Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 sty 2021, 22:47

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: piątek 22 sty 2016, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8927
Lokalizacja: Polska
m00se22 pisze:
pawelsky, schemat sprawdzam już n-ty raz i nie chce być inaczej :). Z tym podziałem wartości to chyba masz rację. nie mogę teraz sprawdzić, ale wzór na wyliczanie wpisałem w arkuszu kalkulacyjnym, zmierzyłem napięcie po dzielniku (mogę się takim pomiarem sugerować) i wynik wyszedł za niski w stosunku do pomiaru miernikiem.
Dla 1 celi wynik 3,68V, a pomiar miernikiem 4,19V.


A mierzyles rzeczywiste wartosci rezystorow? Bo wcale nie jest powiedziane, ze sa zgodne z opisem na plytce...

Napiecie po dzielniku powinno byc w przedziale od 0V do ~1.1V.

EDIT: Aaaa, dobra, juz wiem czemu napiecie na 3 i 4 bylo za male, zapomnialem ze S.port koduje dane dla celi na 12bitach i zawijal sie po prostu licznik. Uzyj kodu ktory poprzednio zaktualizowalem i bedzie dobrze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 sty 2016, 23:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 08:41
Posty: 38
pawelsky, dzięki, dam znać po testach.

_________________
--
Zdrówka życzę.
m00se


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 11:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8927
Lokalizacja: Polska
m00se22 pisze:
pawelsky, dzięki wielkie. Dziś postaram się to przetestować.

Zrobilem jeszcze jedna poprawke ktora powinna dac dokladniejsze wyniki. Zaktualizuj sobie kod przed testami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 15:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 08:41
Posty: 38
Ok. Zaktualizowane. Dam znać.

Dzięki.

_________________
--
Zdrówka życzę.
m00se


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 16:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 08:41
Posty: 38
pawelsky, wszystko działa! :D Dzięki wielkie za pomoc!

_________________
--
Zdrówka życzę.
m00se


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 sty 2016, 23:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8927
Lokalizacja: Polska
m00se22 pisze:
pawelsky, wszystko działa! :D Dzięki wielkie za pomoc!

Ciesze sie ze dziala. Tak sobie w miedzyczasie machnalem shielda dla Arduino Pro Mini. Jak Chinczyki przestana sprzedawac te sensorki to bedzie mozna latwo zrobic swojego :)

https://oshpark.com/projects/YO55BpbN

diyCellVoltageSportSensor_v0.2.png
diyCellVoltageSportSensor_v0.2.png [ 415.2 KiB | Przeglądany 3216 razy ]


Ostatnio zmieniony sobota 11 lut 2017, 13:47 przez pawelsky, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lut 2017, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9217
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Ok, zamówione, dzięki :-)
Teraz jeszcze tylko zamówić arduino i smd. Tylko z jednego sklepu najlepiej, ale to do ogarnięcia, bo pewnie dopiero do 3tyg dojdą płytki.
Poszukam coś i dam znać co z tego wyszło :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lut 2017, 18:26 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lis 2016, 17:14
Posty: 53
Lokalizacja: Kraków
A to nie lepiej było dodać na płytce miejsce na atmegę i zaoszczędzić na miejscu i wadze niż robić shielda? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lut 2017, 18:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9217
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pewnie i było by lepiej, ale to chociaż ogarnę, wlutować atmegi jeszcze nie próbowałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 lut 2017, 19:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8927
Lokalizacja: Polska
madej pisze:
A to nie lepiej było dodać na płytce miejsce na atmegę i zaoszczędzić na miejscu i wadze niż robić shielda? :)

A komu by sie chcialo kupowac i lutowac atmege, kwarc i inne duperele skoro moze kupic cale gotowe Arduino a $1?

Oszczednosc na wadze? Nie popadajmy w przesade...

Adrian, poszukaj sobie takich zestawow
https://aliexpress.com/item/100-New-SMD ... 32326.html

Kosztuja grosze a pewnie znajdziesz taki jeden lub ktory bedzie zawieral wszystkie potrzebne.

Arduino szukaj takiego ktore ma piny A4/A5 w drugim rzadku obok A2/A3.
np. takie: https://aliexpress.com/item/Free-Shippi ... 52874.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 13:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8927
Lokalizacja: Polska
Zauwazylem wlasnie maly problem na plytce z postu viewtopic.php?p=441474#p441474.

Jesli ktos zamiawial to prosze o kontakt (i anulowanie zamowienia jesli to mozliwe)

EDIT: Projekt poprawiony we wczesniejszym poscie (v0.2).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 mar 2017, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8927
Lokalizacja: Polska
W miedzyczasie przyszly czesci, wiec poskladalem jedna sztuke. Dziala :)

sensor_shield.jpg
sensor_shield.jpg [ 300.57 KiB | Przeglądany 3090 razy ]
soldered_sensor.jpg
soldered_sensor.jpg [ 304.23 KiB | Przeglądany 3090 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 mar 2017, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9217
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
No i pięknie. Swoją, też mam nadzieję szybko polutuje i sprawdzę :-)

Editt
Mam i ja ;-)

Polutowałem 2 sztuki, dla mnie to było małe wyzwanie, ale o dziwo poszło gładko. Może nie jest pięknie, ale powinno działać.
Jedynie schrzaniłem z pinami z "serial", w drugiej sztuce polutowałem w druga stronę.
Ale to szczegół.
Jeszcze nie sprawdzone, czekam na odbiornik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.