Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 sty 2017, 01:25


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
Post: piątek 01 lip 2016, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 831
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
O.K. doszedłem i poustawiałem jak trzeba , natomiast mam problem z odczytem pakietu . Teoretycznie i praktycznie jest to pin A6 ale jak zdefiniuje go jako "VOLT_MEAS 6" to mam 1,4V na odczycie jak jest 3 to jest 5 v a zasilam z 2s przez złącze AV

edit.

OK poradziłem sobie . Z baro miałem troszkę kłopotów ale działa . Mam natomiast teraz pytanko , po zainicjowaniu baro pokazuje 234m npm i to jest realna wysokość ale po chwili ustawia home save , i zostaje mi cyferka 2 z 234 . Jest szansa ją jakoś usunąć .

_________________
Mini X KFC32 + KFCOSD + eLeReS + GPS + MAG + Gimbal ,
Patyczak 1000 + FY30A + IA6B(batmod) + PZ4020 + TS353
Twin 1600 , Kombat 1100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 lip 2016, 04:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 27 sty 2016, 16:59
Posty: 3
Lokalizacja: Ruda Śląska


Co do ustawienia na wyświetlaczu. Wszystko poukładane sobie jak chciałem poza wskaźnikiem rssi bo nigdzie nie umiem znaleźć jegonpozycjonowania.
Kolego co podlaczales baro na jakiej płytce budujesz. Ja na minimosd i ona raczej niema wyprowadzen na baro lubbgyro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 lip 2016, 08:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 831
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
W sumie to żadne nie ma , ale mam cynę , lutownicę i 25 lat praktyki w lutowaniu . ;-)

ok doszedłem z tą cyferką . w ustawieniach baro się zaszyła , teraz już jest wszystko co chciałem ;-)

_________________
Mini X KFC32 + KFCOSD + eLeReS + GPS + MAG + Gimbal ,
Patyczak 1000 + FY30A + IA6B(batmod) + PZ4020 + TS353
Twin 1600 , Kombat 1100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 lip 2016, 19:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 05:47
Posty: 14
A gdzie ustawiłem pozycję rssi jak można spytać?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 paź 2016, 18:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 21 wrz 2013, 10:07
Posty: 133
Lokalizacja: szczecin
Witam.
Próbuję wgrać do minima soft z wątku ale arduino zwraca mi podczas wgrywania czcionek taki błąd:
O co kaman ?

In file included from functions.cpp:4:0:
CharSet.h:6: error: 'prog_char' does not name a type
PROGMEM prog_char smallNumbers[] = {
^
CharSet.h:107: error: 'prog_char' does not name a type
PROGMEM prog_char smallDot[] = {
^
CharSet.h:119: error: 'prog_char' does not name a type
PROGMEM prog_char CUchar[] = {
^
CharSet.h:250: error: 'prog_char' does not name a type
PROGMEM prog_char temperatureC[] = {
^
CharSet.h:265: error: 'prog_char' does not name a type
PROGMEM prog_char arrowArray[] = {
^
In file included from C:\Program Files\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino/Arduino.h:28:0,
from functions.cpp:1:
functions.cpp: In function 'void write_chars()':
functions.cpp:298: error: 'temperatureC' was not declared in this scope
mytemp = (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)))<<6) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+1))<<4) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+2))<<2) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+3)));
^
functions.cpp:298: error: 'temperatureC' was not declared in this scope
mytemp = (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)))<<6) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+1))<<4) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+2))<<2) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+3)));
^
functions.cpp:298: error: 'temperatureC' was not declared in this scope
mytemp = (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)))<<6) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+1))<<4) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+2))<<2) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+3)));
^
functions.cpp:298: error: 'temperatureC' was not declared in this scope
mytemp = (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)))<<6) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+1))<<4) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+2))<<2) + (pgm_read_byte_near(temperatureC +(4*(j)+3)));
^
functions.cpp:492: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex++]=(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i))<<6)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+1))<<4) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+2))<<2) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+3)));
^
functions.cpp:492: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex++]=(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i))<<6)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+1))<<4) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+2))<<2) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+3)));
^
functions.cpp:492: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex++]=(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i))<<6)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+1))<<4) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+2))<<2) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+3)));
^
functions.cpp:492: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex++]=(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i))<<6)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+1))<<4) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+2))<<2) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+3)));
^
functions.cpp:493: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex]=(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+4))<<6)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+5))<<4);
^
functions.cpp:493: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex]=(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+4))<<6)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h/10)*48)+i+5))<<4);
^
functions.cpp:495: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex++]+= (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i))<<2)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+1)));
^
functions.cpp:495: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex++]+= (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i))<<2)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+1)));
^
functions.cpp:496: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex++]= (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+2))<<6)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+3))<<4) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+4))<<2) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+5)));
^
functions.cpp:496: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex++]= (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+2))<<6)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+3))<<4) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+4))<<2) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+5)));
^
functions.cpp:496: error: 'smallNumbers' was not declared in this scope
tempArray[arrayIndex++]= (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+2))<<6)+ (pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+3))<<4) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+4))<<2) +(pgm_read_byte_near(smallNumbers +(((h%10)*48)+i+5)));

_________________
LEGWAN NAZA
Nano Qx
EasyStar II


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 paź 2016, 18:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 paź 2014, 07:33
Posty: 20
Lokalizacja: Wrocław
Ja wgrałem przez wersje 1.0.6 na wyższej pojawiają sie błędy, oczywiście płytka to Arduino Nano, port jak to port - odpowiedni, poszło bez problemów

EDIT - scalenie

JasQ pisze:
W sumie to żadne nie ma , ale mam cynę , lutownicę i 25 lat praktyki w lutowaniu . ;-)

ok doszedłem z tą cyferką . w ustawieniach baro się zaszyła , teraz już jest wszystko co chciałem ;-)


Czy poza adresem I2C barometru ustawiałeś jeszcze dodatkowe parametry jego pracy?, mój barometr to BM085.

_________________
Pioneer 1400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 paź 2016, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 831
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Nie tylko pozycję na osd jest właśnie w ustawieniach baro

_________________
Mini X KFC32 + KFCOSD + eLeReS + GPS + MAG + Gimbal ,
Patyczak 1000 + FY30A + IA6B(batmod) + PZ4020 + TS353
Twin 1600 , Kombat 1100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 gru 2016, 09:17 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 443
Lokalizacja: Warszawa
Witam,
a czy do mikro osd dało by się podłączyć jakiś czujnik żeby wyciągnąć sztuczny horyzont ?
Potrzebuje do małego samolotu FpV ale bez żadnych stabilizacji więc nie mam jak pociągnąć sygnału do horyzontu ..

_________________
Skrzydła .... Samolociki .... i mały qad :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re:
Post: poniedziałek 05 gru 2016, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5587
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
brodziek pisze:
Zrobiłem kiedyś to OSD, na oryginalnej płytce, której zaletą jest to, że ma wyprowadzne I2C, wadą- wychodzi drożej niż płytka MinimOSD
Ale można podpiąć MPU6050 lub barometr, uzyskując prosty sztuczny horyzont, lub barometrycze wskazania wysokości.
Wg. mnie doskonałe proste OSD do samolotu.


brodziek pisze:
Ale to firmware obsługuje MPU6050 i jest namiastka horyzontu.
Obsługuje też BMP085 dla wysokości barometrycznej.
Co więcej z tego co widzę ma autodetekcję podłączonych do I2C czujników.


Edit:
Jaką postać ma mieć ten link do YouTube aby pokazało film???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 gru 2016, 09:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 443
Lokalizacja: Warszawa
ok dzięki ... czyli wystarczy kupić MPU6050 dedykowane do arduino czy inne ?
I jak podłączyć to do kupy z minimem ? Szukam prostej instrukcji bo o ile lutować się nauczyłem to elektronika dla mnie to czarna magia a z MPU6050 wychodzi sporo nóżek :)

_________________
Skrzydła .... Samolociki .... i mały qad :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 gru 2016, 09:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5587
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie wiem, musisz spr połączenia, są opisane, za wiele tam nie ma co zepsuć, albo zapytaj brodziek.
U siebie nie potrzebowałem horyzontu, to nie zagłębiałem się więcej.

W temacie, chyba, ktoś jeszcze robił sztuczny horyzont. Musisz przejrzeć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 gru 2016, 10:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 443
Lokalizacja: Warszawa
Tak zrobię ... bo w zasadzie mam micro osd i potrzebuje z niego tylko horyzont napięcie pakietu i czas lotu ...
Ale nie wiem jak to wszystko zgrać do kupy ...
Dlatego szukam pomocy w tym wątku bo jak podłączyć przez sterownik jest opisane w innych wątkach ...

_________________
Skrzydła .... Samolociki .... i mały qad :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.