Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 21 cze 2018, 09:15


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Wiadomość
Post: wtorek 11 kwie 2017, 08:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2585
Lokalizacja: Warszawa
Czy zadziała taka konfiguracja (tylko jako OSD, bez funkcji autopilota):

- minimOSD
- eLeReS v.1
- GPS

Do tego jeszcze: mam GPS, który nie ma wyprowadzonego Rx (ma tylko 3 przewody). Nada się?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 14:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
Nie zadziała. Ten soft do OSD współpracuje tylko z AP (z AP dostaje wszystkie dane, nic nie idzie prosto z GPS).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2585
Lokalizacja: Warszawa
Ok Misiu, to jest jasne. Muszę kupić v.2.

A czy zadziała wtedy taki GPS z trzema drutami? Czy niezbędny jest Rx na giepeesie?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 852
Lokalizacja: Warszawa
Rx jest potrzebny aby skonfigurować GPS'a. Jak jest podłączony to może to robić automatycznie eLeReS. Jak nie ma to musiałbyś znać prędkość z jaką działa UART w GPS'ie i ustawić taką samą w konfiguratorze eLeReSa (przy wyłączonym Autoconfigure). Wtedy jest szansa, że zadziała - o ile GPS będzie wysyłał dane wystarczające do pracy AP.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 kwie 2017, 23:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
No właśnie Cobra, AP da się skonfigurować do przyjmowania danych z inną prędkością niż deklarowane i konfigurowane 5Hz, oraz z innym baudrate. Ale jeśli ten GPS wysyła dane tylko 1x na sekundę (czyli 1HZ) to model na autopilocie będzie latał jak pijany zając i nic na to nie poradzisz. Jak będzie wysyłał 5Hz lub 10Hz to nie ma problemu. Jak Ci zależy tylko na wyświetlaniu na OSD, to jak nie będzie Ci przeszkadzać odświeżanie danych 1x sekundę to spoko.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 19:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2585
Lokalizacja: Warszawa
Wydaje mi się, że wszystko połączone, jak powinno być i efekt jest taki:
Minim zgłasza się wersją softu 1.12
AP Status: Wykrywam

Odlicza te 14 sekund i nakładka graficzna znika.
Co mam nie tak?

Aha, zworka na minimie rozwarta - 5V dla Atmiegi wzięte z eLeReS-a, bo stab. liniowy na płytce bardzo się grzał. Zworka od mas zalutowana.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
Narysuj schemat jak to masz połączone (AP, OSD, GPS), bo wróżka ma dziś wolne. No i mam nadzieje że w eleresie jest soft AP.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 19:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2585
Lokalizacja: Warszawa
Schemat jest taki, jak ci3jk4 wrzucił na poprzedniej stronie tego wątku.
Różnicą jest tylko rozdzielenie zasilania na płytce MinimOSD.
eLeReS v.1 zupgejdowany przez Ciebie do versji kompatybilnej z AP (działał jako AP w innym modelu z OSR Remzibiego).
Sam eLeReS działa, bo chociażby na eLDisp pokazuje jak zmieniam tryby autopilota. GPS od pitlaba.
Ma znaczenie to, że sprawdzam w piwnicy, gdzie oczywiście brak sygnału GPS?

Czy to wygląda tak, że osd nie dostaje żadnych danych z eleres-a?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 kwie 2017, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
Jaka wersja softu w AP ?
Bo do tej wersji softu OSD w AP musi być soft 1.25c lub nowszy.
Jeśli soft w AP jest prawidłowy to oznacza że OSD nie dostaje danych z AP. Może pomyliłeś TX z RX ?
TX z eLeReSa ma iść do RX z OSD.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 kwie 2017, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2585
Lokalizacja: Warszawa
Nic nie zmieniałem, coś zaskoczyło i działa.
Nie udało się już wrócić do stanu takiego jak opisałem. Dziwne trochę...

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 wrz 2017, 00:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
UWAGA!! Po połączeniu wszystkiego razem czasami potrzeba kilkunastu sekund od załączenia zasilania do pokazania właściwych danych na OSD, szczególnie jak załączona jest autokonfiguracja GPS. A więc proszę nie pisać do mnie "że nie działa", tylko cierpliwie poczekać !

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lis 2017, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 09:27
Posty: 143
Lokalizacja: Warszawa
Cześć

Dziś odbyłem kolejny oblot mojego skrzydła Reptile S800 wyposażonego w eLeReS AutoPilot z MinimOSD
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją i to lata , wraca, krąży ogólnie słucha się :-)

Zostało dopracować sczegóły

1. Zasilam całość baterią 4S 2200mAh czyli 14 -16,8 V
Odbiornik eleres z serwami, kamera RunCam, nadajnik video1,2Ghz 600mW, OSD, GPS wszystko jest na 5 V
Zasilam jednym wspólnym impulsowym BEC 5 V
W efekcie gdy dodaję gazu a prąd w z baterii przekracza 7A gaśnie przekaz VIDEO
Start, intensywne wznoszenie, gwałtowne wiraże odbywają się "w ciemno" bez wizji.

Jesli ktoś wie albo domysla się gdzie jest słaby punkt , co dodać lub czym podeprzeć to prosze o radę

2. UART - 9600 to jedyne ustawienie na którym GPS w "autokonfiguracji" jest widziany przez eleresa z MinimOSD jednocześnie
Przy wszystkich wyższych prędkosciach UART, MinimOSD panikuje albo nie wyświetla horyzontu i koordynat
Czekanie nic nie daje, GPS działa łapie fiksa ale bez komunikacji z resztą.
Czy można zrobić by było szybciej ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lis 2017, 23:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8413
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
1. Zapewne bec nie wyrabia.
Zmień instalację, lub bec

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 23:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 09:27
Posty: 143
Lokalizacja: Warszawa
Co można zrobić gdy przy próbie wgrania softu do Minim pojawia się komunikat "Failed to talk to bootloader"
Czy jest jakis sposób na obejscie bootloadera ?
Mam w ręku zbuntowany egzemplarz po przejściach


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 13:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 845
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
KrzysW pisze:
Co można zrobić gdy przy próbie wgrania softu do Minim pojawia się komunikat "Failed to talk to bootloader"
Czy jest jakis sposób na obejscie bootloadera ?
Mam w ręku zbuntowany egzemplarz po przejściach


Reset podlaczony?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: KrzychuW i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.