Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 30 mar 2017, 15:39


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 31 sty 2014, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1648
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Nie wiem, czy widzieliście projekt http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1776186
EDIT: tu do ściągnięcia wersja 0.22 pod MinimOSD


Można go wgrać do MinimOSD, po podpięciu GPS uzyskujemy samodzielne OSD (nie wymaga zasilania danymi np. z MW czy APM). Jest już też dostępny dataloger.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Ostatnio zmieniony niedziela 27 kwie 2014, 12:06 przez mkrawcz1, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 12:26 
Offline

Rejestracja: sobota 22 gru 2012, 20:37
Posty: 270
Lokalizacja: Łódź
wygląda bardzo fajnie; jak dobrze rozumiem by zachować log, trzeba wrzucić jeszcze do tego openlog'a; nie będziesz może planował wybudowania czegoś takiego z wbudowanym logiem, może podpiecie pod arduino czegoś takiego: http://www.ebay.com/itm/2pcs-ARM-MCU-SD ... 1e86622c55
i nie trzeba byłoby 2x atmega?

_________________
Finwing Penguin/FPV Raptor/V120D03/GeniusCP
PhoenixRC/RealFlightG5/Reflex/AeroFly
FSX/DCS/TakeOn/WorldOfWarplanes/WarThunder


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1648
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Nie wydaje mi się, żeby jeden procesor obsłużył OSD i "prawie OpenLog" - zabraknie chyba pamięci w Atmedze...

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 17:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 544
Lokalizacja: Kraków
Ciekawy projekt do małych samolocików bez IMU :)

Gdy wylądował na pierwszym filmiku, wyświetliło się podsumowanie lotu - ciekawe skąd OSD wiedziało, że już wylądował.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1648
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
OIDP V=0 i okolice miejsca startu rozpoznaje jako fakt, że wylądował.
Ja testowałem (jak to ja, czyli na ziemi) z GPS PA6C przeprogramowanym na 10Hz.
Myślę, że jest to ciekawa alternatywa dla Remzibiego w prostszych zastosowaniach.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 31 sty 2014, 19:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 08 sty 2013, 09:08
Posty: 412
Lokalizacja: Śląsk
Zrobiłem kiedyś to OSD, na oryginalnej płytce, której zaletą jest to, że ma wyprowadzne I2C, wadą- wychodzi drożej niż płytka MinimOSD
Ale można podpiąć MPU6050 lub barometr, uzyskując prosty sztuczny horyzont, lub barometrycze wskazania wysokości.
Wg. mnie doskonałe proste OSD do samolotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 lut 2014, 00:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Czyli łącząc MinimOSD i np. PA6C mam mam coś a'la Remzibi ?
Dużo z tym zabawy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 01 lut 2014, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1648
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
kiepuri pisze:
Czyli łącząc MinimOSD i np. PA6C mam mam coś a'la Remzibi ?

Nieco uboższe - aby mierzyć RSSI, napięcie pakietu czy prąd musisz sam powyprowadzać piny.

kiepuri pisze:
Dużo z tym zabawy?

1. Wgrać fonty (jest w paczce z firmware sketch Arduino),
2. Wgrać firmware (przez Arduino),
3. Podłączyć GPS (zrobić odpowiedni kabel).

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 lut 2014, 18:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 kwie 2011, 16:59
Posty: 673
Lokalizacja: Chełmno
Witam włąsnie sobie swoje minim osd przerobiłem na samodzielne osd wszystko ładnie staruje wykrywa prędkośc GPS jednak jakos nie potrafi znaleśc satelit?. Mam gps od osd remzibi czy cos może trzeba jeszcze zmienic w konfiguracji?Prosiłbym o jakies info
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 lut 2014, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1648
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Nie miałem nigdy oryginalnego GPSa od Remzibiego, więc Ci nie powiem, ale u mnie z symulatorem GPS (też z aplikacji od Remzibiego) oraz z PA6C przeflashowanym na 10Hz działał od razu. Skoro wykrywa GPS, to chyba powinno być OK.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 lut 2014, 18:33 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 kwie 2011, 16:59
Posty: 673
Lokalizacja: Chełmno
OK super nie miałem czasu na dłuższe testy chocby na parapecie więc może i Wszystko jest OK bede musiał przeztestowac na dworze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 04 kwie 2014, 22:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
Loki pisze:
Witam włąsnie sobie swoje minim osd przerobiłem na samodzielne osd wszystko ładnie staruje wykrywa prędkośc GPS jednak jakos nie potrafi znaleśc satelit?. Mam gps od osd remzibi czy cos może trzeba jeszcze zmienic w konfiguracji?Prosiłbym o jakies info
Pozdrawiam


Chcę użyć minimOSD własnie do tego samego celu ale na razie bez GPS i tu pytanie - z których pinów atmegi masz odczyt odpowiednio Vmotoru, Vvideo i RSSI?
(przez dzielniki napięcia)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 05 kwie 2014, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
mkrawcz1 pisze:
1. Wgrać fonty (jest w paczce z firmware sketch Arduino),
2. Wgrać firmware (przez Arduino),
3. Podłączyć GPS (zrobić odpowiedni kabel).


Siedzę i dłubie ale nie wychodzi :(
Mam FTDI (sprawdzone bo działa zarównno z uBloxem jak i minimOSD w oryginalnym toolu)
A w Arduino którego wyboru bym nie dokonał to wywala błąd.
Co powinienem zaznaczyć jako płytkę i programator w Arduino?

Obrazek


Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 05 kwie 2014, 14:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1648
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Arduino Nano Atmega 328 i właściwy port szeregowy.
Programator bez znaczenia, bo nie wgrywasz programatorem.
Klikasz ikonkę Program i po fazie kompilacji (jeżeli masz konwerter USB-UART tylko na 4 przewody) musisz w odpowiednim momencie (u mnie gdy zaczyna migać dioda komunikacji na konwerterze) wcisnąć reset na MinimOSD dla zaktywowania bootloadera.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 05 kwie 2014, 14:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
płytka promini 328 5v/16mhz.
Programator nie ma tu nic wspólnego.

Edicao: ooo Mkrawcz szybszy :-) ale jak już jestem przy głosie to spytam - ten wsad dla minimOSd bez mutiwii to bez zmian piny dolutowane do procka działa do pomiaru rssi i napięć?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Ostatnio zmieniony sobota 05 kwie 2014, 14:32 przez Rurek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.