Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 24 cze 2017, 01:04


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 30 maja 2016, 15:14 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 358
Lokalizacja: Tarnobrzeg
1. Ublox Neo 6m
2. Wskazania amperomierza nie przeszkadzają mi, bardziej w ramach ciekawości zapytałem, ale zrobię jak radzisz :)
3. Wgrywałem parę razy przez GUI ale cały czas są takie same, da radę z tym żyć.
4. Tak soft v1.10
6. GPS mam na prędkości 9600, bo na takiej skomunikował się z U-center, tak samo ustawiłem w konfiguratorze eleres. Z tego co zrozumiałem, eleres sam potrafi ustawić gps jeżeli tylko on jest podpięty, w połączeniu z osd trzeba zamemu tą prędkość ustawić. Dobrze rozumiem? Czy tu jest pies pogrzebany?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 maja 2016, 19:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
3. Przy wgrywaniu czcionek zasil minima z zasilacza, nie z USB.
6. Jak masz UBLOX'a to wgraj do eleresa soft 1.25b (nie "c"), zmień prędkość portu na 57600, zaznacz ptaka "GPS" oraz ptaka "Autoconfigure GPS".

Po załączeniu zasilania AP po kilku sekundach zielona dioda powinna zacząć regularnie mrugać sygnalizując komunikację z GPS, po czym jak złapie satelity to będzie seriami wymrugiwać ich ilość (oczywiście przy załączonym nadajniku, bo inaczej obie diody mrugają sygnalizując failsafe.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 maja 2016, 20:44 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 358
Lokalizacja: Tarnobrzeg
miś pisze:
3. Przy wgrywaniu czcionek zasil minima z zasilacza, nie z USB.

właśnie w ten sposób zasilam minima od strony 12V :)

Z Gps-em zrobiłem jak mówisz, wszystko się zgadza, i jest jak napisałeś. Po testach dam znać jak sprawa wygląda :)
Dziękuję pięknie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 lip 2016, 18:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 paź 2014, 05:55
Posty: 161
Lokalizacja: Skalmierzyce / Kalisz / Ostrów
Witajcie, wgrałem najnowszy soft do minima spiętego z eleresem i działa to bardzo dobrze, ale zauważyłem mały błąd - po wylądowaniu mamy wyświetlone statystyki i przełączając np. 5x pod rząd switch od zmiany trybu lotu, powoduje podwojenie "przebiegu" na odometrze, może jest coś czego nie wiem?

ps. jak wyłączyć statystyki po wylądowaniu? Dajmy na to - wylądowałem i chcę startować bez rozłączania i wpinania lipo, znikną same?

Pozdrawiam :-)

_________________
FPV : X-Alien 500 / BadCat / ZMR250 / Delta 120 / Phantom 1.1.1 / Quadro S500 / Pioneer 1400 eleres AP
Classic: Delta 120 EDF / STS Awionetka / B737 / Lama v3 / CX10 / Hubsan i inne badziewie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 lip 2016, 22:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
AviVma pisze:
...ale zauważyłem mały błąd...
Racja, będzie poprawiony w następnym wydaniu softu.

AviVma pisze:
ps. jak wyłączyć statystyki po wylądowaniu? Dajmy na to - wylądowałem i chcę startować bez rozłączania i wpinania lipo, znikną same?
Są dwa sposoby. Po lądowaniu rozbroić AP (3x przełączyć tryb lotu ze STAB na MANUAL i spowrotem przy gazie na 0), po czym kolejne uzbrojenie (czyli dodanie gazu ponad 10%) wyłączy statystyki, albo drugi sposób to zmienić layout OSD przy pomocy przełącznika na aparaturze (jeśli takowy mamy zadeklarowany). Oczywiście można zmienić na inny i wrócić do poprzedniego.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 lip 2016, 00:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Z ubloxem nadal 1,25b czy 1,25d juz można? ? Tak dla upewnienia pytam.

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 lip 2016, 09:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
A przeczytaj sobie co jest nowego w 1.25d

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 10:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Heh przepraszam. Nie było pytania :)

EDIT:

Pany, zmieniłem trochę filozofię prowadzenia kabli w skrzydełku no i wychodzi mi że teraz chciałbym wywalić jeden bec który zasilał mi tylko i wyłącznie Minima v1.2 KV Team.
Za to chcę zasilić minima z 12v razem z VTX em i może kamerką płytkową w przyszłości.
Rozrysowałem sobie taki prosty diagram:

Obrazek

Generalnie co do samego diagramu jestem raczej pewien poprawności, ale chciałem się upewnić że obydwie pary zworek na minimOSD mam mieć zalutowane??
Ktoś tu pisał że zasila swojego minima z 12v, to może mógłby zweryfikować?

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 11:30 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 142
Lokalizacja: Warszawa
Żółty przewód z VTX idzie na prawy pad a z kamerki na lewy pad, nie powinny być połączone. Zasilanie 12V powinno iść na oba pady.

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sie 2016, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Tak tutaj jednak trochę uprościłem schemat, zaraz to poprawię i podmienię żeby ktoś potem nie pomylił co i jak.

A jak ze zworkami? obie zalutowane?

EDIT:
Schemat u góry poprawiony jeśli ktoś chciały z niego kiedyś skorzystać.

Edit2. OK wytestowałem całość jak tylko mogłem i mam 2 ostatnie pytania...
1. Czy rssi się jakoś kalibruje?
Zrobiłem sobie samemu dipola no i co prawda nie latałem dalej jak 300 metrów ale rssi pokazuje mi ciągle i bez zmian 99% wiec zacząłem się zastanawiać czemu nie skacze chociażby do tych 98%...
2. Jak podpinam pakiet pod minima bez pośrednio to tu ktoś pisał o jakimś dzielniku. Rozumiem ze mam go zrobić z rezystorów? Jest jakiś wzór na dobranie ich wartości??

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 sie 2016, 01:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
1. Nie. Podaje to co wypluwa eleres. Na 300 metrów to eleres na 1mW ogarnia sygnał na 90% :mrgreen:
3. Nie rozumem... Po co ? Do pomiaru napięcia ? Jak tak to napięcie mierzy eleres i posyła dane minimowi, więc żadne dodatkowe dzielniki nie są potrzebne.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 sie 2016, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
1. Tak to wiedziałem ale dziwiło mnie że jest bite 99% cały czas (zwłaszcza że odbiorczą robiłem samemu na kolanie) i nie spada nawet o 1%, więc wolałem się upewnić.
3. Mam coś uwalone prawdopodobnie w eleresie i niestety jak daję + z baterii na vbat to niczego mi nie czyta - mam te same odczyty co przy odpiętym vbat.
Stwierdziłem że po prostu puki eleres nie pójdzie na serwis, a nie pójdzie jeszcze przez co najmniej miesiąc, to fajnie jednak było by mieć jakieś zastępcze wyświetlanie V baterii.
No i była mowa 2 strony temu, że można wyświetlać w minimie napięcie pakietu video - podpiętego do minima, ale była też mowa o dorobieniu dzielnika - i tu się kończy moja zaradność...
Minima mam takiego jak w diagramie 2 posty wyżej.

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 sie 2016, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
No to bierzesz 2 rezystory: 1k i 15k. 1k dajesz od A2 minima do masy, a 15k od baterii do A2 minima.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 sie 2016, 13:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Ok, to lecę do elektronicznego, bo inaczej tego nie ogarnę do wtorku... Dziękuję :)

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 20:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8859
Lokalizacja: Bytom
Dostępna jest nowa wersja 1.12 firmware do Minima.
- poprawka podwójnego naliczania odometra
- kasowanie licznika czasu lotu po odebraniu komendy rozbrojenia

Nowe oprogramowanie dla Minima V1.12 - wraz z nowym konfiguratorem 1.11.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.