Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 20 sie 2017, 10:55


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 12:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 wrz 2015, 14:36
Posty: 15
Hej,
zachęcony opisem alternatywnego firmware dla MinimOSD z RC Groups https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... imOSD-fork postanowiłem zaktualizować leżakującego w szufladzie Minima. I tu pojawiły się pierwsze kłopoty - nie chciało się łączyć z kompem. Niezrażony stwierdziłem, że chinole z Aliexpress coś namieszali i dobrze będzie postawić to wszystko od zera. Podłączyłem płytkę pod programator ISP i pojawił się kolejny zonk - błędna sygnatura procka Mega328P. Wgrywanie siłowe z parametrem -F nie pomogło, sprawdzanie poprawności wgrania programu zwracało błąd, a sama płytka dalej nie łączyła się z kompem.

Dzisiaj wymieniłem procek na taki z raczej pewnego źródła. Pierwsze dostrzegalna różnica: minimowa Mega328P miała nadruk zamiast lasera/wytrawienia, w każdym razie miała mniej wyraźny napis.

W wolniejszej chwili wgram soft, ale nie przewiduję już jakiś specjalnych problemów.

Także uważajcie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 12:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5282
Lokalizacja: Polska
Szakal pisze:
błędna sygnatura

Bledna czyli jaka?

Moze masz procek zabezpieczony przed zapisem i musisz lockbity 'przepalic'?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 13:47 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 wrz 2015, 14:36
Posty: 15
Teraz ci nie powiem, bo nie zapisywałem komunikatów programatora. Wypluwał coś na zasadzie "odczytana sygnatura XYZ12345 oczekiwana QWE67890". Procek dało się zaprogramować z przełącznikiem -F (force), ale soft nie chciał działać.
Zobaczymy po wymianie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5282
Lokalizacja: Polska
Szakal pisze:
Wypluwał coś na zasadzie "odczytana sygnatura XYZ12345 oczekiwana QWE67890".

To to wiem, pytanie jaka byla to dokladnie sygnatura...

Szakal pisze:
Zobaczymy po wymianie.

Nowy to nam niewiele powie jesli chodzi o to dlaczego nie mogles zaprogramowac starego. No chyba ze nie zalezy Ci na wyjasnieniu w czym byl problem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 sty 2017, 10:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 wrz 2015, 14:36
Posty: 15
Układ odratowany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 sty 2017, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5282
Lokalizacja: Polska
Moze bys sie podzielil szczegolami, zeby jakis pozytek byl z tego watku dla potomnych? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 sty 2017, 00:17 
Offline

Rejestracja: niedziela 27 wrz 2015, 14:36
Posty: 15
Zbyt wiele do analizy nie ma - zamiast bawić się w dumanie co nie działa po prostu podgrzałem płytkę hot-airem, zdjąłem stary procek, wlutowałem nowy procek, wgrałem nowy bootloader. Zamiast kombinować przez godzinę co nie działa taniej jest wlutować nowy układ za 8zł. Być może po prostu miałem pecha i był to jednostkowy przypadek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.