Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 19 lut 2017, 15:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 15 sty 2013, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 16:50
Posty: 311
Lokalizacja: Wwwawa
GPS jest w MP konieczny do stabilizacji ze względu na procedury obliczeniowe. Nie polecam również zaznaczanie w options.h trybu "test gains" - służy on do sprawdzenia kierunków wychyleń (chociaż raz udało mi się w tym trybie polecieć modelem ESA :mrgreen: ).

_________________
---------------------
Pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 15 sty 2013, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 kwie 2011, 21:19
Posty: 71
Lokalizacja: Warszawa
Przełacznik będzie aktywny dopiero po złapaniu fixa , zamacha 4x lotkami i kierunkiem.

_________________
RYSZARD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 15 sty 2013, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1054
Lokalizacja: Poznań
Dzięki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 sty 2013, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1054
Lokalizacja: Poznań
mkrawcz1 pisze:
GPS na złączu ma po kolei:
- GND,
- Vcc (+5V),
- Rx,
- Tx,
- GND,
- NC.

Po GND i NC zorientujesz sobie złącze (wg mnie od złącza programowania idzie w kolejności jak powyżej), Rx i Tx musisz sprawdzić (żeby było Rx->Tx, Tx->Rx).


Podpiąłem w końcu przeflashowany GPS MTK3329 i działa :)
Wsad i program do flashowania tu:
https://www.dropbox.com/s/y6ym0688r7mdxro/MTK_DIYdrones_MT3329.zip
Softu użyłem tego oznaczonego: AXN1.30_2389_3329_384.1151100.1_v16.bin

Kolejność pinów jest taka jak podałeś, z małym wyjątkiem - Rx i Tx są odwrotnie.

Mam pytanie:
Czy przełączając 3 pozycyjny przełacznik testowo w pozycję RTL, a będąc w pozycji startu modelu (czyli po złapaniu fixa, nie lecąc modelem ale cały czas stojąc na ziemi) czy powinien uruchomić się silnik czy też silnik powinien pozostawać wyłączony?

Teraz tak mam, że przełączając w pozycję RTL silnik się nie włącza, ale jeżeli najpierw włączony jest silnik, a następnie przełączę w pozycję RTL to wtedy zwiększa on obroty.

Generalnie chodzi o to, jak przetestować RTL na ziemi bez wypuszczania modelu w górę.
(stabilizację przetestowałem czyli zobaczyłem czy kontruje przy przechylaniu modelu)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 00:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:

Mam pytanie:
Czy przełączając 3 pozycyjny przełacznik testowo w pozycję RTL, a będąc w pozycji startu modelu (czyli po złapaniu fixa, nie lecąc modelem ale cały czas stojąc na ziemi) czy powinien uruchomić się silnik czy też silnik powinien pozostawać wyłączony?

Teraz tak mam, że przełączając w pozycję RTL silnik się nie włącza, ale jeżeli najpierw włączony jest silnik, a następnie przełączę w pozycję RTL to wtedy zwiększa on obroty.

Generalnie chodzi o to, jak przetestować RTL na ziemi bez wypuszczania modelu w górę.
(stabilizację przetestowałem czyli zobaczyłem czy kontruje przy przechylaniu modelu)


Na przełaczniku nie masz RTH, na przełaczniku masz WP i jeśli gaz jest poniżej 10% to jest wyłaczony, a jeśli jest powyżej to zależy od ALTITUDEHOLD_WAYPOINT

RTH sprawdzasz wyłączając radio, niestety włączy wtedy silnik, ale jeśli kierunki w WP są poprawne to będzie ok.

Koniecznie sprawdź czy poprawnie przełącza się na RTH po wyłączeniu radia bo od tego zależy czy model wróci czy nie.

Sprawdź koniecznie czy nie masz gdzieś w waypoints.h ustawionego F_LAND

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 00:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1054
Lokalizacja: Poznań
pma_ pisze:
FlyHigh pisze:

Mam pytanie:
Czy przełączając 3 pozycyjny przełacznik testowo w pozycję RTL, a będąc w pozycji startu modelu (czyli po złapaniu fixa, nie lecąc modelem ale cały czas stojąc na ziemi) czy powinien uruchomić się silnik czy też silnik powinien pozostawać wyłączony?

Teraz tak mam, że przełączając w pozycję RTL silnik się nie włącza, ale jeżeli najpierw włączony jest silnik, a następnie przełączę w pozycję RTL to wtedy zwiększa on obroty.

Generalnie chodzi o to, jak przetestować RTL na ziemi bez wypuszczania modelu w górę.
(stabilizację przetestowałem czyli zobaczyłem czy kontruje przy przechylaniu modelu)


Na przełaczniku nie masz RTH, na przełaczniku masz WP i jeśli gaz jest poniżej 10% to jest wyłaczony, a jeśli jest powyżej to zależy od ALTITUDEHOLD_WAYPOINT

RTH sprawdzasz wyłączając radio, niestety włączy wtedy silnik, ale jeśli kierunki w WP są poprawne to będzie ok.

Koniecznie sprawdź czy poprawnie przełącza się na RTH po wyłączeniu radia bo od tego zależy czy model wróci czy nie.

Sprawdź koniecznie czy nie masz gdzieś w waypoints.h ustawionego F_LAND


OK. Dzięki za podpowiedź.
Co do zachowania po wyłączeniu radia - włącza się fail safe w odbiorniku FrSky.
Muszę poczytać bo gdzieś było już na forum jak ustawić w kodzie parametry aby mimo włączenia fail safe w odbiornku Matrix Pilot przechodził w tryb RTL.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 08:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:
Co do zachowania po wyłączeniu radia - włącza się fail safe w odbiorniku FrSky.
Muszę poczytać bo gdzieś było już na forum jak ustawić w kodzie parametry aby mimo włączenia fail safe w odbiornku Matrix Pilot przechodził w tryb RTL.


To nie ma być pomimo, właśnie dzięki FS w odb ma się właczyć RTH.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1054
Lokalizacja: Poznań
pma_ pisze:
FlyHigh pisze:
Co do zachowania po wyłączeniu radia - włącza się fail safe w odbiorniku FrSky.
Muszę poczytać bo gdzieś było już na forum jak ustawić w kodzie parametry aby mimo włączenia fail safe w odbiornku Matrix Pilot przechodził w tryb RTL.


To nie ma być pomimo, właśnie dzięki FS w odb ma się właczyć RTH.


Tak, masz rację - zrobiłem skrót myślowy, który zaowocował będem logicznym :)

Co do F_LAND w waypoints.h to mam wsad, który zamieściłeś w repozytorium i tam w waypoints.h oryginalny setup (w którym jest właśnie F_LAND) jest zakomentowany i zastąpiony tym:

const struct waypointDef waypoints[] = {
{ { -100, 100, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { 0, 100, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { 0, 20, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { -50, 20, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } }

oraz

const struct waypointDef rtlWaypoints[] = {
{ { -100, 100, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { -50, 50, 75 } , F_LOITER , CAM_VIEW_LAUNCH }}

Z tego co zrozumiałem, to z tak zadanymi parametrami będzie latał po prostokącie 100x50m na wysokości 75m?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 13:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:

Co do F_LAND w waypoints.h to mam wsad, który zamieściłeś w repozytorium i tam w waypoints.h oryginalny setup (w którym jest właśnie F_LAND) jest zakomentowany i zastąpiony tym:

const struct waypointDef waypoints[] = {
{ { -100, 100, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { 0, 100, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { 0, 20, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { -50, 20, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } }

oraz

const struct waypointDef rtlWaypoints[] = {
{ { -100, 100, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { -50, 50, 75 } , F_LOITER , CAM_VIEW_LAUNCH }}

Z tego co zrozumiałem, to z tak zadanymi parametrami będzie latał po prostokącie 100x50m na wysokości 75m?


Dokłądnie to WP będzie latało po prostokącie, a RTH wróci 100m przed bazę i potem będzie w kółko latał 50m przed bazą.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1054
Lokalizacja: Poznań
pma_ pisze:
FlyHigh pisze:

Co do F_LAND w waypoints.h to mam wsad, który zamieściłeś w repozytorium i tam w waypoints.h oryginalny setup (w którym jest właśnie F_LAND) jest zakomentowany i zastąpiony tym:

const struct waypointDef waypoints[] = {
{ { -100, 100, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { 0, 100, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { 0, 20, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { -50, 20, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } }

oraz

const struct waypointDef rtlWaypoints[] = {
{ { -100, 100, 75 } , F_NORMAL , CAM_VIEW_LAUNCH } ,
{ { -50, 50, 75 } , F_LOITER , CAM_VIEW_LAUNCH }}

Z tego co zrozumiałem, to z tak zadanymi parametrami będzie latał po prostokącie 100x50m na wysokości 75m?


Dokłądnie to WP będzie latało po prostokącie, a RTH wróci 100m przed bazę i potem będzie w kółko latał 50m przed bazą.


Aby być pewnym czy dobrze zrozumiałem:
W Twoich ustawieniach, które ściągnłaem z repozytorium (http://code.google.com/p/gentlenav/source/browse/#svn%2Fbranches%2Fmatrixpilot_remzibi%2FMatrixPilot ) jest tak, że po stracie sygnału włącza się RTL (czyli załącza się to co wpisane w waypoints.h - wraca do bazy i lata po prostokącie), a jak włączę ostatnią pozycję na 3 pozycyjnym przełączniku to dzięki wpisowi FAILSAFE_TYPE FAILSAFE_RTL w options.h zrobi dodkładnie to samo co przy przełączeniu się przy fail safe? - wróci do bazy i będzie krążyć?)

Czyli inaczej mówiąc albo ustawimy przy fail safe że wykona RTL albo przejdzie do realizacji wcześniej zdefiniowanych WP, z czego w Twoich ustawieniach WP jest równe RTL (?)

(zagmatwałem chyba)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 14:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Nie, są 2 osobne tryby latania.
1. WP przełaczany przełacznikiem, wtedy się wykonuje plan lotu od WP
2. RTH aktywowany przez brak zasięgu, wtedy się wykonuje plan lotu RTH

WP i RTH są niezależne od siebie.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1054
Lokalizacja: Poznań
A...
Czyli jeżeli nie chcę latać po WP ale używać 3 pozycji jako powrotu do bazy (wymuszonego przez przełączenie w 3 pozycję) to mogę sobie ustawić właśnie tą 3 pozycję jako stan, gdzie MP odczytuje ten kanał jako wejście w fail safe?

Innymi słowy jak zrobić aby przy przełączeniu w na 3 pozycję wracał do bazy i już (aby nie wyłączać apki celem wprowadzenia w fail safe i tym samym tak wracać do bazy?)

Tak jak "yay" napisał na forum, że:
"Najprosciej bedzie wyznaczyc jakis osobny kanal na failsafe, jesli tylko masz cos wolnego. Ustaw sobie go pod jakis przelacznik, podobnie jak masz CH5, tylko bez srodkowego wpisu (czyli zalaczanie max. wychylenia na kanale w jedna lub druga strone).
W configu ustaw kanal ktory wybrales (jako fail safe) i FAILSAFE_INPUT_MAX 3000(czyli do polowy zakresu). W odbiorniku zapisz FS z wlaczonym przelacnzikiem (sygnal na kanale bedzie mial wartosc ~4000)."

//#define FAILSAFE_INPUT_CHANNEL THROTTLE_INPUT_CHANNEL
#define FAILSAFE_INPUT_CHANNE MODE_SWITCH_INPUT_CHANNEL
// #define FAILSAFE_INPUT_MIN 2200
#define FAILSAFE_INPUT_MAX 4000


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 14:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:
A...
Czyli jeżeli nie chcę latać po WP ale używać 3 pozycji jako powrotu do bazy (wymuszonego przez przełączenie w 3 pozycję) to mogę sobie ustawić właśnie tą 3 pozycję jako stan, gdzie MP odczytuje ten kanał jako wejście w fail safe?



Przecież WP ustawiasz tak jak chcesz, czy jak w przykładzie powyżej jako powrót do bazy.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1054
Lokalizacja: Poznań
Mam zagwozdkę - GPS działa z MP (wyszukuje bo zapala diody i "trzepie" serwami lotek najpierw 10 razy (czyli stabilizacja skalibrowana) a potem 4 razy na znak fix GPS.

Natomiast podłączone OSD Remzibi (z MP Rx->Tx i Tx->Rx) nie wykrywa GPS :(
Próbowałem też bezpośredniego podłączenia GPS do OSD Rezmibi i nic.
W obu przypadkach wyświetla na OSD:
Detecting Device (i tu kolejno testuje prędkości)

Soft w OSD Remzibi to AHm1.73

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 28 sty 2013, 22:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Zmień wersję softu w remzibi osd, niestety wykrywanie nie zawsze działa poprawnie, jest wersja ze stałą prędkością.

A po drugie sprawdź czy Rx i Tx masz odpowiednio podłączone.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.