Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 19 maja 2019, 19:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 12 mar 2019, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
JasQ pisze:
Sama wymiana kontrolera na dobrą sprawę niewiele da jak nie zmieni regulatorów silników itd.

Czyli i to też mam do bani ? A ja głupi nieświadomy myślałem że kupiłem okazyjnie fajnego drona he...

Dobra, zamówię z Ali i niech sobie powoli do mnie idzie - a między czasie będę latał tym co mam i nabierał wprawy.
Ten ok ?
https://www.aliexpress.com/item/Holybro ... st=ae803_4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 mar 2019, 22:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 paź 2011, 10:43
Posty: 870
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Spokojnie tak tylko zagalopowałem się, prawdopodobnie szybciej je zużyjesz niż wykożystasz ich pełny potencjał.

_________________
Legwan KFC32/OSD/eLeReS/GPS/MAG
Patyczak KFC32FTB/eLeReS/GPS
Tello T1d WiFi expand 2
Deproniaczek kombat
Align T-Rex450Plus (remont)
Mini X KFC32+OSD
Chasser C1 KFC32FTB
Race 250 KFC32F1
Motorówka RC
Nano Quad Brushed 90mm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 mar 2019, 12:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
Ale lipa pakiet 4s który dostałem jest nieźle wybombany napięcia :
1 cela - 2.60
2 cela - 2.73
3 cela - 3.60
4 cela - 2.54

Spuchnięty nie jest ale już nie da się uratować pewnie ?


Mam jeszcze pytanko co do śmigieł - dostałem tego całe wiadro

King Kong 5040R (5X4R) dwułopatkowe - 10szt.
King Kong 5040P (5X4P) dwułopatkowe - 12szt.

Gemfan Master Series Props - Fura Fluo Yellow 5045 BN Blade 2L2R - trzyłopatkowe - 4 szt.
Gemfan 5042 takie zakończone łezką - trzyłopatkowe - 4 szt.

Dalprop - 5045B N i R - trzyłopatkowe - 4 szt.

i no name:
5x4x3 lewe prawe - 8 szt

Warte to coś ? Czy lepiej kupić nowe ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 mar 2019, 14:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 83
Lokalizacja: Kwidzyn
Do nauki każde śmigła dobre byle ich było dużo :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 mar 2019, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3296
Lokalizacja: Olsztyn
Marek_Spy pisze:
Heh a za rok będziecie mówić ze to co kupiłeś przed rokiem to badziewie ale fakt procesor tam to nie tytan ale można pamięć wymienić.

Przechodziłem w swojej karierze racerowej przez całe stado różnych kontrolerów, latanie na FC z prockiem F1 a do tego z zacofanym softem jest masochizmem :-) Nawet naze32 z softem cleanfligt a potem betafligt było lepsze od cc3d ;-)

JasQ pisze:
Spokojnie chłopaki niech polata, poćwiczy to sam dojdzie co trzeba wymienić .

Tylko latając na kontrolerze np z procesorem F3 na najnowszym betaflight który ma masę nowych filtrów które pomagają, daje duży komfort niedoświadczonemu pilotowi racera.
JasQ pisze:
Dopiero co sobie chłop cieńkocieńko kupił a wy mu chcecie 4litry v12 wsadzić.

Mało adekwatne porównanie ;-)
JasQ pisze:
Sama wymiana kontrolera na dobrą sprawę niewiele da jak nie zmieni regulatorów silników itd.

Oj tu bym bardzo polemizował... ESC Little bee z softem blheli są całkiem niezłe i betaflight o wiele lepiej wykorzysta ich możliwości niż przestarzałe cc3d...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 mar 2019, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
A czy są dostępne tutoriale w języku PL z dokładnym opisem jak ograć nowy kontroler ? Niestety nie najlepiej sobie radzę z językiem angielskim a szczególnie jeżeli są techniczne zwroty. Nie tyle ogranicza mnie budżet co strach przed nieporadzeniem sobie z tym. Dlatego się bronie jak mogę by tego nie zmieniać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 mar 2019, 08:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3296
Lokalizacja: Olsztyn
Takpoprostu, jak kupisz nowy kontroler F3 albo F4 to bez problemu quad powinien Ci latać na ustawieniach standardowych bez zbytnego zagłębiania się w pidowania itp... Jedynie co to musisz ustawić to rodzaj odbiornika, protokół komunikacji kontrolera z esc i w zasadzie to co ma Ci pokazywać OSD na ekranie. Jeśli prawidłowo podlutujesz wszystko to quadzior będzie latał od strzała. Naprawdę to nie jest to wiedza tajemna przekazywana z pokolenia na pokolenie w rodzinie ;-) na youtube są "hektary" filmów jak co zrobić :-D

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 mar 2019, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
ok przekonaliście mnie :) F7 chyba jeszcze nowszy? A jeszcze mam pytanko. Poprzednik nie miał nadajnika video a anteny od odbiornika 2.4GHz przymocowane były do ramion drona zaraz przy reglach. Wolałbym by anteny sterczały pionowo w literze V tylko w takim układzie będą bardzo blisko anteny nadajnika TX5258 który wisi nad odbiornikiem. Czy może to się kłócić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 mar 2019, 23:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
ehhh spierdzieliła mi moja wyścigówka :( Jedziemy jutro z Phantomem szukać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 mar 2019, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7112
Lokalizacja: Polska
Takpoprostu pisze:
ehhh spierdzieliła mi moja wyścigówka :( Jedziemy jutro z Phantomem szukać.

Z doswiadczenia powiem ze poszukiwania takiego malenstwa przy pomocy Phantoma to strata czasu.

Ustal najbardziej prawdopodobna pozycje i przeczesuj teren w kilka osob. Jesli bateria zyje (choc po takim czasie to malo prawdopodobne) moze uda sie natrafic na sygnal video lub aparatury.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 mar 2019, 23:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
Wątpię by żyła. Poleciałem dość wysoko nad głowę. No i tam na górze wiatr byl zdecydowanie silniejszy. Zaczęło go mocno znosić... Zrobił się mały że nie potrafiłem określić jak jest ustawiony. Gdy był kropką - puściłem do zera drążek gazu z nadzieją że spadnie na grząską trawę. Gdy spadał już go nie widziałem . Po chwili miałem brak zasięgu. 3h łaziłem sam po łące na nic :( Spanikowałem ehh


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 mar 2019, 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3296
Lokalizacja: Olsztyn
Takpoprostu, czy poleciałeś racerem VLOS na granicę widzialności ?!
Jeśli tak to gratuluję kosztownej nauczki ...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 mar 2019, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 sty 2018, 12:42
Posty: 97
Lokalizacja: Czarnków
PiotrSz pisze:
Takpoprostu, czy poleciałeś racerem VLOS na granicę widzialności ?!
Jeśli tak to gratuluję kosztownej nauczki ...


I tak i nie..... Moja wina była taka że dałem strzała w górę nad głowę nie biorąc pod uwagę wiatru. Wcześniej takie starty kończyły się tym że po odpuszczeniu drążka gazu dron sobie spadał pod moje nogi. Tym razem przyszedł szkwał i w sekundę poleciał tak do przodu że nie byłem w stanie określić jak jest ustawiony. Gdy spojrzałem na apkę czy jest jeszcze zasięg - po podniesieniu głowy już go zgubiłem - Wyłączyłem silniki -po chwili zerwał mi się zasięg czyli spadł. No i tyle go widziałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 mar 2019, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12176
Lokalizacja: Mikoszewo
Takpoprostu pisze:
Gdy spojrzałem na apkę czy jest jeszcze zasięg

Po co że tak zapytam? Jak nie masz zasięgu to a)powinna zapikać telemetria że ci RSSI zdechło b)w kopterze powinno odpalić failsafe czyli RTH w przypadku kopterów z dżipsem i gleba w przypadku maszyn dżipsa pozbawionych. NIGDY nie spuszczasz oka z maszyny która sama nie trzyma pozycji a już na pewno nie z tak bezsensownego powodu. A jakbyś nie miał zasięgu to co? Szybciej mógłbyś się zacząć modlić żeby spadając nie wycedził komuś w czerep? Byś na niego gapił to byś widział gdzie wyglebił a tak - koszty...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 mar 2019, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7112
Lokalizacja: Polska
Takpoprostu pisze:
Moja wina była taka że dałem strzała w górę nad głowę nie biorąc pod uwagę wiatru.

...oraz tego ze latajac sobie nad glowa latasz w "radiowej dziurze" skutecznie zmniejszajac sobie zasieg.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.