Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 lut 2017, 07:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 08 sty 2013, 21:57 
Offline

Rejestracja: niedziela 28 mar 2010, 22:00
Posty: 113
Lokalizacja: Nowa Iwiczna
Z uwagą śledzę Wasze dokonania bo z niecierpliwością (oczywiście nieco przesadzam) oczekuję przesyłek z Bułgarii i Hong Kongu (programator).

pozdrawiam,

Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 sty 2013, 08:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Ptasiek pisze:
Dzis przetestowałem wersję z 3.01.2013. W remzibi soft AHm1.73 , w AUAV1 Matrix 3_3 . Działa ok. Wydaje mi sie, że strzałka jakos lepiej reaguje niz w poprzedniej wersji . :-)


No odrobiłem ćwiczenie z geometrii i nawigacji, w tej chwili obliczenia są poprawne czasem niestety kurs podawany przez MP odstaje o więcej niż 20 stopni ale na to nie mam wpływu.

Dodałem kilka zmian:
- można skalować AH
- można mieć czas w formacie HH:MM
- powinno wykrywać start po lądowaniu

jeszcze jakieś zyczenia? :)

EDIT: Bo w planach po Remzibi OSD mam minimosd, który jest duuuuużo tańszy tylko $18.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 sty 2013, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1055
Lokalizacja: Poznań
Łał :)
Jak tylko przyjdzie płytka MP i Pickit3 to wrzucę soft (i o ile po przeflashowaniu moduł GPS będzie banglał z płytką MP) to przetestuję.

Jak na razie mam małe problemy z kompilacją softu po wprowadzonych zmianach (wklejeniu Twojego kodu + parser dla GPS NMEA ale może za wcześnie się wychylam bo przeflashowany GPS pójdzie jak należy).
Jak sobie nie poradzę to wtedy jeżeli jest taka możliwość o podwieszenie całego pakietu ze zmianami dla Remzibi OSD.

A minimosd wygląda obiecująco, jeszcze w tej cenie to fajna alternatywa dla użytkowników, którzy nie potrzebują widzieć napięcia baterii, zużycia mAh czy RSSI (chyba, że te elementy można realizować w inny sposób np. przez płytkę MP?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 sty 2013, 14:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1644
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
pma_, minimosd ma już MAVLink :-) Gdzie znalazłeś po 18 USD?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 sty 2013, 14:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
mkrawcz1 pisze:
pma_, minimosd ma już MAVLink :-) Gdzie znalazłeś po 18 USD?


Ma mavlink ale nie wiem jak przesyłać pomiary napięć, kupowałem na ebay po $18

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 sty 2013, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1644
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Widziałeś http://code.google.com/p/minimosd-extra/wiki/index?tm=6 ?
Dałbyś link do eBay.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 sty 2013, 14:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
mkrawcz1 pisze:


Widzę, że nawet tańsze są :) http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40 ... Categories

Tego extra nie widziałem fajne.

Na razie szukam czegoś alternatywnego, MAVlink jest strasznei zasobożerny i nei wiem czy da radę na AUAV1

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 10 sty 2013, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1644
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Z ciekawostek jeszcze coś takiego - MAVlink na RemzibiOSD + pomiar napięcia, prądu i RSSI w samym OSD:
http://code.google.com/p/hazys-osd/downloads/list
Hazy wrócił po długim niebycie, nieśmiało się pochwalę, że spolszczenie konfiguratora mojego autorstwa :-)

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 14 sty 2013, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1055
Lokalizacja: Poznań
Właśnie przyszedł PICKit3, płytka MP od Nicka - żeby było śieszniej to z HK przesyłka szła 8 dni, tyle co z Bułgarii :)

Mam do Was pytanie - chcę podłączyć GPS od Remzibi OSD (MTK3329) ale nie wiem gdzie podlutować piny do MP? (nigdzie nie mogę znaleźć gdzie jest RX, TX, GD i Vcc)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 14 sty 2013, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1644
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
GPS na złączu ma po kolei:
- GND,
- Vcc (+5V),
- Rx,
- Tx,
- GND,
- NC.

Po GND i NC zorientujesz sobie złącze (wg mnie od złącza programowania idzie w kolejności jak powyżej), Rx i Tx musisz sprawdzić (żeby było Rx->Tx, Tx->Rx).

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 14 sty 2013, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1055
Lokalizacja: Poznań
OK. Czyli jak pomierzę i złapię 5V oraz GND to sobie resztę dopasuję metodą prób i błędów :)
A może wiesz co to za typ gniazda jest na płytce?
(aby coś dobrać żeby nie trzeba było sie wlutowywać bo mało miejsca z boku gdzie wystają ścieżki, a piny nie są na przestrzał więc od spodu się nie podlutuję)

Acha - i jeszcze pytanie - wgrałem testowo soft MP po komplilacji - czy jeżeli podłaczę się GPSem, to oprócz niebieskiej na stałe świecącej diody będzie wtedy świeciła się jeszcze zielona? (czerwona?) (np. najpierw migała jak łapie fixa, a potem już jak załpie to na stałe się świeci?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 14 sty 2013, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1644
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Ja kupowałem takie: http://www.ebay.com/itm/181021097473
"Mini. Micro JST 1.0 6-Pin Connector"

Co do zachowania z GPS - nie mam jeszcze podłączonego, ale jest chyba opisane zachowanie LEDów gdzieś w dokumentacji AUAV1.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 14 sty 2013, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1055
Lokalizacja: Poznań
A to tak się nazywa to złącze :)
(Kupiłeś od razu więcej, może możesz odsprzedać?)

A co do stanów diód masz racje - znalazłem rozpisane w pdf'ie "Power up and manual checkout".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 14 sty 2013, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1644
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Możesz jeden kabelek dostać w prezencie :-) Odezwij się na PW.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 15 sty 2013, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1055
Lokalizacja: Poznań
Dziś rozłożyłem "na sucho" poza modelem całe bebechy czyli MP Arsov, FrSky, serwa, regiel, silnik i testowałem po wgraniu softu.
Działa poprawnie tzn. uzbraja się, po 10s "macha" lotkami, i reaguje poprawnie na ruchy drągami (nawet działa V-TAIL bo takowy układ sterów ogonowych mam)

I tu pytanie: czy przy braku podłaczonego do MP modułu GPS będzie można wyzowlić przełącznikiem 3-pozycyjnym tryb stabilizacji lub RTL? Czy dopiero gdy wykrywa, że ma podłączony GPS i do tego jeszcze załapie fixa to dopiero umożliwaiją te warunki przejście do tych trybów?
(w opisie nie jest to jasno podane, a w testach nie przechodzi mi np. w tryb stabilizacji po przełączeniu przełącznika)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.