Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 kwie 2017, 18:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 20 paź 2014, 11:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8787
Lokalizacja: Bytom
pbrys pisze:
PS. wario nabgpsie jest wyłączone :?:
Soft samolotowy dla m328 ma wyłączone baro aby zmieściły się procedury GPS.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 20 paź 2014, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
wiem, wiem ,ale orginalnie w remzibim było wario na podstawie GPS pokazywało coś ;-) , ale w sumie można sobie to odpuścić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 20 paź 2014, 15:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8787
Lokalizacja: Bytom
Możesz W MWC dopisać taką formułkę przeliczającą wysokość z GPS na "pseudo ciśnienie"
#if BARO
if(baroPressure>50000) tmp = baroPressure - 50000; else tmp = 1;
uart_send16(tmp); //Cisnienie z baro minus 50000 - do zrobienia vario na OSD
#else
uart_send16(51010L - (GPS_altitude*100L)/11L); //Pseudo cisnienie robione z GPS - do zrobienia vario na OSD
#endif

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 20 paź 2014, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
Git, dziekuje

Edit: działa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 paź 2014, 17:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 170
Trochę OT

pbrys pisze:
pokazuje i w ramce jest wysokość ;-)
Zwracam honor - wszystko jest na swoim miejscu, ale dopiero wtedy gdy się zrobi tak jak napisał miś
miś pisze:
Bo emulator remzibiego aby dobrze działał musi mieć w systemie windows ustawiony separator dziesiętny jako . (kropka) a nie przecinek jak to jest w standardzie dla polskich ustawień.
Przetestowałem i działa

Kiedyś też walczyłem z emulatorm i GPSem i doszedłem do wniosku że coś z emulatorem musi być nie tak, bo z normalnym GPSem działała wysokoś a z emulatorem już nie.

Warto posłuchać kogoś mądrego :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 paź 2014, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
MIŚ chyba ostatnie 2 pytania :-P

1. kalibracja prądu jest w config.h w tym miejscu :?:
Kod:
#define POWERMETER_HARD
    #define PSENSORNULL 0    /* (*) hard only: set to analogRead() value for zero current; for I=0A my sensor
                                   gives 1/2 Vss; that is approx 2.49Volt; */
    #define PINT2mA 132      /* (*) hard: one integer step on arduino analog translates to mA (example 4.9 / 37 * 1000) ;
                                    soft: use fictional value, start with 100.
                                    for hard and soft: larger PINT2mA will get you larger value for power (mAh equivalent) */
    #define AMP_SCALE  1024  /* scaling the current ADC value to current outputed via MSP in 0.1A steps (1024 = 1:1 scale) */


2. Kalibracja RSSI - gdzie mogę znaleźć :?:

3. wybór widoku w ustawieniach AP_OsdCfg_MR.exe
*bezpośredni
*sekwencyjny

o co chodzi :?:

o i wyszło 3 pytanka ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 paź 2014, 19:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8787
Lokalizacja: Bytom
1 - Tak.
2 - Nie ma :-P Trzeba dorobić.
3
Bezpośredni - 3 widoki na 3-pos switchu (OFF/MIN/ALL)
Sekwencyjny - przełączanie po kolei widoków za pomocą 2-pos switch. OFF->MIN->ALL->OFF->MIN...

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 paź 2014, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
miś pisze:
...
2 - Nie ma :-P Trzeba dorobić.
...


no to pięknie :-P, ja tu z płytką się napracowałem, pidatory wywaliłem, goldy dolutowałem a tu taka niespodzianka

MIŚ w tobie nadzieja,

PS. jak ktoś będzie chętny żeby taki zestaw uruchomić to dam gotowca w postaci wszystkich informacji (ja sobie poradziłem to myślę ze inni też dadzą rade :-P )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 21 paź 2014, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8787
Lokalizacja: Bytom
Multiwii_2_2.ino:
Kod:
  #if defined(RX_RSSI)
  case 2:
  {
    static uint8_t ind = 0;
    static uint16_t rvec[RSSI_SMOOTH], rsum;
    int16_t r = analogRead(RX_RSSI_PIN);
    #if RSSI_SMOOTH > 1
      rsum += r;
      rsum -= rvec[ind];
      rvec[ind++] = r;
      ind %= RSSI_SMOOTH;
      r = rsum / RSSI_SMOOTH;
    #endif
      r -= ((RSSI_ZERO*1024L)/100L);                                              // RSSI_ZERO, RSSI_SCALE in range 0..100
      if((RSSI_ZERO < RSSI_SCALE && r < 0) || (RSSI_ZERO > RSSI_SCALE && r > 0)) r = 0;
      analog.rssi = ((int32_t)r * 100L)/(((RSSI_SCALE-RSSI_ZERO)*1024L)/100L);   // analog.rssi in range 0..100
    break;
  }
  #endif


Config.h:
Kod:
    #define RSSI_ZERO   0    // Setup with value show at transmitter OFF
    #define RSSI_SCALE  100  // Setup with value show at transmitter ON


1. Uruchomić z defaultowymi ustawieniami 0 i 100.
2. Zanotować ile pokaże przy wyłączonym i włączonym nadajniku
3. Wpisać w config.h zanotowane wartosci.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 22 paź 2014, 12:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
o i nowy wątek powstał ;-)

przetestuje dziś, jeżeli będzie działać to chyba już wszystko :-P

PS. nie mogłem skalibrować pomiaru napięcia baterii głównej przez programik konfiguracyjny, nie zapisywał wartości (127), zmieniłem w kodzie, wgrałem i działa :-/

EDIT:
Rssi - działa
jeszcze kalibracja prądu i w sobotę :-P latamy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 30 paź 2014, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
użytkownicy remzibi osd z MWC żądają zmiany napisu na startowym ekranie OSD :-P

Obrazek

PS. chyba przesadziłem z tym żądają


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 30 paź 2014, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8787
Lokalizacja: Bytom
pbrys pisze:
PS. chyba przesadziłem z tym żądają
Chyba...

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 30 paź 2014, 20:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
sorki :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 paź 2014, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
jest problem,
po złapaniu fixa, zapisaniu bazy, zazbrajam silnik i po chwili wyświetlają się statystyki ???




0:15 zapisywanie bazy
1:31 zazbrajanie
1:48 statystyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 paź 2014, 15:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8787
Lokalizacja: Bytom
No, nie poleciałeś, i zdjąłeś gaz spowrotem na minimum, więc OSD stwierdziło że wylądowałeś :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.