Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 lut 2017, 09:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 26 sty 2015, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 gru 2013, 15:38
Posty: 481
Lokalizacja: Bydgoszcz
W tym blogu:
http://blog.oscarliang.net/cf-250-frame ... -blackout/
(wskazanym przez jednego z forumowiczów)
gość opisuje m.in. jak przygotowuje regle dla 250-ki. Ponieważ w 3szt, regli nie potrzebuje BEC-a, wycina z wyjścia regla zasilanie i masę, pozostawiając tylko sygnał. Czy to znaczy, że wspólna masa wyjścia regla i FC nie jest potrzebna i wystarczy tylko sygnał?

_________________
QuadX v.3 - KFC32 kanapka, 5,8Ghz/400mW, MT2216, gimbal Alex, TG9XR
Chudy 250 - KFC FTB
Hubsan X4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 26 sty 2015, 17:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 sty 2011, 16:13
Posty: 83
Lokalizacja: Warszawa
Jak regiel nie jest typu OPTO to wystarczy sam sygnał, bo masa jest w ujemnej linii zasilania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 sty 2015, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4649
Lokalizacja: Polska
alad3 pisze:
Czy to znaczy, że wspólna masa wyjścia regla i FC nie jest potrzebna i wystarczy tylko sygnał?


Jest potrzebna. Wspolna mase masz w tym przypadku zalatwiona porzez przewody masy baterii.

EDIT: Radek.J byl szybszy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 26 sty 2015, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Są dwie szkoły ;-) Mnie było przez pewien czas bliżej do szkoły pierwszej czyli bez dodatkowej masy. Uważałem że masa to masa i wystarczająca jest tak która idzie w dystrybucji od pakietu. Tłumaczyłem sobie że zawsze parę gram zaoszczędzona na kabelkach to tylko zaleta.
Ale poczytałem tu i ówdzie, posłuchałem rad mądrzejszych i stosuję masę.
Chodzi przede wszystkim o to że regulatory pracują z zasady jak komutatory - przełączniki. I to przełączniki bardzo dużych prądów w bardzo krótkim czasie. a to może powodować pojawianie się "szpilek" w obwodach zasilających, w tym w przewodzie masy gdzie płyną te bardzo duże prądy.
Dlatego dobra masa, wydzielona poza obwód wysokoprądowy jest bardzo ważna.
Dało się przeczytać raporty użytkowników że niektóre regle głupieją mając tylko masę z obwodu wysokoprądowego.
Tak więc lepiej dmuchać na zimne i mieć tę masę, nawet kosztem kilku gram więcej na modelu.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 26 sty 2015, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 gru 2013, 15:38
Posty: 481
Lokalizacja: Bydgoszcz
Rurek.. i to do mnie bardziej przemawia :-D

_________________
QuadX v.3 - KFC32 kanapka, 5,8Ghz/400mW, MT2216, gimbal Alex, TG9XR
Chudy 250 - KFC FTB
Hubsan X4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 sty 2015, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 maja 2011, 12:57
Posty: 1022
Lokalizacja: Szczecin
A tą masę od sygnału z regla można przylutować do płytki masowej wspólnej?

Czy lepiej osobno masa od zasilania i masa od wszystkich sygnałów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 sty 2015, 14:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2648
Lokalizacja: Olsztyn
Rurek mnie uprzedził z tłumaczeniem i zrobił to bardzo dobrze :-) Jeśli zasilamy płytkę coptera z BECa regulatora to żeby nie powielać zasilania lepiej jest zasilać tylko z jednego a resztę przewodów plusowych wypiąć z wtyczki i je zaizolować a zostawić tylko przewody sygnałowe i masę. W ten sposób dmuchamy na zimne.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 sty 2015, 15:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
StoQ pisze:
A tą masę od sygnału z regla można przylutować do płytki masowej wspólnej?
Najlepiej jest dać oddzielnego BECa do zasilania elektroniki (FC, FPV, RC) poprowadzonego bezpośrednio z LiPo (wtyk balancera wydaje się najprostszym rozwiązaniem choć nie pozbawionym wad - pewność połączenia i "skleroza" czyli pamiętanie o rozłączaniu po lotach)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 sty 2015, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2052
Lokalizacja: Londyn
Rurek pisze:
"skleroza" czyli pamiętanie o rozłączaniu po lotach)

ta skleroza zalatwila u mnie kilkanascie pakietow :-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 kwie 2015, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 paź 2014, 16:15
Posty: 20
Lokalizacja: Polska
Niedawno sam się przekonałem o tym, co piszą Koledzy, że warto jednak zostawić masę pomiędzy FC i ESC.

Kiedyś w dokumentacji OpenPilot wyczytałem, żeby w razie dziwnego zachowania ESC odłączać masę i zostawiać tylko sygnał celem uniknięcia wielokrotnych pętli na uziemieniu. Tak więc "w razie czego" zostawiałem sam sygnał. W jednym kopterze było wszystko ok (z CC3D i z KFC). Potem przy przebudowie wymieniłem ESC i silniki no i się zaczęło... Zawis i zwykłe spokojne latanie - wszystko było ok. Jedynie przy nagłym dodaniu gazu, takim kopnięciu, kopter bardzo gwałtownie przechylał się do przodu albo do tyłu, potem mocno kontrował - taka huśtawka. Przy "kopnięciu" gazem do maksimum nie robił huśtawki, tylko po prostu flipa, czasem zdążył dwa, i w ziemię.

Walka z ustawieniami PID/rate, usztywnianie ramy oraz wymiana dumperów na twardsze (bo w tym kopterze większość ciężaru jest amortyzowana) nic nie dawała. Natomiast zauważyłem, że przytrzymując kopter na ziemi i robiąc "kopnięcia" co jakiś czas któreś z ESC piszczy (reset?).

W końcu zacząłem podejrzewać brak masy. Potem natknąłem się na ten wątek, który mnie utwierdził w przekonaniu, że warto dolutować kabelki od masy - no i faktycznie, pomogło - teraz "kopanie" gazu nie wywołuje żadnego huśtania. Dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 kwie 2015, 08:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lis 2013, 19:57
Posty: 341
Lokalizacja: Otwock
Ja bym stosował obie masy, bo jak masa od sterownia przejdzie przez płytkę FC to ma po drodze oporniki, tranzystory, kondensatory itp. Myślę, że może to wpłynąć na pojawienie się potencjału pomiędzy tym 2 masami.

Podobnie z podłączanie 4 przewodów zasilających z 4 regli. Miałem ostatnio taki przypadek, że do CC3D podłączyłem 4 plusy z regli i ten 3 bardzo się grzał, odłączyłem więc jego plus.. Potem zaczął się grzać regiel nr 2, i po odłączeniu plusa grzał się regiel nr1. Czyli w końcu zgodziłem się z tym co piszą w instrukcji od CC3D: Zalecana jest pozostawienie zasilania wyłącznie na wejściu nr 4, bo pozostawienie 4 plusów może być niekorzystne. Czyli w moim przypadku prawdopodobnie napięcia z BEC były różne, co powodowało przepływ prądu pomiędzy tymi plusami.

_________________
Drone them all...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 kwie 2015, 08:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ja nic nie odcinam bo oszczędności są żadne. A w każdym quadzie mam ESC z bec i zero grzania sie. Jeżeli do plusa zapalniczki w aucie dam plus z lampy i plus z akumulatora to nie uzyskał 3 razy plus ani 1/3 plusa. Więcej połączeń zabezpieczy mnie przy przylamanym kabelku i braku zasilania. A jeżeli grzeja ci się stabilizatory to wymienić. Bądź dać te 1,5A.

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 14:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 cze 2015, 14:15
Posty: 58


zainteresowanym czy łączyć masy czy nie polecam
http://mirekk36.blogspot.com/2014/04/ac ... y-nie.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 14:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4649
Lokalizacja: Polska
i.q. pisze:
zainteresowanym czy łączyć masy czy nie polecam
http://mirekk36.blogspot.com/2014/04/ac ... y-nie.html

Fajny artykul tylko nieszczegolnie zwizany z tematem, bo nie chodzi o to czy laczyc masy w ogole (bo te sa tak czy inaczej polaczone przez przewody pradowe), tylko czy uzywac osobnej masy sygnalowej.

P.S. Pomijam fakt ze wykopales prawie rocznego trupa... ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 17:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1403
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Tutaj jest test układu napędowego w przypadku kiedy mamy masę i sygnał oraz w przypadku kiedy pozostawiamy tylko sam przewód sygnałowy.



Dodatkowo po każdym teście przebieg na oscyloskopie. W przypadku używania tylko przewodu sygnałowego widoczne są szpilki o których dawno temu wspominał Rurek

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.