Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 24 mar 2017, 12:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 04 sty 2016, 07:56 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
no i super ;-)

kolejne propozycje, to dodac jakis changelog oraz (jak to juz robisz dla pozostalych FW) wrzucac na pierwszego posta z linkami do FW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 sty 2016, 01:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 544
Lokalizacja: Kraków
Dziwne... dodałem sobie dzielnik napięcia (pomiar napięcia pakietu AV), podłączony do A2.
Pakiet 3S, dzielnik 4,65kOhm : 15,8kOhm, co daje max napięcie 3.7V na A2.

Mnożnik wychodzi mi, że powinien być ustawiony w OSD na 238.
Po jego wpisaniu i kliknięciu Apply, przez sekundę wyświetla się w OSD dobry pomiar, po czym widać mrugnięcie całego ekranu, i pojawia się 19V (po kliknięciu Read mnożnik ma wartość 161).

Co ciekawe mogę ustawić mnożnik na 210 i poniżej, i jest ok - od 211 w górę jest to mrugnięcie (reset?) i mnożnik zmienia się samoczynnie na 161 ;).

Com źle uczynił? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 sty 2016, 02:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Bo mnożnik powyżej 210 jest uznawany za błędny i ładowany jest default, czyli 161. Mnożnik został skalibrowany według rezystorów występujących oryginalnie w micro-minimOSD. A możliwość zmiany mnożnika jest po to aby móc zniwelować rozrzut elementów, lub niewielkie ich zmiany (na najbliższe z szeregu). Zastosuj takie wartości jakie są w micro-minim (nie pamiętam jakie, poszukaj w necie) i będzie OK.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 sty 2016, 17:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 544
Lokalizacja: Kraków
a, okey... narobiłem się tych dzielników jak głupi, chyba ze 4 razy, ale w końcu zadziałało - zrobiłem 1.5kOhm - 22kOhm.

A jeszcze jedna sprawa - izolujecie/filtrujecie zasilanie osd od całej reszty (AP)?

Mam osobne zasilanie 12v dla kamery i foxa, ale zasilanie 5v dla OSD pociągnięte z AP, do którego podpięte są też serwa.
I widzę, że przy gwałtownych ruchach serw mam zakłócenia w obrazie :-( .

Może jednak dać szansę temu step-down'owi wbudowanemu w Minima - nigdy tego nie używałem, bo często ludzie pisali, że coś się upalało...


---edit---
ok, przerobiłem kolejny raz instalację (ech... :P), zasilam teraz minima z 12V. W testach na ziemi widzę poprawę, ciekawe czy w powietrzu też już nie będzie tego dziadostwa od serw w obrazie ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 mar 2016, 23:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Dostępna jest nowa wersja 1.10 firmware do Minima.
Poprawiono w niej współpracę z AP v1.25c.

Nowe oprogramowanie dla Minima V1.10 - wraz z nowym konfiguratorem.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 15:01 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 192
Lokalizacja: Częstochowa
A ja mam taki problem, że jak załacze wszystko to na ekranie pojawiają się krzaki - jakies dziwne wzorki przez ktore trochę widać swiat z kamery... Czasami przebija się tam gdzie osd nakłada jakieś informacje - np prostokącik z rssi jest ok... poza tym ginie momentami obraz wogole. OSD mam podłaczone do 5v przez bec - wiec chyba nie ma mowy o słabym zasilaniu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Jednak stawiałbym na zasilanie. I do tego na śmieci zamiast czcionek. Zmień firmware na 1.10 i załaduj na nowo czcionki. Inaczej podłączenie OSD ze starszym softem do najnowszej wersji AP może skutkować pokaszanieniem czcionek w OSD.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 19:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 192
Lokalizacja: Częstochowa
Nowy soft faktycznie pomógł. Takie pytanie pokazuje mi tylko temperature 2 st. - eleres też. Jak to zmienić?
Edit.....aw

Jest jeszcze jeden problem - zamiast czasu lotu wyświetla mi napis "no fix" i co chwile ginie cale osd zostaje tylko tenwarning- od GPS - 2 razy ustawiałem i nic...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 22:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
W konfiguratorze eleresa jest kalibracja termometru. Tam poprawisz. Jeśli braknie Ci zakresu, to sorry, ale tylko wymiana procesora w eleresie pomoże.

No fix zamiast czasu lotu to normalka. Jak złapie fix'a to się zmieni na "NoHome", a jak będzie dość satelit do zapisu home to zmieni się na "Ready!". Po uruchomieniu silnika wyświetli się na czas lotu zamiast tych komunikatów.
Ginące OSD jak nie jest podłączony GPS też. Po minucie przestanie ginąć.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 22:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 192
Lokalizacja: Częstochowa
wmontowałem ten zestaw w takie mini skrzydełko - nie planuje tam gpsa - jest możliwość wyłaczenia wszystkich tych funkcji związanych z gps?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Oczywiście że można. Wyłączasz GPS'a w AP i po problemie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 09:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 sty 2013, 12:56
Posty: 192
Lokalizacja: Częstochowa
Nie mogę wgrać czcionek do minima. Siedział wczesniej na nim soft do współpracy z apm - może to przyczyna? Trzeba jakoś "czyścić" maxa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 12:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Nic nie trzeba czyścić.

1. W OSD soft 1.10 i używasz konfiguratora 1.10 ? Musi być parka.
2. Minim zasilany z zasilacza/pakietu/BEC'a czy z samego USB ? Na samym USB często czcionki nie wchodzą.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 22:37 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 321
Lokalizacja: Tarnobrzeg
To ja mam parę pytań do załączonego obrazka ze statystykami lotu:

Obrazek

max. wysokość- wydaje się wysoko, na początku pomyślałem że brakuje przecinka. Potem jednak że nie byłem powyżej 150m. A na koniec podczas drugiego lotu dokładnie taka sama wysokość maksymalna. Jak mogę temu zaradzić? Dodatkowo poddaje to w wątpliwość resztę pomiarów z gps:)

skąd pomiary zużytego prądu skoro nie mam czujnika prądu?

A dodatkowo, czy dosyć duże opóźnienie danych z gps wyświetlanych na osd jest normalne? Sztuczny horyzont jest wyświetlany normalnie, ale zakładając że lecę prosto na bazę i przelatuję nad nią, osd jest jeszcze 100metrów wcześniej. Wskazania prędkości, wysokości ( błędne), czy strzałka powrotu, mają opóźnienie rzędu 10 sekund... to jak na moje jest za dużo. Da się coś na to zaradzić? Mój GPS pracuje na baudrate 9600, czy to może powodować problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 maja 2016, 23:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
1. Jaki GPS ?
2. Jak nie ma czujki prądowej, to wiszące "w powietrzu" wejście dla czujki potrafi czasem zbierać zakłócenia i pokazywać jakiśtam prąd. Aby tego uniknąć podłącz wejscie CURR w eleresie do masy. To samo dotyczy zużytych mAh.
3. Masz źle wgrane czcionki (małe "3" zamiast "o").
4. W OSD masz najnowszy soft 1.10 ?
5. Powolne odświeżanie danych to może być bug softu 1.25c Autopilota przy współpracy z GPS UBLOX : viewtopic.php?f=5&t=22657&start=150#p460250
6. A dla czego GPS masz na 9600 ? Taki baudrate sugeruje odświeżanie 1Hz, więc nie dziw się że masz tak duże opóźnienia i bzdury w statystykach. GPS'y oparte na MTK (nawet te z glonassem) oraz na UBLOX są przez AP inicjowane na właściwe parametry i wtedy działają OK (jeśli są podłączone zgodnie z instrukcją).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.