Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 17 sty 2017, 18:15


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 408 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 01 lis 2016, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1335
Lokalizacja: Mielec
EPRA_Noe pisze:
No dobrze...jeszcze jeden film pokazujący połączenia



sorki za muzykę w tle...

Jakieś pomysły?

EDIT: 28.10
Czyli moje stwierdzenie było słuszne.
Minim jest awaryjny!
Nie wiadomo o co chodzi.
Wszystko prawidłowo połączone a Micro Minim nie działa, padają jak muchy, wystarczy że dostanie szpilkę na zasilaniu jakie generują regle i po minimie.
Minim powinien mieć osobne zasilanie, takie wnioski mam, po przygodzie z tym wynalazkiem.

A skąd biorą się te szpilki od regli? Przecież mikro minimosd trzeba zasilać z 5V.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 lis 2016, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5527
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
EPRA_Noe pisze:
Minim powinien mieć osobne zasilanie, takie wnioski mam, po przygodzie z tym wynalazkiem.

Mój ma, jest zasilany z osobnego bec'a 5V. Dodam, pewnego bec'a, który daje 5V, bez jakiś niespodzianek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 18:37 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 74
Lokalizacja: Radom-Polandia


Teoria potwierdzona ze szpilkami.
LittleBee generują szpilki nawet do 39V dlatego jesli macie OSD wraz z LittleBee montujcie kondensator 1000microF i na 35V.

_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5527
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tylko czekaj, czekaj, skąd brałeś V? Bezpośrednio z regla?? :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 lis 2016, 09:01 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 74
Lokalizacja: Radom-Polandia


tak jak minim nakazuje.
5V z FC i bateria podłączona do minima.
W obwodzie pojawiają się skoki napięcia które potrafią uwalić czuły układ osd.

_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 lis 2016, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5527
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Czyli tak jak mówiłem, sprawdzona, najlepsza metoda, to pewny bec do samego minima. Tak mam u siebie.

Tylko jak bierzesz 5V z fc, to tam sprawdź, czy są skoki. Na swoim fc, naze32 tego nie zaobserwowałem.
Minim nic nie nakazuje, ma być 5V, a skąd weźmiesz, to Twoja sprawa.

Wobec tego, minim nie taki zły, tylko użyszkodnik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 lis 2016, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 paź 2014, 10:01
Posty: 143
Lokalizacja: Opole
Ja próbowałem zasilać minima z portu serial we Flip32.
Myślałem, że jak zasilę flipa z 5V to na każdym porcie opisanym 5V dostanę dokładnie tyle samo.
Niestety jest tam już tylko 4,5V, a to było za mało dla minima.

_________________
Easy Star II (eLeReS AP), 450 (KFC32v1 + kanapka + eLeReS), 250 (Flip32), MC120 (pszczoła acro ;)), CX-10


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 lis 2016, 09:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5527
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To prawda, ale więcej niż 5V nigdy nie zaobserwowałem.
Jak było za mało, to minim albo nie działał, albo były spadki napięcia i pojawiał się i znikał na obrazie.
Po dołożeniu dobrego, stabilnego bec'a problemy zniknęły na dobre.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 lis 2016, 15:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1335
Lokalizacja: Mielec
EPRA_Noe pisze:
tak jak minim nakazuje.
5V z FC i bateria podłączona do minima.
W obwodzie pojawiają się skoki napięcia które potrafią uwalić czuły układ osd.

Jeszcze raz zapytam. Skąd te szpilki maja się wziąć za stabilizatorem 5V?
Przytoczony film tyczy się zasilania bezpośrednio z pakietu nadajnika i kamery.
Jesteś pewny, że poprawnie zasilasz osd?
Edit. A widzę, że masz podlaczoną baterie pod pomiar napięcia. Ale to jest podawane do procka przez dzielnik i na bank takie szpilki nie uszkodzą minima.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 07:53 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 paź 2016, 11:30
Posty: 59
Lokalizacja: Olsztynek
Odpowiem na własnych doświadczeniach. Miałem problem z osd było zasilane z własnego stabilizatora 5v , a serwo z innego stabilizatora 5V i znikał obraz, czasami restart osd , ale gdy dodałem kondensator 4700 mikro bezpośrednio przed osd problem ustąpił.

Pozdrawiam Waldek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 09:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 paź 2014, 10:01
Posty: 143
Lokalizacja: Opole
Patent z kondensatorem też stosuje - w samolocie. Gwałtowne ruszanie serwami powodowało restarty.
Co prawda nie w mikrominimie a w tym pełnowymiarowym. Zasilam go od strony 5V, więc tak jak w mikro.
U mnie wystarczył 1000u.

_________________
Easy Star II (eLeReS AP), 450 (KFC32v1 + kanapka + eLeReS), 250 (Flip32), MC120 (pszczoła acro ;)), CX-10


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 11:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 796
Lokalizacja: UK - West Sussex
O takich problemach z minim czytałem na zachodnich forach. Nawet trafiła mi się porada z chińskiej strony, gdzie przestrzegali przed zasilaniem z beca ESC.
Osobiście zasilam minima z filtrowanego 5V z PCB.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 gru 2016, 20:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 171
Lokalizacja: Warszawa
A ja mam takie pytanko,.. bo czasami pojawiały się wzmianki, że coś jest ori albo podróba. Czy te minimy występują w wersjach ori i podróbach ? Czy te, które można kupić w PL za 50-90 zł. w stosunku do tych za 6$ to własnie róznica ori/fake czy taka marża w PL ? :)

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 gru 2016, 02:11 
Offline

Rejestracja: niedziela 19 cze 2016, 21:54
Posty: 45
Chciałbym zapytać, czy mogę mieć podłączone do tx i rx (uart1) naze32 osd i jednocześnie podłączyć FC do komputera, czy najpierw muszę odłączyć osd od FC żeby się nic nie spaliło?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 gru 2016, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5527
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Radauskas pisze:
A ja mam takie pytanko,.. bo czasami pojawiały się wzmianki, że coś jest ori albo podróba. Czy te minimy występują w wersjach ori i podróbach ? Czy te, które można kupić w PL za 50-90 zł. w stosunku do tych za 6$ to własnie róznica ori/fake czy taka marża w PL ? :)

Chcą zarobić, to jest drożej. Gdzie czytałeś, że są oryginalne i podróbki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 408 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.