Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 23:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 08 kwie 2016, 18:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Si ;-) tak to jest jak się pisze po nieprzespanej nocy :-)

Autopilot jak i OSD działaja jak marzenie!

Aha miś jeszcze jedno: zauwaz ze w 1wszym filmie nie działają wskazania wariografu. Brak tego minusa po prawej stronie.

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
Witam, właśnie kończę podłączać wszystko do pierwszego lotu. Mam jednak trzy problemy :
1. Jak skalibrować napięcie pakietu AV? Full pakiet a pokazuje 10,3V
2. Co zrobić aby działało to vario na ekranie wizualne? Nie mam jeszcze baro, nie chodzi o dźwięk tylko o te strzałki ( nie wyświetla mi się ten ''-'')?
Pozdro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8978
Lokalizacja: Bytom
1. Odpowiedź jest w pierwszym poście.
2. Dokupić baro.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 20:06 
Offline

Rejestracja: środa 01 kwie 2015, 16:57
Posty: 8
Witam, trapi mnie taki problem: zamierzam zasilać video i napęd z jednego pakietu i oblatują mnie wątpliwości co do połączenia masy eLeReSa i OSD http://pokazywarka.pl/806hry/
Chodzi o pętlę zaznaczoną pogrubieniem. Czy masa w BEC-u po stronie zasilania jest bezpośrednio połączona z masą na wyjściu? Czy w tej pętli nie będzie się działo coś złego? A może nie łączyć mas eLeReSa i OSD, tylko połączyć TX z RX ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 kwie 2016, 23:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8978
Lokalizacja: Bytom
sagittarius pisze:
Czy masa w BEC-u po stronie zasilania jest bezpośrednio połączona z masą na wyjściu?
Tak.
sagittarius pisze:
Czy w tej pętli nie będzie się działo coś złego?
Nie powinno.
sagittarius pisze:
A może nie łączyć mas eLeReSa i OSD, tylko połączyć TX z RX ?
To możesz wypróbować dopiero wtedy jeśli miałbyś zakłócenia. Brak tego połączenia może skutkować uszkodzeniem OSD albo AP jeśli gdzieś przypadkowo rozłączy się masa zasilania.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 kwie 2016, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
Chłopaki pomóżcie. Zrobiłem modyfikację z 1 postu jeśli chodzi o audio. Tak to teraz wygląda Obrazek
Te 2 białe kabelki były już jak kupiłem to osd. Podłączyłem wszystko i chciałem sprawdzić alarmy. Ustawiłem alarm na RSSI 30% i wyłączyłem aparaturę i cisza, zero piszczenia czy buczenia w głośniczkach monitora? Co jeszcze sprawdzić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 kwie 2016, 23:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8978
Lokalizacja: Bytom
1. Te białe przewody musisz usunąć.
2. Zwarłeś nóżki procesora jak napisano w pierwszym poście (i czy właściwe...) ?
3. Na zdjęciu wygląda jakbyś zwarł punkt I1 z miejscem przylutowania kondensatora obok. A to wielki błąd, bo zwierasz audio do masy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 kwie 2016, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
miś pisze:
1. Te białe przewody musisz usunąć.
2. Zwarłeś nóżki procesora jak napisano w pierwszym poście (i czy właściwe...) ?
3. Na zdjęciu wygląda jakbyś zwarł punkt I1 z miejscem przylutowania kondensatora obok. A to wielki błąd, bo zwierasz audio do masy.


Miałeś rację, mój błąd było zwarcie. Audio jest tylko, że strasznie cicho działa. Muszę dać głos w monitorku na maxa, a i tak jest słabo. Posłuchaj jak mam dźwięk na maxa:
https://drive.google.com/open?id=0B9UWa ... l9LUVNKaTA
Idzie to jakoś pogłośnić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 kwie 2016, 11:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8978
Lokalizacja: Bytom
Kondensator przy I1 powinien mieć 100nF. Jeśli go nie wymieniałeś to może tam być 1uF i to da taki efekt. Jeśli po wymianie kondensatora dalej będzie za cicho to możesz zmniejszyć ten dolutowany rezystor do 4.7k.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 kwie 2016, 09:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 283
Lokalizacja: Studzionka
Kondensator zmieniłem i dałem rezystor 4.7k. Dalej ten sam efekt, czyli cicho wyje przy 100% głośności monitora. Będę testował na jakimś mini wzmacniaczu czy coś się zmieni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 maja 2016, 00:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
Teraz znowu ja mam pytanie. Pierwsze testy wypadły super, jestem na prawdę pod wrażeniem działania OSD jak i autopilota na eLeReSie. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko czujnika prądu ( stąd takie wyniki :) )
Pytanie brzmi: Czym się różni przebyty dystans od odometru? Szukałem za pomocą google jednak klarownej odpowiedzi nie uzyskałem :/
Tutaj drugi lot Zagi 1,2m na pakiecie 2200mAh i silniku Emax 1400kV.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 maja 2016, 01:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8978
Lokalizacja: Bytom
dexter_ck pisze:
Pytanie brzmi: Czym się różni przebyty dystans od odometru?
Odometer, to Twój całkowity przebieg modelu. A dystans przebyty, to jest w danym locie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 maja 2016, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
miś pisze:
dexter_ck pisze:
Pytanie brzmi: Czym się różni przebyty dystans od odometru?
Odometer, to Twój całkowity przebieg modelu. A dystans przebyty, to jest w danym locie.

Dziękuję Ci bardzo ;)

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 maja 2016, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2015, 07:41
Posty: 83
Lokalizacja: Kielce
Dzień dobry ponownie. Po jakimś czasie zaczął mnie denerwować problem, którego nie mogę opanować a mianowicie, ustawianie alarmów w konfiguratorze od OSD. Aktualnie alarm jest ustawiony na 12V i nie mogę go zmienić...
W programie przy próbie wprowadzenia wartości np 10V i kliknięciu gdziekolwiek powraca wartość 4.0V... nawet przy próbie kliknięcia Apply ( a potem Write ) a następnie sprawdzenia czy OSD nadpisało wartość alarmu poprzez podłączenie FPV alarm dalej jest ustawiony na 12V :/
Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Przy czym cała reszta alarmów ustala się bez problemu.
AP_OSD 1.10 - eleres 1.25c.
Przepraszam za zrzuty telefonem od razu, ale to nie mój laptop :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS. Jeżeli ktoś jeszcze ma problemy z GPSem od Remzibiego polecam program do konfiguracji GPS Mini 1.7.1. Ja mam problem z fixem i czasami zwlekaniem odświeżania pozycji. Czy coś się zmieni po zmianach wprowadzonych tym programem dam znać pewnie pod koniec tygodnia ;)

_________________
Pozdrawiam, Dariusz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 maja 2016, 10:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8978
Lokalizacja: Bytom
Wpisz 3.3V to będziesz miał 9.9V (to jest w V/cele).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.