Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 sty 2018, 08:49

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 07 lis 2017, 07:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 14:34
Posty: 14
Lokalizacja: Wilanów
Witam
Mam problem z GPS na multikopterze z APM 2,6. Po włączeniu zasilania pomimo kilkunasto minutowego oczekiwania zewnętrzny GPS (ten w formie okrągłego talerzyka na "antence") nie chce się zafixować. Wewnątrz APM`a niebieska dioda świeci jednostajnie po krótkim czasie , a na zewnętrznym stale świeci jedynie dioda zielona , natomiast niebieska cały czas mruga. Mini OSD przekazuje komunikat: GPS no fix.
Co może być przyczyną? Jak zmienić ustawienia w APM (bo pewnie tu tkwi błąd) aby wszystko "zagrało".

kugel

PS Ponieważ to mój pierwszy post na tej grupie , to pozdrawiam wszystkich !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 07:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10654
Lokalizacja: Mikoszewo
kugel pisze:
Co może być przyczyną?

Może głupie pytanie ale...gdzie prowadzisz próby?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 23:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 14:34
Posty: 14
Lokalizacja: Wilanów
Przed domem.
W tym samym miejscu z zalogowaniem nie mają problemu GPS`y z: telefonu , tabletu i Garmin 296 , więc z tym w multikopterze coś musi być nie tak.

kugel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 08:39 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 78
Lokalizacja: Myślenice


Może wstaw fotkę jak to masz wpięte w APM -a ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lis 2017, 08:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 14:34
Posty: 14
Lokalizacja: Wilanów
Z kabla GPS`a wystają dwie wtyczki które są wpięte w dedykowane gniazdka. Nie da się tego źle podłączyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lis 2017, 08:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10654
Lokalizacja: Mikoszewo
kugel pisze:
Nie da się tego źle podłączyć.

Co nie przeszkadza Chińczykowi od czasu do czasu pokiełbasić kabelków we wtyczkach. Nie marudź i wyskakuj z foty, byle ostra była.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lis 2017, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 14:34
Posty: 14
Lokalizacja: Wilanów
Przepraszam , lepszego nie dam rady dziś zrobić.
Lewa wtyczka słabiej widoczna , więc ją opiszę: wtyczka na 4 przewody , zewnętrzne gniazda puste.


Wtyki.JPG
Wtyki.JPG [ 638.33 KiB | Przeglądany 175 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.