Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 sty 2021, 23:33

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 20 sty 2016, 08:45 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 08:41
Posty: 38
Cześć

Posiadam uszkodzony czujnik napięcia jak na załączonym zdjęciu.

Obrazek

Wszystko wskazuje na uszkodzony mikrokontroler (Atmega328p).
Po podłączeniu zasilania zaczyna się nagrzewać. Nie ma żadnej z nim komunikacji. Jestem w stanie go wymienić ale nie dysponuję
plikiem .hex żeby zaprogramować. Może ktoś dysponuje takim samym lub podobnym czujnikiem i jest w stanie zgrać soft i udostępnić.

Z góry dzięki za pomoc.

_________________
--
Zdrówka życzę.
m00se


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1430
Lokalizacja: Mielec
I myślisz, że pamięć flash w tej atmedze nie jest zablokowana przed odczytem?
Jeżeli to uszk. mikrokontroler to zapomnij że naprawisz.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 11:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 08:41
Posty: 38
Raczej nie jest. zakładam że jest jak w ESC. Poza tym atmegę wymienię na nową.

_________________
--
Zdrówka życzę.
m00se


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12788
Lokalizacja: Mikoszewo
m00se22 pisze:
Raczej nie jest. zakładam że jest jak w ESC.

W zwykłych ESC (pomijając te przerabiane z BLHeli i SimonemK) procek masz skrzętnie poblokowany to raz. Próba zczytania owszem stworzy plik ale dla własnego dobra nie próbuj go wgrywać. A dwa - skoro obecny procek jest padnięty to nawet zakładając że byłby odblokowany do odczytu, odzyskiwanie z niego softu jest co najmniej karkołomne bo wcale nie powiedziane że to co odzyskasz będzie się nadawało do czegokolwiek.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 12:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3509
Lokalizacja: Olsztyn
Verid, dlatego m00se22 prosi o zgranie kogoś kto ma sprawny czujnik prądu.
m00se22, mogę od kolegi pożyczyć czujnik kupowany na BG i spróbować zgrać ale będziesz mi musiał napisać jak to zrobić, mam dwie możliwości. Jedna to przez nakładkę na procesor + USBasp albo przez arduino przez pady na płytce chociaż wolał bym nie dotykać lutownicą nie mojej sprawnej płytki.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 12:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12788
Lokalizacja: Mikoszewo
PiotrSz pisze:
Verid, dlatego m00se22 prosi o zgranie kogoś kto ma sprawny czujnik prądu.

Ummm.... a co to zmieni, biorąc pod uwagę że procek jest na 99% blokniety? Najpierw trzeba fusebity sprawdzić. Jak jest założona blokada to daruj sobie zgrywanie bo powstały w jego wyniku plik zawiera tylko śmieci.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1430
Lokalizacja: Mielec
Próba nie strzelba, może jak raz się uda. To raptem 6 przewodów do przylutowania. Ale nie napalałbym się na sukces.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8927
Lokalizacja: Polska
Jak sie nie uda odzyskac oryginalnego zawsze mozna taki firmware samemu sklecic korzystajac z mojej biblioteki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 14:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 08:41
Posty: 38
PiotrSz pisze:
Verid, dlatego m00se22 prosi o zgranie kogoś kto ma sprawny czujnik prądu.
m00se22, mogę od kolegi pożyczyć czujnik kupowany na BG i spróbować zgrać ale będziesz mi musiał napisać jak to zrobić, mam dwie możliwości. Jedna to przez nakładkę na procesor + USBasp albo przez arduino przez pady na płytce chociaż wolał bym nie dotykać lutownicą nie mojej sprawnej płytki.


PiotrSz, jeśli dysponujesz nakładką to sprawa wydaje się być prosta :). nakładka + USBasp i "avrdude -c usbasp -p m328p -U flash:r:frsky_sensor.hex". Utworzy się plik o nazwie frsky_sensor.hex. W zasadzie to wszystko. Jeśli się nie uda to chyba sobie odpuszczę.

_________________
--
Zdrówka życzę.
m00se


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 14:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3509
Lokalizacja: Olsztyn
Jeśli kolega odbudował quada po pożarze to w czwartek na lataniu wezmę od niego czujnik i spróbuje zgrać, jeśli nie to dopiero po niedzieli.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 14:30 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 08:41
Posty: 38
pawelsky pisze:
Jak sie nie uda odzyskac oryginalnego zawsze mozna taki firmware samemu sklecic korzystajac z mojej biblioteki.


pawelsky, dzięki za propozycję, ale moje doświadczenie w programowaniu zakończyło się na "Mikropocesorowej oślej łączce" i napisaniu programu zegara który pokazał godz. 23:60 :). Więc nie bardzo się czuję na siłach. Mimo to dzięki za odpowiedź :)

_________________
--
Zdrówka życzę.
m00se


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 14:32 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 08:41
Posty: 38
PiotrSz pisze:
Jeśli kolega odbudował quada po pożarze to w czwartek na lataniu wezmę od niego czujnik i spróbuje zgrać, jeśli nie to dopiero po niedzieli.


Ok dzięki.

_________________
--
Zdrówka życzę.
m00se


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8927
Lokalizacja: Polska
m00se22 pisze:
pawelsky, dzięki za propozycję, ale moje doświadczenie w programowaniu zakończyło się na "Mikropocesorowej oślej łączce" i napisaniu programu zegara który pokazał godz. 23:60 :). Więc nie bardzo się czuję na siłach. Mimo to dzięki za odpowiedź :)

Jak zrobisz schemacik dzielnikow rezystorowych po drugiej stronie plytki i sprawdzisz do ktorego pinu idzie wyjscie S.Port, to moge rzucic okiem w wolnej chwili. To nie jest jakis rocket science...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 14:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 08:41
Posty: 38
pawelsky pisze:
m00se22 pisze:
pawelsky, dzięki za propozycję, ale moje doświadczenie w programowaniu zakończyło się na "Mikropocesorowej oślej łączce" i napisaniu programu zegara który pokazał godz. 23:60 :). Więc nie bardzo się czuję na siłach. Mimo to dzięki za odpowiedź :)

Jak zrobisz schemacik dzielnikow rezystorowych po drugiej stronie plytki i sprawdzisz do ktorego pinu idzie wyjscie S.Port, to moge rzucic okiem w wolnej chwili. To nie jest jakis rocket science...


Super. Dam znać jak zrobię.

_________________
--
Zdrówka życzę.
m00se


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 sty 2016, 21:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 09 sie 2015, 08:41
Posty: 38
pawelsky pisze:
m00se22 pisze:
pawelsky, dzięki za propozycję, ale moje doświadczenie w programowaniu zakończyło się na "Mikropocesorowej oślej łączce" i napisaniu programu zegara który pokazał godz. 23:60 :). Więc nie bardzo się czuję na siłach. Mimo to dzięki za odpowiedź :)

Jak zrobisz schemacik dzielnikow rezystorowych po drugiej stronie plytki i sprawdzisz do ktorego pinu idzie wyjscie S.Port, to moge rzucic okiem w wolnej chwili. To nie jest jakis rocket science...


Rozrysowałem w Kicadzie i wyeksportowałem do PDF.
https://drive.google.com/file/d/0B_Ig5q0VNy7qbXhUV04waDMzNGM/view?usp=sharing

Jeśli będzie problem z pobraniem to wyślę na PW.

ps. "rocket science" - podoba mi się zwrot :)

_________________
--
Zdrówka życzę.
m00se


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.