Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 sty 2018, 06:51

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 07 lip 2016, 13:30 
Offline

Rejestracja: piątek 27 maja 2016, 08:03
Posty: 15
Czy ktoś się orientuje jak zweryfikować takiego BN-880 przed zakupem czy ma już wgrane najnowsze oprogramowanie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 lip 2016, 14:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 19:04
Posty: 761
Lokalizacja: Zielonki/Kraków
Panowie, a trzeba coś jeszcze zrobić aby kożystać z Galileo, jak na razie widzę stality tylko GPS i Glonas....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 lip 2016, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1576
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
pawelsky pisze:
ci3jk4 pisze:
Ta puszka to właściwie ma jakąś funkcję poza ochroną elementów w środku?

Tak, chroni przed zakloceniami.


Bałem się że to powiesz. Muszę w takim razie porzeźbić wieczorem...

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 lip 2016, 14:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5555
Lokalizacja: Polska
qczek pisze:
Panowie, a trzeba coś jeszcze zrobić aby kożystać z Galileo, jak na razie widzę stality tylko GPS i Glonas....

Wlaczyc Galileo w konfiguracji (CFG-GNSS). Ale nie oczekuj zbyt wielu satelitow Galileo (gora 1-2).

Piotr_81 pisze:
Czy ktoś się orientuje jak zweryfikować takiego BN-880 przed zakupem czy ma już wgrane najnowsze oprogramowanie?

Poprosic o wartosci zwrocone przez komende MON-VER


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 wrz 2016, 10:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 367
Wczoraj robiłem aktualizację firmware do chińskiej wersji Ublox NEO-M8N (poprzez APM z odpowiednim firmware)
Oczywiście pierw zrobiłem a potem przypomniałem sobie o tym temacie ;/

No więc po próbie wgrania 3.01 GPS przestał odpowiadać (pali się tylko niebieska dioda)
Próbowałem robić SAFEBOOT_N ale chyba nic z tego.

Doczytałem o kości i wylutowałem ją. GPS wstał ale nie wiem czy do końca bo do U-Center nie idą informację na bieżąco tylko co jakieś pół minuty coś tam wpadnie (wcześniej mimo braku fixa we wszystkich okienkach szaleństwo)
Czy to normalne? Pytam bo chciałbym zamówić kość o której wspomniał pawelsky


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 wrz 2016, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5555
Lokalizacja: Polska
Mitar pisze:
GPS wstał ale nie wiem czy do końca bo do U-Center nie idą informację na bieżąco tylko co jakieś pół minuty coś tam wpadnie (wcześniej mimo braku fixa we wszystkich okienkach szaleństwo)
Czy to normalne? Pytam bo chciałbym zamówić kość o której wspomniał pawelsky

A jestes podlaczony bezposrednio czy przez jakies dziwne proxy? I co to za informacje ktore dostajesz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 wrz 2016, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 367
Tak podpinam się przez APM z wgranym firmware APM / UBlox passthrough
Wcześniej bez problemu działało , wyświetlały się wszystkie dane łącznie z wersją (niestety nie zapisałem jaką), dane w okienkach pokazywały się na bieżąco (widziane satelity itp)

Zassałem wersję 3.01 , dałem upgrade firmware , wybrałem plik firmware w drugim polu ten plik z folderu u-center

Próbowałem na każdej prędkości ale zawsze miałem connection timeout lub coś takiego.

Wypiąłem wszystko i na nowo, ale tym razem cisza, mimo że u-center pokazuje że jest podłączony (w sumie zawsze pokazuje nie ważne jaki port wybiorę)
to informacji nie dostawałem, ani o wersji ani w okienkach.
Próbowałem zewrzeć pin 1 (SAFEBOOT_N wg dokumentacji) z masą ale nic to nie zmieniło.

Wylutowałem kość , podpiąłem wszystko uruchamiam u-center i myślałem że dalej kicha, ale po 10s pojawia mi się informacja o współrzędnych , informacja o czasie odczytu.
Za 30s-1min to samo. (Nie jest to tak samo szybko jak wcześniej )

Jedno mnie jeszcze zastanawia, po podpięciu do APM ale z wgranym arducopter kompas działa poprawnie , pytanie czy kompas jest odczytywany oddzielnie.
Całkiem też możliwe ,że GPS jest sprawny tylko posypało się połączenie do u-center.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 wrz 2016, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5555
Lokalizacja: Polska
Pierwsza rzecza ktora powinienes zrobic to podpiac GPS bezposrednio do PC i tylko na takim polaczeniu robic jakiekolwiek proby upgradeu i sprawdzac ich efekty. Zabawy przez proxy to proszenie sie o klopoty.

Kompas jest niezalezny od GPSa i (poza faktem znajdowania sie na tej same plytce) nie ma z nim nic wspolnego.

P.S. Jesli wylutowales flash to masz w GPSie stary firmware...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 wrz 2016, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 367
Czyli rozumiem ,że bez kości dalej ma działać tylko nie będzie się dało zaktualizować wersji? czy tam jest więcej rzeczy zapisywanych niż tylko nowa wersja firmware.

Sprawdzę jeszcze raz dokładnie tak jak sugerujesz bez udziwnień i zobaczę jaki będzie efekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 wrz 2016, 12:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5555
Lokalizacja: Polska
Mitar pisze:
Czyli rozumiem ,że bez kości dalej ma działać tylko nie będzie się dało zaktualizować wersji?

Tak

Mitar pisze:
czy tam jest więcej rzeczy zapisywanych niż tylko nowa wersja firmware.

Tak, wiecej (np. konfiguracja, logi, etc.)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 wrz 2016, 16:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 367
Ehh, okazało się ,że to faktycznie wina cudowania z APM, po podpięciu bezpośrednim okazało się, że wszystko gra.
Przylutowałem kość i puściłem upgrade, przeszło bez problemu do 3.01.

Jedyne co to chyba cały konfig straciłem.

Jak próbuje wgrać ten ze strony ardupilota to wyskakuje mi coś takiego.

Obrazek

Mogę to wgrać? czy jest gdzieś "lepszy" konfig?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 wrz 2016, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5555
Lokalizacja: Polska
Mitar pisze:
Mogę to wgrać?

Mozesz, jak cos sie nie skonfiguruje (choc az takich zmian w protokole nie bylo) to najwyzej ustawisz recznie.

Mitar pisze:
czy jest gdzieś "lepszy" konfig?

Nie wiem co za konifig wgrywasz i czego po nim oczekujesz wiec ciezko powiedziec czy jest jakis lepszy :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 wrz 2016, 07:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 13:51
Posty: 367
Wgrałem, ustawiłem jeszcze ptaszek na galileo i śmiga z pixhawkiem aż miło.
Dzięki za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 17:34 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 804
Lokalizacja: Wroc
Czy komus udalo sie zaktualizowac ten GPS:
http://www.banggood.com/UBLOX-NEO-M8N-B ... 71082.html
?

Niestety UBX MON VER nie pokazuje u mnie FISS..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 18:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 lip 2015, 05:27
Posty: 55
Witam,
Jakie są realne odczucia w trybie loiter z "Z" i "bez" galileo ?
Byłbym wdzięczny jak by się ktoś podzielił wrażeniami.

pozdr.
Q

_________________
Reptile 500 APM 2.6 - rest
S550 Apm 2.6 hexa
ZMR250 cc3d http://tnij.org/zmr250 - rest
QAV210
Quanum v2, Syma X5SC
Foty: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=13&t=34680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.