Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 18 paź 2018, 23:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 01 lis 2017, 19:33 
Offline

Rejestracja: sobota 29 kwie 2017, 06:32
Posty: 14
Lokalizacja: Stargard
Witam, mam problem z dronem a mianowicie po uzbrojeniu drona i dodania lekko gazu wszystkie silniki nie startują po lekiem zwiększeniu uruchamiają się wszystkie. Dron przy próbie lotu nie jest do opanowania lata na wszystkie strony po lekkim uniesieniu ok. 20cm widać wyraźne bujanie. Silnik i esc są sprawne bo w trybie Compass motor Calibration przy dodawaniu gazu wszystkie pracują równo. Dodam że jest to mój pierwszy dron zakupiłem go jako nie dokończony projekt dokupiłem aparaturę brakuje mi telemetrii ale wydaje mi się że nie jest wymagana żeby dron latał.

apm 2.6
gps 3dr ublox
rama dji f450
esc dji opto 30a
silniki dji 2212/920kv
aparatura fs-i6s
odbiornik fs ia10b


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lis 2017, 19:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11845
Lokalizacja: Mikoszewo
Przyczyn może być kilka. Najpopularniejsze to nieskalibrowane regulatory lub/i akcelerometr.

viewtopic.php?f=60&t=33916

Przeryj się przez pierwszy post z drobiazgową dokładnością. Pomaga w 99% przypadków szopek z APM'em.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lis 2017, 21:36 
Offline

Rejestracja: sobota 29 kwie 2017, 06:32
Posty: 14
Lokalizacja: Stargard
Prawdopodobnie Jutru to po testuje. Dodam jeszcze ,że silnik które na początku się nie włączały, włączają się przy pochylaniu dronem o jakieś 20-35 stopni ale prawie zawsze silnik po przeciwnej stronie się nie kręci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lis 2017, 20:51 
Offline

Rejestracja: sobota 29 kwie 2017, 06:32
Posty: 14
Lokalizacja: Stargard
Zrobiłem wszystko co w wysłanej wyżej instrukcji (oprócz Pidowania) lecz mam problem z failsafe kanału 3 ponieważ po ustawieniu parametru na 970 i po odpięciu kabelka (od kanału 3) sygnał spada do 900 a failsafe nie włącz się. Nie wiem czy mam dobrze ustawiony RTL ponieważ ma ustawiony moving base w okolicach Afryki i nie wiem czy to normalne dlatego nie testowa RTL żeby dron mi nie odleciał gdzieś, Mam parę pytań do funkcji RTL i nie tylko.
1.czy podczas powrotu (RTL) mogę korygować lot?
2.czy po wyłączeniu przełącznika od RTL moge dalej sterować?
3.czy punkt powrotu (RTL) się ustawia w Mission planer (jeśli tak to jak to zrobić)?
4.Pytanie trochę z innej beczki co może powodować bujanie się drona?
5.Gdzie mogę znaleźć konfiguracje funkcji Land?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 lis 2017, 10:26 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 616
mapa ustawia ci się na afrykę, bo nie złapałeś fixa na gpsie
musisz wyjść z domu, pod niebo podłączyć baterie i poczekać, aż gps złapie satelity
[najlepiej bez śmigieł na początek zrób tą operację] odłączasz pakiet wracasz do domu i odpalasz MP.
druga opcja to podłączyć kablem usb pod kompa z mission planerem uruchomionym i wystawić dronika na parapet, jak gps złapie fixa to mapa sama ci się przesunie na twoją domową pozycję,
będzie to od razu twoja pozycja do powrotu w rtl.
zawsze później na łące przed lotem czekasz aż gps złapie fixa i określi twój punkt powrotu rtl, a następnie startujesz - bez tego jak włączysz rtl to ci odleci w siną dal


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 lis 2017, 20:06 
Offline

Rejestracja: sobota 29 kwie 2017, 06:32
Posty: 14
Lokalizacja: Stargard
Już jestem na dobrej drodze do sukcesu, dron lata, RTL działa tylko nadal buja się podczas lotu, i w trybie Alt Hold lecąc do przodu po czym środkując drążek dron hamuje wychylając się w przeciwną stronę i równocześnie zwalnia silnik co powoduje spadek o ok. 0,5m i wraca na powszednią wysokość, lecąc do tyłu nie zauważyłem tej przypadłość porostu hamuje wychylając się w drugą stronę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 15:58 
Offline

Rejestracja: sobota 29 kwie 2017, 06:32
Posty: 14
Lokalizacja: Stargard
Witam po wczorajszych lotach zauważyłem że dron nie trzyma pozycji tylko delikatnie ucieka w jakąś stronę. Nadal mam problem z kołysaniem się drona po PID-owaniu dron był tak nerwowy że po oderwaniu o pół metra zaczął tak latać na boki ,że obrócił się do góry nogami i spadł. Po włączeniu funkcji RTL dron wraca do pozycji startu ruszając z wysokości takiej na jakiej był przed włączeniem tej funkcji obniżając delikatnie lot.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 16:37 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 20:50
Posty: 91
Witam! Nie zauważyłem, abyś pisał cokolwiek o autotune, gdzie APM sam dobiera optymalnie najlepsze PIDy. Bez tego można szukać błędów w polu.

_________________
Zawsze są lepsi, mądrzejsi mistrzowie od rozdawania złotych łopat, którzy tylko krytykują i mało wnoszą do tego co robisz. Ot taka nasza cecha narodowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 16:47 
Offline

Rejestracja: sobota 29 kwie 2017, 06:32
Posty: 14
Lokalizacja: Stargard
Mówiąc PID-owanie miałem na myśli funkcje autotune po której dron był tak agresywny ,że nie nadawał się do lotu z powodu latania na boki bez ruszania drążków

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 16:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 20:50
Posty: 91
Co do oscylacji drona, to nigdy nie będzie idealnie wisiał nad punktem, tylko lekko dryfował. APM, a dokładnie GPS też ma swój rozrzut. Jak bardzo dryfuje, więcej jak 2-3m, sam robi korektę, czy oddala się? Te systemy są tanie i proste, nie oczekuj precyzji 10cm.

_________________
Zawsze są lepsi, mądrzejsi mistrzowie od rozdawania złotych łopat, którzy tylko krytykują i mało wnoszą do tego co robisz. Ot taka nasza cecha narodowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 17:08 
Offline

Rejestracja: sobota 29 kwie 2017, 06:32
Posty: 14
Lokalizacja: Stargard
Co do uciekania sprawdzę tak dla informacji apm jest orginalny tak jak gps 3dr ublox za ok. 600zł więc wydaje mi się ,że jest co od niego oczekiwać.A kontynułując temat co może powodować te bujanie i problemy z autotune


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 780
Lokalizacja: Trzebnica
Rawen 75 pisze:
Co do oscylacji drona, to nigdy nie będzie idealnie wisiał nad punktem, tylko lekko dryfował. APM, a dokładnie GPS też ma swój rozrzut. Jak bardzo dryfuje, więcej jak 2-3m, sam robi korektę, czy oddala się? Te systemy są tanie i proste, nie oczekuj precyzji 10cm.

Dobrze skalibrowany kompas i dron lata jak po sznurku, mój odchylenie ma max 1m.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 20:05 
Offline

Rejestracja: sobota 29 kwie 2017, 06:32
Posty: 14
Lokalizacja: Stargard
Co mogę robić źle w kalibracji\konfiguracji ,że dron nie trzyma pozycji i się buja.GPS chyba mam dobrze ustawiony bo w rtl dron wraca do punktu startu z dokładnością ok. 0,5m.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 20:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 20:50
Posty: 91
Piotr loty lotami, ale nie trzymanie pozycji to inna sprawa. O ile się oddala od punktu? Czy jest to w tolerancji jak podaje parametr GPS? Mój ATG też odlatuje, ale wszystko w kręgu ok 1 metra, i jest to naturalne, bo takie oscylacje w osiach podaje producent samego GPS. Bez filmu to się nie dogadamy. O ile Tobie oddala się od punktu pozycji?
Autotune czasem idzie jak po maśle, szybko w ciągu 2 minut strzelisz, czasem i pakiet nie wystarczy. Nie wiem dlaczego tak jest, może ma na to wpływ samych wychyleń drążków. Sam APM nie pozwoli przekroczyć maksymalnych kątów przechyłu.

_________________
Zawsze są lepsi, mądrzejsi mistrzowie od rozdawania złotych łopat, którzy tylko krytykują i mało wnoszą do tego co robisz. Ot taka nasza cecha narodowa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 21:23 
Offline

Rejestracja: sobota 29 kwie 2017, 06:32
Posty: 14
Lokalizacja: Stargard
Rawen 75 pisze:
O ile się oddala od punktu? Czy jest to w tolerancji jak podaje parametr GPS? Mój ATG też odlatuje, ale wszystko w kręgu ok 1 metra, i jest to naturalne, bo takie oscylacje w osiach podaje producent samego GPS. Bez filmu to się nie dogadamy. O ile Tobie oddala się od punktu pozycji?
[...] Nie wiem dlaczego tak jest, może ma na to wpływ samych wychyleń drążków. Sam APM nie pozwoli przekroczyć maksymalnych kątów przechyłu.


W weekend nagram film z zachowania drona. Co do drążków pisałem bez wychylania chodziło mi o niedotykanie drążka sterującego ruchem drona na boki (prawy w Mode2) tylko delikatne unoszenie drona za pomocą "przepustnicy'' przy którym po autotune dron latał na boki jak szalony i skończył w krzakach. O ile się oddala sprawdzę w weekend.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.