Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 27 cze 2017, 18:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 02 sty 2016, 15:57 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
widze, ze wszystko jest jakby na swoim miejscu, tlyko np zamiast cyfr dla pozycji GPS mam litery i cyfry, itp.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
Czcionki można wgrać tylko za pomocą ApOsdCfg. Używasz najnowszego ( z wersji 1.09 softu dla remzibiego) ?
Jeśli tak, to niestety ale musisz poszukać peceta z innym windowsem niż 10... Program działa bez problemu na wszystkich starszych windach do win 8.1 włącznie. Nie wiem co M$ znów namieszał w 10...

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 16:32 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
uzylem softu z Twojego posta z dn 9 lis 2015, o 17:17 w wersji 1.00 z tego watku\
jak pisalem wczesniej, na innym kompie tez z W10 udalo sie uruchomic program


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 16:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
No to czegoś nie rozumiem... Wgrałeś te czcionki na tym innym komputerze czy nie ? ApOsdCfg połączył się z minimem ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 16:49 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
tak. tak, nawet ustaweinia moglem pozmieniac


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 16:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
To tak z ciekawości, czym różnią się te dwa pecety że na jednym działa a na drugim nie. Bo rozumiem że winda i interfejs ten sam.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 16:55 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
Dwa rozne laptopy z Win10, ale inny build. FTDI to samo, soft Twoj ten sam.
W kazdym razie, na tym starszym laptopie ze starszym build'em podlaczylem sie, komunikacja byla, wgrac fonty tez sie dalo (migaly obie diody - Tx i Tx- na FTDI), ustawienia tez dalo sie zmienic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 17:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
To jeszcze jedno pytanie. Masz tam antywitusy ? Jak tak to takie same ? Bo być może jakiś nadgorliwy antywirus blokuje ten mój program...

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 17:04 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
to byl strzal w 10, po deaktywacji antywirusa, program sie uruchomil. OSD dalej nei dziala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 17:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
xDigYx pisze:
OSD dalej nei dziala
No to teraz już całkiem zgłupiałem... Jak to nie działa ? Piszesz tak chaotycznie ze nie mogę się połapać. Dałeś fotkę z działającym OSD, potem na pytanie czy wgrałeś czcionki odpisałeś "tak. tak, nawet ustaweinia moglem pozmieniac" a teraz piszesz że OSD dalej nie działa. Ręce mi opadły.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 22:51 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
miś, ja rozumie, ze dzis sobota I o tej porze juz mozna byc po paru piwkach :)
przypatrz sie fotce, bo moim zdaniem widac ze srednio to wyglada na dzialajace (o czym tez pisalem we wczesniejszym poscie). Wczytywanie czcionki poszlo niby dobrze (bo nie dostalem zadnej wiadomosci ze cos poszlo nie tak, no I obie diody od Tx I Rx mrygaly, czyli komunikacja 2-stronna byla) ustawienia niby tez sie zapisaly, jednak efekt jest jak na zdjeciu. Nie wiem jak Ty, ale ja nie moge sie tam niczego doczytac :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 sty 2016, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
miś pisze:
miś, ja rozumie, ze dzis sobota I o tej porze juz mozna byc po paru piwkach :)
Nie, dopiero teraz jestem w trakcie ssania. Może po dawce będę mógł zrozumieć Twój tok myślenia.

A więc rozumiem (po dawce) że aktualizacja czcionek poszła bez błędu, ale zestaw się nie zmienił i nie pasuje ?
Jak tak to przyczyny mogą być dwie:
1. Ładujesz nie ten zestaw czcionek - właściwy był w paczce z softem.
2. Podróba MAX'a na OSD która ma na stałe wbite fonty i ma w głębokim poważaniu próbę ich zmiany.

Pytanie dodatkowe - czy po załadowaniu czcionek OSD wyświetliło załadowany zestaw (cały ekran zapakowany wszystkimi 255 czcionkami), i czy w trakcie wgrywania czcionek OSD znikło (zostało szare tło albo obraz z kamery) ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 sty 2016, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 554
Lokalizacja: Kraków
A sprawdziłeś napięcie, jakim jest zasilany MAX? Upewnij się, że ma podane prawdziwe 5V, nie np. 4V5. Może nie chcieć zaprogramować swojej pamięci z tego powodu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 sty 2016, 11:56 
Offline

Rejestracja: środa 02 paź 2013, 14:38
Posty: 803
Lokalizacja: Wroc
Wczoraj pozna noca po tym jak probowalem przeprogramowac kolejnych 3szt minim'ow, ktore konczyly sie tym samym efektem, zaczalem sie zastanawiac wlasnie nad napieciem. Chociaz przeprogramowywalem tym FTDI juz wiele minimow (wiec nie spodziewalem sie zeby tutaj bylo cos nie tak), to jednak okazalo sie ze napiecie bylo nie cale 4,7V. Po zasileniu zewnetrznym zasilaniem, udalo sie wgrac czcionki.
Szkoda ze soft informuje ze upload sie powiodl kiedy tak nie jest. Moze jest mozliwosc zeby atmega sprawdzila czy w ogole jest odzew od MAXa i taka informacje przekazac do aplikacji?

Troche walki, ale sie udalo. Dziekuje miś za aktywne wsparcie techniczne :)

P.S. Proponuje troche przeczyscic temat i skompensowac wypowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 sty 2016, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
Nie wiem gdzie Wy kupujecie te parszywe minimy... Mój micro z Aliexpress wyświetla obraz już od 4.4V, a prawidłowo ładuje czcionki od 4.5V zasilania. Testowane na zasilaczu laboratoryjnym.
Nie ważne...

AP_OSD_for_Minim_v101
Nowy soft do OSD i konfigurator. Dodana weryfikacja zapisu eeproma od MAX'a. Weryfikuje w locie każdy zapisany znak. Jak jest błąd to próbuje 10x zapisać ten sam znak, jak się nie uda to wypisuje stosowny komunikat i przerywa ładowanie czcionek.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.