Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 01:02


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 07 kwie 2016, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1689
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Daj maila na PW, podeślę Ci działający sketch, potem sobie poprzerabiasz.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 12:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7322
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
madejson pisze:
Ok dzieki piekne za info, po wgraniu CharacterUploader i MAX7456 domyślnie ma sie cos pojawiac na obrazie? Obraz z kamery mam, ale bez zadnych info z osd.

Hmm mam to samo.. mkrawcz1, podeślesz działający? Bo męczę się od wczoraj i kicha..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1689
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Wrzucę wieczorem na jakiś dysk chmurowy i dam linka.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 12:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7322
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Super, piękne dzięki.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 lis 2013, 09:07
Posty: 146
Lokalizacja: Wrocław/Tarnów
Tak tylko podpowiem, że mi zadziałało. Force_Update daj na 1 na czas prób/konfiguracji, później to zmień na 0.

_________________
Sky Cruise 2400, Turnigy 9XR-Er9x, RangeLink, OSD+AP+BF+GS by Zbig & Pitlab, Fox 1.2GHz 800mW(8ch), Sony 600TVL+MOBIUS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7322
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Ok, dzięki, zaraz przetestuje

editt
Wszystko działa, dzięki :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 18:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1689
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
https://www.dropbox.com/s/ujrk25klql3bk ... 2.zip?dl=0
Najpierw załadować czcionki sketchem "Character_Uploader_MinimOSD" - OIDP na końcu wyświetli na ekranie wszystkie znaki.
Potem otworzyć sketch "MAX7456_OSD" i wyedytować plik config.h, ustawić wartość FORCE_UPDATE na 1.
Porobić niezbędne konfiguracje, na koniec ustawić wartość FORCE_UPDATE na 0 i wgrać ostatni raz (WAŻNE - inaczej przy każdym starcie OSD pisze do EEPROMu, a on ma trwałość kilkadziesiąt tysięcy cykli, więc w końcu padnie).

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 09:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 05:47
Posty: 26
Witam. Właśnie zrobiłem sobie to osd. Z gpsem mtk działa idealnie. Ale mam pytanie: czy można jednocześnie podłączyć gps i mpu żeby mieć jednocześnie sztuczny horyzont?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1689
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Wydaje mi się, że tak (ja nie używam tego OSD od czasu założenia tematu).
Czytaj: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1776186

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 05:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 05:47
Posty: 26
Tylko mnie ciekawi jak tobpolaczyc. Gps podlaczam pod tx i rx a moduł zyroskopu ma zlacze sca i sla i ile nie pomyliłem się.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 cze 2016, 18:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 27 sty 2016, 16:59
Posty: 3
Lokalizacja: Ruda Śląska
wszystko rozkminiłem i działa poza jedną sprawa. za Chiny nie mogę dojść dlaczego nie pokazuje mi strzałki kierunku do bazy. wertuje juz kod w te i spowrotem i zaznaczam i odznaczam różne rzeczy lecz mimo to nic sie nie zmienia. Nie ukrywam ze na tej strzałce najbardziej mi zalerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 cze 2016, 18:39 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 05:47
Posty: 26
I teraz wszystko gra. Czcionki zamieszczone w pierwszym poście w paczce z osd były błędne. Przejrzałem oryginalny temat i na którejś tam stronie ściągnąłem oryginalny pakiet zip z versja v.22 są tam 2 pary czcionek. Dla minimosd i jakieś inne. Spróbowałem jednych i drugich i okazało się ze te dla minimosd bo na takim bazuje też nie wyświetlają strzałki ale też wciskają jakieś chiński makaron. Postanowiła wgrać te drugie i bingo strzałki i wszystko tak jak na być. Cyfry litery strzałka i zero chińskiego :). Cały temat ogarnięty. Będę jeszcze prubowal zrobic na mini atmega328 osd do bazy.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 10:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 846
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Jak można zmienić layout wyświetlanych danych , są 3 predefiniowane ale wolałbym po swojemu mieć. Jest jakiś konfigurator do wersji v.22

_________________
Mini X KFC32 + KFCOSD + eLeReS + GPS + MAG + Gimbal ,
Patyczak 1000 + FY30A + IA6B(batmod) + PZ4020 + TS353
Twin 1600 , Kombat 1100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 12:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 830
Lokalizacja: Warszawa
O ile mnie pamięć nie myli to możesz zmieniać ułożenie danych na ekranie korygując odpowiednio kod w pliku konfiguracyjnym config. Są tam linijki od pozycji wyświetlania poszczególnych danych, dość czytelnie to było opisane, wystarczy zmieniać - doświadczalnie liczby od pozycji względem góry/ dołu ekranu i odległość od lewej krawędzi. Konfiguratora GUI chyba nie widziałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 lip 2016, 16:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 09:18
Posty: 72
Lokalizacja: Poznań
Siatka ma 30x16 (PAL)

0----30
-
-
-
-
16


POS(LINE02+10) -> 02 i 10 to położenie wyświetlanej wartości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.