy masz na płycie kompas. Daj jakieś zdjęcie jak to podłączyłeś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Na płycie APM mam kompas jak również pod anteną GPS mam kompas (odwrócony do" góry nogami"). Z anteny GPS wychodzą dw ie wtyczki jedną w gniazdo GPS a druga tuż pod gniazdem gps.


apm.jpg
apm.jpg [ 213 KiB | Przeglądany 668 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 22:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1692
Lokalizacja: Schwerin
No to wszystko stało się proste.
Odłącz dodatkowy kompas i załóż zworkę na pinach obok .
W MP nie odchaczaj fajeczki na zewnętrznym kompasie i nie ustawiaj żadnej rotacji (nawet nie będzie gdzie bo znika z ekranu:).
Skalibruj kompas.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lis 2017, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Zadziałało. Czy przy odłączonym kompasie zew.APM traci na swoich możliwościach, czy nie ma większego znaczenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 lis 2017, 08:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1692
Lokalizacja: Schwerin
APM może obsłużyć tylko jeden kompas więc musiałbyś wybrać który wyłączyć w tej sytuacji jest to ten zewnętrzny.
W kopterze jest to raczej niewskazane ale w samolocie raczej lepsze.
Możesz wtedy GPS-a umieścić w dowolnym miejscu samolotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 lis 2017, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Wielkie dzięki. Będę walczył dalej ze swoim APM
POZDRAWIAM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 06:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1560
Lokalizacja: Gdynia
Pitstrel, nie pisz posta pod postem bo słusznie oberwiesz od moderatora.

Nie napisałeś jakie to masz to swoje OSD.
Nie napisałeś czy do swojego OSD cos wygrałeś, czy odpaliles po zakupie myśląc, ze zadziała.
A na końcu pytanie: jak czesto w realnych warunkach będziesz miał zalaczone OSD a rozlaczany / dołączamy kontroler lotu? To jaj osd się zachowuje zalezy od jego softu a jego soft zalezy od tego jakie to OSD i kółko się zamyka ;)

Edit: dam sobie reke uciac, ze jeszcze przed chwilą byly tu 2 posty dotyczace OSD :/

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 06:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11140
Lokalizacja: Mikoszewo
kuczy pisze:
Edit: dam sobie reke uciac, ze jeszcze przed chwilą byly tu 2 posty dotyczace OSD :/

Prawidłowo użyty czas przeszły. A jak kolega Pitstrel będzie dalej olewał regulamin to czas przeszły zacznie się również odnosić do jego zdolności dodawania kolejnych postów.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 07:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1560
Lokalizacja: Gdynia
kuczy pisze:
Pitstrel, nie pisz posta pod postem bo słusznie oberwiesz od moderatora.

Verid, - Zgadnij kogo miałem na mysli :D :D :D

To tylko napisze dla potomnych, że kolega miał problem bo miał chińskie krzaczki na OSD, a jak znikało i pojawiało się napięcie na APM (OSB miało cały czas) - to OSD "nie wstawało" - tak to zrozumiałem ;)
Pitstrel, oj ty oj ty niedobry - pisz ładnie to się okaże, że mod nie taki straszny jaki ma podpis :D :D :D - taka rola moda i za to mu nie płacą (chyba) (na pewno - MOD)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 11:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 paź 2017, 11:16
Posty: 33
Lokalizacja: Łąck koło Płocka


Forum jest dla osób, które mają stosunkowo małą wiedzę w danej dziedzinie i dzięki życzliwości innych mogą ją uzupełnić. Kolega natomiast lubi pisać i straszyć. Pozdrawiam serdecznie Kolegę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11140
Lokalizacja: Mikoszewo
Pitstrel pisze:
Forum jest dla

Tak. Jest. Co nie zmienia faktu że obowiązują na nim pewne zasady których będziesz przestrzegał jeżeli chcesz na tym forum robić cokolwiek więcej niż tylko czytać.
Pitstrel pisze:
Kolega natomiast lubi pisać i straszyć.

Kolega nie straszy tylko obiecuje. Twoje stany emocjonalne po przeczytaniu tego czy innego tekstu nie leżą w granicy moich zainteresowań.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.