Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 sty 2018, 12:11

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Autor Wiadomość
Post: środa 07 cze 2017, 09:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 11:36
Posty: 17
Lokalizacja: wRCław
Dzień dobry,
witam wszystkich w tym jakże fascynującym wątku o micro minimOSD. Wyżej wyczytałem że jesli czarny ekran to inny system niżto co podaje kamera, a ja mam inny problem, mianowicie, mam obraz z kamery który przechodzi przez minima, ale ten nic nie nakłada.... . Wgrałem mwosd 1.7, ustawiłem sobie co ma być wyświetlane w mw gui1.7 do chroma, i po podpięciu pakietu pusto w goglach...
Nie mam doświadczenia z minimem, pół nocy walczyłem , po czym okazało się że dwie sztuki musząmiećuwalony bootloader, na szczęście ostatnia zagadała od strzała z arduino... wsad wrzucony, tyle że pusto ....
byłbym wdzięczny za pomoc

_________________
racing drones
Tx : Turnigy 9x już er9x,
podświetlenie, moduł xjt,
Rx: x4r sbus,
Fc os BetaFlight
Vtx 25/200 mW
prywatny aj-maks: Quanum v2,
Pakiety 4s sls, tattu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 18:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 mar 2016, 10:24
Posty: 38
Lokalizacja: Koszalin
Cały dzień walczyłem dziś z microminim i runcam 600tvl. Najpierw mam widok z kamery, potem ładuje się OSD na czarnym tle. Wskazuje to na niezgodność ntsc/pal. Najciekawsze jest to że gdy przejade ręką przed kamerą OSD znika a pojawia się obraz z kamery. Jakieś sugestie?? (kontroler lotu pixhawk 2.1)

[Edit]

Ok, nakierowany opcją połączenia masy kamery z minimem przerobiłem zasilanie podpinając OSD pod BEC (dodatkowo Pix będzie mniej prądu oddawał) i dalej zasilanie przez minima na kamere. Działa jak marzenie. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 sie 2017, 20:44 
Offline

Rejestracja: piątek 23 cze 2017, 10:19
Posty: 64
Lokalizacja: Wrocek
Jak podłączę baterię do BAT1 to wyświetla 0.00 a jak podłączę do BAT2 to wyświetla napięcie mniejsze o 1V (jest 12,4 a wyświetla 11,4)

Co źle albo czego nie podłączyłem ??

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 19:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 832
Lokalizacja: Warszawa
Nie trzeba skalibrować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 05:08 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 573
u was też się tak bardzo grzeje ten MAX7456 na osd ?
mam pewne obawy zasilając go bezpośrednio z apm-a


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 08:03 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 427
Lokalizacja: Wawa
U mnie też się grzeje, dość mocno.

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 08:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7474
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Potwierdzam, ale działa bez chłodzenia już trzeci sezon, więc bez stresu.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 wrz 2017, 23:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 216
Lokalizacja: Tychy
A ja tak chcę zostawić mały ślad, nie wiem czy było ale chyba jest istotne. Walczyłem dwa wieczory, jakieś 10h z tym minimem podpiętego do małego skrzydła. Problemem był brak obrazu oraz samego osd. Czarny ekran. Okazało się, że napięcie zasilania minima, które leci z płytki dystrybucji to 4.78V i jest za małe, aby poprawnie zasilić układ. Nawet niebieska dioda jakoś tak słabo świeciła, ale nie wzbudziła mi żadnych podejrzeń. Podpiąłem osobną przetwornice 5V pod 4s, która daje 4.82 V na wyjściu i .... działa! Minim ożył, Różnica 4 setek okazała się być aż tak istotna. niebieska dioda świeci dwa razy mocniej. Przy rozwiązywaniu tego problemu spaliłem jeden nadajnik AV i uszkodziłem jednego minima wyrywając mu pole od ciągłego rozlutowywania. Może komuś się przyda ;) Uwielbiam te robote...

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 wrz 2017, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7474
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Szkoda, że nie zapytałeś, bo to znany problem..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 wrz 2017, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 19 wrz 2013, 14:14
Posty: 216
Lokalizacja: Tychy
Ooo to widzę, że na nowo koła wymyślam ;) Szukajka działa kiepsko, forum przeszukuję przez googla głównie i nie trafiłem w wynik.

_________________
Marek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 wrz 2017, 10:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7474
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To prawda, nie działa to idealnie.

Często dokładam osobny bec do minima, żeby miał te 5V. Przy okazji eliminuję problemy z ewentualną awarią zasilania, gdy wszystko jest spięte w jedno.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 431 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.