Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 28 lip 2017, 19:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 30 gru 2012, 03:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Dziś zakończyłem testy samochodowe (z braku platformy) i wychodzi na to, że wreszcie poprawnie działa RemzibiOSD z MarixPilot po wydzielenie wszystkiego do nowego pliku.

Całość dostępna jest w branch matrixpilot_remzibi http://code.google.com/p/gentlenav/sour ... atrixPilot

Zmienione pliki:
- options.h (wybór OSD i parametry)
- remzibi_osd.c (główny plik)
- osd_layout.h (layout OSD)
- serial_common.c

Zmiany są zgodne z 3.2.1 jak i 3.3

Layout OSD jest częściowo zdefiniowany w osd_layout.h (elementy niestandardowe).

Oprócz tego co jest w RemzibiOSD dodatkowo są:
- liczenie przebytej drogi
- podsumowanie lotu

Start rozpoznawany jest po:
- gaz powyżej połowy
- przemieszczenie o mniej więcej 16m

po starcie pojawia się AH i dystans

Lądowanie rozpoznawane jest po:
- gaz na min
- brak ruchu przez 5 sekund

po lądowaniu pojawia się podsumowanie lotu

W razie pytań służe pomocą

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 30 gru 2012, 23:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
Lądowanie rozpoznawane jest po:
- gaz na min
- brak ruchu przez 5 sekund


Czyli jak przełączę w tryb WP to sam wyląduje po spełnieniu dwóch powyższych? ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 31 gru 2012, 00:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
kiepuri pisze:
Cytuj:
Lądowanie rozpoznawane jest po:
- gaz na min
- brak ruchu przez 5 sekund


Czyli jak przełączę w tryb WP to sam wyląduje po spełnieniu dwóch powyższych? ;-)


Niestety nie :) Po spełnieniu dwu powyższych wyświetli podsumowanie lotu :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 31 gru 2012, 17:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1059
Lokalizacja: Poznań
Pisałeś w innym wątku, że potrzeba sumatora PPM aby było możliwe uwolnienie pinów do podpięcia płytki MatrixPilot z RemzibiOSD.
Chodzi o np. odbiornik FrSky z wyjściem PPM lub klasyczny FrSky PWM z dołożonym oddzielnym sumatorem PPM?
(mam zwykły FrSky bez PPM więc pewnie najprościej kupić kolejny z wbudowanym PPMem)

Czy na płytce podłączenie GPS to molex 6 pin taki jak do balansera 5s?


P.S. Przy okazji - nie chcą wychodzić wiadomości na PW, a pisałem do Ciebie w sprawie modułu nadawczego Turnigy (tylko wiadomość do wysłania cały czas tkwi w skrzynce forumowej wychodzącej...)
Proszę jeżeli to nie problem podeślij mi na PW adres maila co bym mógł bezpośrednio do Ciebie napisać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 01 sty 2013, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:
Pisałeś w innym wątku, że potrzeba sumatora PPM aby było możliwe uwolnienie pinów do podpięcia płytki MatrixPilot z RemzibiOSD.
Chodzi o np. odbiornik FrSky z wyjściem PPM lub klasyczny FrSky PWM z dołożonym oddzielnym sumatorem PPM?
(mam zwykły FrSky bez PPM więc pewnie najprościej kupić kolejny z wbudowanym PPMem)

Czy na płytce podłączenie GPS to molex 6 pin taki jak do balansera 5s?


To nie tak, sumator jest potrzebny jeśli się używać natywnego OSD, w przypadku Remzibi OSD używamy UARTA, więc nie trzeba nic kombinować.
Złącze to chyba nie jest molex ale nie jestem pewnien.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 01 sty 2013, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1059
Lokalizacja: Poznań
To ratuje mnie przed zakupem :)

Co do złącza to masz chya rację - wycięcia nie pasują (przynajmniej porównując na zdjęciach).
Najwyżej podlutuję się bezpośredno od drugiej strony i już.

Czytając wześniejsze posty, "na sucho" przeglądałem w MPLAB IDE kod MatrixPilota + Twoje piliki po modyfikacjach i mam pytania:
- GPS wpięty do MartixPilota, wtedy połączenie płytki MatrixPilota z OSD będzie takie -> RX, TX i GND (bez VCC gdy zasilam osobno OSD) ? (dla najnowszego softu dla OSD czyli OSDv1_79)
- czy modyfikacja kodu obejmuje możliwość podłączenia oryginalnnego GPS Remzibi (GT PA6B na chipsecie MTK bo takiego właśnie mam) czy potrzeba go przeflashować lub można coś zmienić w kodzie MatrixPilota aby tam to zmienić?
- zdefiniowałeś obraz jako NTSC -> #define OSD_VIDEO_FORMAT OSD_NTSC
(czy używasz właśnie NTSC?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 01 sty 2013, 23:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:
To ratuje mnie przed zakupem :)

Czytając wześniejsze posty, "na sucho" przeglądałem w MPLAB IDE kod MatrixPilota + Twoje piliki po modyfikacjach i mam pytania:
- GPS wpięty do MartixPilota, wtedy połączenie płytki MatrixPilota z OSD będzie takie -> RX, TX i GND (bez VCC gdy zasilam osobno OSD) ? (dla najnowszego softu dla OSD czyli OSDv1_79)
- czy modyfikacja kodu obejmuje możliwość podłączenia oryginalnnego GPS Remzibi (GT PA6B na chipsecie MTK bo takiego właśnie mam) czy potrzeba go przeflashować lub można coś zmienić w kodzie MatrixPilota aby tam to zmienić?
- zdefiniowałeś obraz jako NTSC -> #define OSD_VIDEO_FORMAT OSD_NTSC
(czy używasz właśnie NTSC?)


Po kolei:
- MP - OSD dokładnie 2 kabelki, zasilanie OSD jest bez z pakietu bo mierzymy jego napięcie
- już gdzieś pisałem albo przeflaszować GPS albo użyć http://code.google.com/p/gentlenav/sour ... pilot_NMEA
- OSD_VIDEO_FORMAT jest dla natywnego OSD i tutaj nie ma znaczenia


EDIT:
Widzę w kodzie, że STD parser próbuje przestawić odb GPS w tryb binarny, może to zadziała z tym od Remzibiego?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 01 sty 2013, 23:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1059
Lokalizacja: Poznań
OK.
Co do użycia kodu pod GPS od Remzibi OSD z podanego linku to...się podubiłem :(
Rozwijam drzewo i nie wiem, który katalog i co użyć:

Matrixpilot_NMEA
MAVLink
include
message_definitions
MatrixPilot
RollPitchYaw
libDCM
libUDB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 sty 2013, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:
OK.
Co do użycia kodu pod GPS od Remzibi OSD z podanego linku to...się podubiłem :(


Zrób merge :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 sty 2013, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1059
Lokalizacja: Poznań
pma_ pisze:
EDIT:
Widzę w kodzie, że STD parser próbuje przestawić odb GPS w tryb binarny, może to zadziała z tym od Remzibiego?


Może tak jak napisałeś parser STD da radę i zadziała standardowy GPS od OSD Remzibi.

Teraz dopero obczaiłem co gdzie jest umiejscowione w drzewie z plikami i jak powiązane.
Z programowania to ja noga jestem ale jak pogrzebię i "popodmieniam" to pewnie coś z tego będzie (stwierdziłem, że jak z ustawieniem Multiwii Kuki mi się udało to to też ogarnę...)

Pytać będę dopiero jak już będę miał płytkę i programator i potestuję na konkretach, a nie na sucho.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 sty 2013, 13:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:
pma_ pisze:
EDIT:
Widzę w kodzie, że STD parser próbuje przestawić odb GPS w tryb binarny, może to zadziała z tym od Remzibiego?


Może tak jak napisałeś parser STD da radę i zadziała standardowy GPS od OSD Remzibi.

Teraz dopero obczaiłem co gdzie jest umiejscowione w drzewie z plikami i jak powiązane.
Z programowania to ja noga jestem ale jak pogrzebię i "popodmieniam" to pewnie coś z tego będzie (stwierdziłem, że jak z ustawieniem Multiwii Kuki mi się udało to to też ogarnę...)

Pytać będę dopiero jak już będę miał płytkę i programator i potestuję na konkretach, a nie na sucho.


Merge zrób na sucho :) Zobaczysz czy się kompiluje.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 sty 2013, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1059
Lokalizacja: Poznań
Kleję, lepię i się uczę:) (a przynajmniej widzę, co pozmieniałeś/pozmieniali developerzy w kodzie oryginału dostosowując do np. GPSu)
np.
// Set this value to your GPS type. (Set to GPS_STD, GPS_UBX_2HZ, GPS_UBX_4HZ, or GPS_MTEK)
#define GPS_TYPE GPS_NMEA
#define DEFAULT_GPS_BAUD

Jak już zrozumiem logikę ustawiania parametrów to będę wtedy przygotowaywał kod "na gotowo".
Pewnie i tak poczekam, aż Pickit przyjdzie bo w Chinach do 5.01 mają wolne z powodu Nowego Roku.
Więc wyślą pewnie w poniedziałek. Byle przed chińskim Nowym Rokiem zdążyli... :) (23 stycznia).

Na stronie Arsov pojawił się soft do przeflashowania GPS więc jak GPS nie pójdzie to zawsze mogę flashnąć przez kabelek Prolific.

P.S. Dzięki za wysyłkę modułu T9x.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 sty 2013, 00:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3418
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
FlyHigh pisze:

Na stronie Arsov pojawił się soft do przeflashowania GPS więc jak GPS nie pójdzie to zawsze mogę flashnąć przez kabelek Prolific.



Tutaj uważaj bo masz inną wersję niż tak która jest u Nicka w sklepie. Ale Prolific wystarczy bo sam nim flaszowałem.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 sty 2013, 00:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1059
Lokalizacja: Poznań
Z tego co wycztałem to na 99% mam tą samą wersję czyli GT PA6B (na stronie OSD Remzibi podaje jaki to model), a on jest na MT3339

Chyba że "obiorę" go z termokurcza aby potwierdzić na 99,9% że to ten chipset...
Może jest jakiś inny 100% sposób aby to określić co to za układ?

Właśnie rozebrałem Prolific (bo ma na kablu wyprowadzone Rx, Tx, Gnd, a brak Vcc), pomierzyłem napięcia i daje około 3,6v. GPS jest na 5V (oryginalnie OSD podaje 4,5V)
Wyprowadzę więc brakujęce napięcie (3,6V) z Prolific do GPS i zobaczę czy się połączy tool do flashowania z GPS.
Ale to dopiero jutro wieczorem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 08 sty 2013, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 kwie 2011, 21:19
Posty: 72
Lokalizacja: Warszawa
Dzis przetestowałem wersję z 3.01.2013. W remzibi soft AHm1.73 , w AUAV1 Matrix 3_3 . Działa ok. Wydaje mi sie, że strzałka jakos lepiej reaguje niz w poprzedniej wersji . :-)

_________________
RYSZARD


Ostatnio zmieniony wtorek 08 sty 2013, 22:13 przez Ptasiek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.