Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 22 mar 2017, 23:06


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
Zarówno RSSI jak i prąd są czytane z MWC. Tak więc używając MWC z modułem RFM22 jako odbiornik to dostaniesz RSSI bezpośrednio. W innym przypadku trzeba doprowadzić RSSI do MWC. W MWC odkomentować
//#define RX_RSSI
//#define RX_RSSI_PIN A3
I wybrać wolny pin analog jako wejście RSSI.

Co do prądu, to tak samo. Odkomentować //#define POWERMETER_HARD i doprowadzić prąd do A2 w MWC.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 11:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
dzięki - no to walczymy dalej ;-),

EDIT
no to chyba będzie trzeba na tej płytce 0.6.3 kukiego trochę polutować


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 13:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
http://www.hobbytronics.co.uk/image/dat ... pinout.jpg

MIŚ według tego trzeba sie dolutować, jeszcze pewnie przez dzielnik :?: ?

potrzebujemy 3 wejścia
1.RSSI - A3
2.PRĄD - A2
3.Napięcie pakietu głównego - A?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 13:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
Oryginalnie na 328p A3 jest do VBAT, A2 prądu. Więc RSSI musisz zadeklarować na którymś wolnym A - A0,A1,A6,A7. Pozostałe są zajęte.
Ten który se wybierzesz wpisujesz tu: "#define RX_RSSI_PIN A3" zamiast A3
Do VBAT standardowy dzielnik 33k do masy / 100k w szeregu do baterii.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
moje centrum badawczo rozwojowe :-P
Obrazek

miś osd nie pokazuje wysokości, testowane z GPS i z emulatorem



odnośnie alarmów napięcia pakietu głównego i video, modę wpisać wartość or 3,0 do 4,0 V nie mam pojęcia dlaczego ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
pbrys pisze:
miś osd nie pokazuje wysokości, testowane z GPS i z emulatorem

No bo w sofcie MWC jest błąd...
Kod:
         uart_send16((int16_t)(GPS_altitude-GPS_home[ALT]*10));                   //wysokosc relatywna w metrach, 16bit signed


powinno wyglądać tak:

Kod:
         uart_send16((int16_t)(GPS_altitude-GPS_home[ALT]));                   //wysokosc relatywna w metrach, 16bit signed


Cytuj:
odnośnie alarmów napięcia pakietu głównego i video, modę wpisać wartość or 3,0 do 4,0 V nie mam pojęcia dlaczego ?
Bo to jest w V/cele. Ilość cel liczona jest automatycznie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 20:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
teraz pokazuje 0m cały czas,
używam gps emulatora od remizzbiego


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
Po uzbrojeniu też 0m ?
Znaczy się uzbroić, a potem zmienić wysokość na emulatorze.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 21:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
tak, po uzbrojeniu, dokładnie jak na filmie wyżej, tylko tam była jakaś wartość : -81m


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
Pamiętaj że musisz zmienić zadaną wysokość już po uzbrojeniu.
A jak usuniesz z tej linii "-GPS_home[ALT]" to będzie pokazywał wysokość N.P.M ?
Jak tak to coś jest nie tak w samym MWC i zamiast zatrzaskiwać wysokość HOME przy uzbrojeniu to cały czas ją uaktualnia i stąd wynik wynosi zawsze "0".

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
zmieniam wysokość oczywiście
po usunięciu -GPS_home[ALT] - nadal zero

Kod:
uart_send16((int16_t)(GPS_altitude));//-GPS_home[ALT]));                   //wysokosc relatywna w metrach, 16bit signed


potwierdzam,
nie pokazuje wysokości z GPS, nie zmienia jej po zmianie w emulatorze, jak kod jest jak wyżej pokazuje 9M


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8755
Lokalizacja: Bytom
A podłącz no "realnego GPS'a"...
Bo emulator remzibiego aby dobrze działał musi mieć w systemie windows ustawiony separator dziesiętny jako . (kropka) a nie przecinek jak to jest w standardzie dla polskich ustawień.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 paź 2014, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
heh dziś po dworzu nie będę biegał, GPS na parapecie, jak złapie fixa to zobaczymy, jak nie to jutro wieczorem sprawdzę,

na razie dzieki za pomoc i poświęcony czas

EDIT:
na parapecie 5 satelit, odległość i wysokość skacze czyli pewnie będzie dobrze,


PS. wario nabgpsie jest wyłączone :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 20 paź 2014, 10:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 wrz 2010, 20:13
Posty: 167
Z emulatorem GPS też mam problemy z wysokością - poprostu emulator nie pokazje wysokości.
Wyskoście nie ma nawet przy podglądzie samych ramek NMEA w emulatorze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 20 paź 2014, 11:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
pokazuje i w ramce jest wysokość ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.