Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 gru 2018, 15:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
Post: czwartek 21 gru 2017, 10:18 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 441
Mnie pokusiło wczoraj ponownie z update BN-880 do 3.01 no i wtopa. Wszystko poszło na zielono i po restarcie brick.

Pawelsky czy dobrze zrozumiałem z całego wątku:
Kość W25Q16DVNIG by zmieścić 3.01 - ma ktoś może nadwyżkowe leżaki?
Pamięć trzeba wylutować bo spinanie SCK do GND nie pomagało - by ominąć flash.

Ma ktoś może starszą binarkę na której chodził BN-880?

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 gru 2017, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6697
Lokalizacja: Polska
Szper pisze:
Pawelsky czy dobrze zrozumiałem z całego wątku:
Kość W25Q16DVNIG by zmieścić 3.01

Tak na tej kosci sprawdzone i dziala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 00:52 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 441
Dzięki - problem zamknięty.
Zwarłem nogę CLK pamięci do masy i GPS wystartował na podstawowym oprogramowaniu. Po zdjęciu zwory podczas boota można normalnie na nowo zaprogramować Flash przez U-Center.
https://optivstorage.blob.core.windows.net/web/image/3e0680609f7d47668d0704ffd8f8115f/demystifyingII-20.png

Tymczasowo do póki nie dorwę większej kości zostanie drut na pamięci.

Uzupełnienie.

Un-brick M8N BN-880
Operacja wymaga obycia z lutownicą gdyż możemy wysłać GPS już nie odwracalnie do krainy spalonego krzemu.

Permanentnie zwarty CLK do GND uniemożliwia zapis konfiguracji. Zmiana podczas pracy zachodzi ale do EEPROM nie ma zapisu.

Downgrade działa.

FW pobrałem ten:
https://www.u-blox.com/sites/default/files/UBLOX_M8_201.89cc4f1cd4312a0ac1b56c790f7c1622.bin

1. Zwieramy wcześniej opisaną nogę pamięci do GND.
2. Start GPS
3. Zdejmujemy zworę
4. Robimy upgrade (downgrade) - standardowo jak było opisane przez pawelsky
5. Restart GPS
6. Zmieniamy np baudrate dla testu i zapisujemy w pamięci flash
7. Restart GPS
8. Sprawdzamy czy zapisał

Po restarcie M8N wstał u mnie na zapisanych ustawieniach.

Jednak S800 Reptile będzie z GPS ;)

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 sty 2018, 14:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
No i niestety mnie też podkusiło - mimo zielonego koloru, po update - brick.
Metoda Szper nie pomaga. Niby się wgrywa, niby kolor zielony, ale dalej po restarcie Brick - GPs'a można uruchomić tylko ze zwartą do masy nogą SCK pamieci.
Nie mogę nigdzie namierzyć polecanej W25Q16DVNIG, chyba już nie produkują.
Ma ktoś może jakiś zapas???
Jedyne kości jakie udalo mi się namierzyć to 25q16DVSiG, czy ktoś się orientuje czy taka podejdzie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 sty 2018, 14:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6697
Lokalizacja: Polska
brodziek pisze:
Nie mogę nigdzie namierzyć polecanej W25Q16DVNIG, chyba już nie produkują.

U Chinczykow tego na peczki.

W Polsce zreszta tez dostepne: https://www.piekarz.pl/pl/?item=49252

brodziek pisze:
Jedyne kości jakie udalo mi się namierzyć to 25q16DVSiG, czy ktoś się orientuje czy taka podejdzie?

A datasheetem to sie kolega brzydzi? ;-)

Inny rozmiar obudowy, na upartego na pajaka przylutujesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 sty 2018, 21:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
pawelsky pisze:
A datasheetem to sie kolega brzydzi?

No, nie...
Ale pierwsze szybkie spojrzenie nie przyniosło odpowiedzi,
dopiero za drugim razem załapałem że 25Q16DVNIG, w datasheet ma pełną nazwę 25Q16DVSNIG.
Po kilku bezowocnych próbach, wgrania starego softu i po kilku restartach że zwartą do masy nogą CLK pamięci,
zauważyłem że mój Beltain 880 pamięta konfigurację którą mu wpisuję.
Postanowiłem wylutować felerną kość i... GPS żyje i pamięta ustawienia jakie mu zadaję.
Działa teraz pod kontrolą fabrycznej wersji 2.1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 sty 2018, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6697
Lokalizacja: Polska
brodziek pisze:
pamięta ustawienia jakie mu zadaję.

Tylko tak dlugo jak wytrzyma bateria/supercap...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 sty 2018, 21:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 426
Lokalizacja: Śląsk
Aaa...
Ale kości już i tak zamówione :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.