Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 26 mar 2017, 04:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek 01 lut 2013, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
:)

Może być też tak, jak napisali mi na rcgroups - że MTK traci ustawienia po pewnym czasie od zaniku zasilania, a jeżeli jest podpięte do Remzibi OSD, to po ponownym uruchomieniu właśnie przez OSD są ponownie one ładowane przy starcie.
W konfiguratorze OSD jest zakładka z ustawieiami GPS.
Ale w przypadku, gdy GPS jest podpięty do MP a nie OSD, to nie sądzę aby spięcie dodatowo Tx od OSD z Rx w MP coś dało.

Ale...może jest bardzo prosty sposób czyli dodanie baterii pastylkowej do modułu w miejsce, które wskazał Remzibi:

"If anyone want, is also possible to connect external backup battery for unlimited (until backup voltage have at least 1,2V) backup time . Dedicated holes for gold pins are designed."

Obrazek

Na plyce GPS od Remzibi mogę się podłączyć przecież bezpośrednio z pastylką 3V do miejsca oznaczonego na zdjęciu jako BACKUP BATTERY i już :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 01 lut 2013, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1645
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Powinno zadziałać, nic nie szkodzi spróbować.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 03 lut 2013, 00:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
Przetestowane :) GPS trzyma ustawienia z podłączoną baterią guzikową :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 09 lut 2013, 15:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
Dzisiaj zrobiłem oblot (bez gratów FPV) modelu EPP FPV z ARSOV UAV V1.1 + IMU V1.2 + flashowany do binarnego reprezentowania współrzednych GPS od Remzibi (MTK3329 PA6B) z baterią pastylkową podtrzmującą ustawienia.

Najważniejszy jest kod napisany przez pma_ czyli Piotra umożliwiający współpracę MP z OSD Remzibi oraz jego duża pomoc w odpowiedzi na pytania przy ustawianiu MP :)

Działa super :)
Zarówno stabilizacja - tu muszę zmniejszych siłę kontrowania serw (w sumie to powinno się pisać poziomowanie, a nie stabilizacja, bo samolot jest poziomowany w tym trybie) jak i tryb WP, który mam ustawiony na RTL czyli powrót do miejsca startu.

Jedyne co muszę powalczyć to dobranie jeszcze raz parametru FAILSAFE_INPUT_MIN, bo nie załącza mi się RTL przy wyłączeniu apki i wejściu modułu odbiorczego FrSky w fail safe.

Filmik z oblotu:
http://youtu.be/24tUrCdqc2w


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 10 lut 2013, 14:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
W którym miejscu w kodzie MP zmienić, aby zapamiętywał punkt startu (potwierdzał machaniem lotkami i kierunkiem) przy więcej niż 5 satelitach?
Teraz zapamiętuje punkt startu przy 5 satelitach co dla ustalenia lokalizacji jest ok ale wysokość jest przekłamana. Chcę sprawcić jak będzie np. przy 8 satelitach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 02 mar 2013, 23:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:
W którym miejscu w kodzie MP zmienić, aby zapamiętywał punkt startu (potwierdzał machaniem lotkami i kierunkiem) przy więcej niż 5 satelitach?
Teraz zapamiętuje punkt startu przy 5 satelitach co dla ustalenia lokalizacji jest ok ale wysokość jest przekłamana. Chcę sprawcić jak będzie np. przy 8 satelitach.


To nie tak, MP uznaje, że GPS jest ok gdy pojawi się 3D Fix jest to w gpsParseMTEK.c w gps_nav_valid, jeśli chcesz zmień warunek na:
return ( (fix_type_ == 0x03) && (svs_ >= 8) );

Jeśli chodzi o inicjowanie GPS, MP to oczywiście robi są to (w tym samym pliku) 3 linie zaczynając od gps_refresh_rate, mozna dodać własne polecenia bez żadnego problemu.

Wygląda na to, że jest jeszcze nowsza firmware niż podana przez ciebie
http://code.google.com/p/ardupilot-mega ... n&can=2&q=

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 03 mar 2013, 19:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1058
Lokalizacja: Poznań
OK. Jeżeli zapamiętuje punkt startu gdy złapie 3D fix to jest to wystarczająco dokładne określenie pozycji.
Dzięki za podesłanie nowego firmware do GPS ale..jak to ktoś kiedyś powiedział: jeżeli coś działa to lepiej tego nie zmieniać :) Na razie GPS działa ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 09 wrz 2014, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 kwie 2011, 21:19
Posty: 71
Lokalizacja: Warszawa
Gdzie można pobrac brancha matrixpilot_remzibi ? Niestety w linku z pierwszego postu
juz go nie ma .

_________________
RYSZARD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 10 wrz 2014, 07:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Ptasiek pisze:
Gdzie można pobrac brancha matrixpilot_remzibi ? Niestety w linku z pierwszego postu
juz go nie ma .


Sprawdz czy nie ma w trunk niezbędnych zmian, dawno tam nie zaglądałem ale widzę, że sprzątali.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.