Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 mar 2017, 21:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
Próbowałem zamieniać Tx z Rx i nic :(
A czy GND między MP i OSD ma być też połączony?

Może problemem może być, że mam moda OSD, gdy używałem razem z MultiWii w quadcopterze aby mieć AH:
https://sites.google.com/site/remzibiosd/7-artifical-horizon

Ale wtedy podłaczałem OSD z MultiWii nie przez złącza GPS w OSD ale właśnie z przeciwnej strony, a GPS był podpięty tam gdzie jego miejsce.
W połączeniu OSD z MP podłączam się w gniazdo TX i RX GPSu.

Co do softu do OSD ze stałą prędkością - nic nie mogę w internecie wyszperać :(
(czy będzie pasował ten dla wersji do ArduPilota?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 sty 2013, 08:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:
Próbowałem zamieniać Tx z Rx i nic :(
A czy GND między MP i OSD ma być też połączony?

Co do softu do OSD ze stałą prędkością - nic nie mogę w internecie wyszperać :(
(czy będzie pasował ten dla wersji do ArduPilota?)


No oczywiście, że GND musisz mieć, Tx w OSD niekoniecznie bo MP tylko wysyła.
Tak wersja od ArduPilota jest właściwa.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 sty 2013, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
No to ale dałem d...py
Podłączę jak powinno być i sprawdzę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
Udało się - działa :)
Na razie testowałem "na stole".
Nie pojawia się AH ale tak jak napisałeś wcześniej to ma się on pojawić dopiero po starcie czyli:
- gaz powyżej połowy
- przemieszczenie o mniej więcej 16m

Zauważyłem jednak jedną dziwną rzecz w moim module GPS: "rozflashowuje" sie on po około 12h tzn. objawem jest to, że nie widać go w programie MiniGPS (nawet nie podje domyślenj daty sprzed złapania satelit czyli roku 2080/01/01) ani MP go nie wykrywa (nie macha serwami, że złapał fixa).
Trzeba go ponownie flashnąć i znowu jest ok.
Po tej opreracji ponowne podłączenie po kilku godzinach i działa, ale na następny dzień już nie :(
W czym tu może być problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1645
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Pokaż no zdjęcie tego GPS.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
Tu GPS wyjęty z termokurcza (jest to GPS od Remzibi opisany tu:GPS )

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1645
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
IMHO rozładowuje się kondensator i traci konfig, tylko czemu?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
Sądziłem, że kondzior jest od podtrzymywania złapanych parametrów do fixa czyli satelit.
I trzyma te parametry przez około 4 minuty wystarczające na podmianę lipo zasilającego tor AV. (Remzibi napisał w opisie: "Capacitor keep backup memory for about 4,5minute after power off , what is enough time to change battery or accidental OSD reset during pre- flight preparations .")

A flashowanie na stałe wbija soft do epromu i już.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1645
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
IMHO tak powinno być + kondensator trzyma zmienione parametry GPS (baud rate, częstotliwość odczytu pozycji itd.).
Spróbuj namierzyć, czemu po odczekaniu GPS nie jest wykrywany (może zmienia baud rate).

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz, a mianowicie ustawiam wartości odświerzania na 5Hz (bo max tyle można) i prędkość na 38400, a po odczekaniu chwili bez podłaczenia GPSu do USB, przy ponownym wpięciu jest już tylko 1Hz i 92000
Nie zapamiętuje tych ustawień.
A następnego dnia już wogóle dupa bo nawet nie podaje ani wersji ani nawet defaultowej daty 2080/01/05 (starzałki czerwone na fotkach):

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

W prgramie MiniGPS w zakładce Test jest jeszcze coś takiego (zaznaczyłem na czerwono):

Obrazek

Czyżby trzeba było wymusić zapisanie ustawień do pamięci flash?
Tylko dlaczego jest napisane, że została zerowa ilość razy na modyfikację?
(premanentne zapisanie ostateczne?!)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1645
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
OIDP ten model GPS nie umożliwia trwałej zmiany parametrów z poziomu konfiguratora (jedynie przez zmianę firmware).

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
:(
Z tym, że daje na 1Hz a nie 5Hz i ma baudrate 9600 to przeżyję.
Ale pytanie czy to też znaczy, że gubi "flashowanie" po jakimiś czasie? (następnego dnia)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1645
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Tak czy owak dziwne...
Wgrywasz firmware od Nicka?
OIDP chyba nie, bo Ty masz inny chipset...
Jesteś w stanie przywrócić fabryczny firmware?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
Mam chipset 3329 a Nicka GPSy są na 3339 więc nie pasuje
Oryginalny wsad do GPS Remzibi widziałem na DIYdrones więc jutro spróbuje w wolnej chwili go wygrać i zobaczę jak sie GPS zachowuje po "odstaniu".
Alternatywa jest jedynie oryginalny GPS od Nicka chyba za 29usd + wysylka, ale to juz zostawiam jako ostateczność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 31 sty 2013, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1645
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Ja chyba za chwilę będę miał zamienniki GPSów Nicka, ale to jak wrócę z urlopu.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.