Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 19 sie 2017, 23:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 11 sty 2017, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2491
Lokalizacja: Poznań
Wrzuciłem do mojego SPRACING F3+OSD soft, MWOSD v1.6 w FC mam betaflight. Przed wgraniem odpowiednio zakomentowałem w arduino, że to będzie współpracować z betaflight i kiszka, takie coś mam na ekranie:


Obrazek


Obraz wyświetla bardzo ładny, ostry z dobrymi kolorami (kamerka foxeer HS1177) nie wiem co powoduje takie rozjeżdżanie się znaków. Sztuczny horyzont mam gdzieś w lewym górnym rogu, ale ruszając ramą widzę że się przesuwa tak, że wiem że dane z FC dostaje.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 sty 2017, 23:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5280
Lokalizacja: Polska
Moze jakies smieci w EEPROMie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 kwie 2017, 08:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 lip 2012, 07:05
Posty: 53
Lokalizacja: Bad Hersfeld
Witam. mam problem z osd w Emax Skyline32, osd jest zintegrowane z kontrolerem, wg. instrukcji wrzuciłem MWOSD, wrzucałem różne czcionki i nic nie pomaga, podpinałem bezpośrednio do monitora ( bez nadajnika AV ) i ciągle to samo, przeczytałem dużo różnych tematów począwszy o rezystorach 160 om na wyjściu wideo nie pomogło, o podrabianych Maxach wymieniłem MAX7456 na drugi z starego RemZibiego gdzie wszystko było ok i dalej to samo. Niestety brak pomysłów. https://www.youtube.com/watch?v=oHUp8B_XbCY , może ma ktoś coś poradzi ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 kwie 2017, 10:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 987
Lokalizacja: Gliwice
Jak kompilujesz MWOSD to spróbuj define fastpixel w dziale display settings. Mi pomogło

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 kwie 2017, 11:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 lip 2012, 07:05
Posty: 53
Lokalizacja: Bad Hersfeld
Dziękuję ale niestety nie pomogło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 kwie 2017, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1912
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Z czego zasilasz ?
Może zmień to zasilanie.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 07:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 lip 2012, 07:05
Posty: 53
Lokalizacja: Bad Hersfeld
Zasilam z płytki dysrybucji z dwiema przetwornicami MP1584, ok spróbuję zmienić źródło.

Niestety zmieniłem zasilanie i dale to samo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 256
Lokalizacja: Warszawa
Wczoraj walczyłem pół nocy z uruchomieniem MWOSD v.1.7 na płytce minimosd micro. Osd ma działać z iNav i protokołem LTM.
Za chiny ludowe nie mogłem wgrać czcionek przez aplikację MWOSD.
Finalnie skończyło się tak, że wygrałem minimosd-extra, wygrałem czcionki od mwosd, a następnie mwosd v.1.7
Ostatecznie działa ale ten konfigurator nie działa chyba do końca jak należy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 10:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 lip 2012, 07:05
Posty: 53
Lokalizacja: Bad Hersfeld
Zrobiłem tak jak analogowy i dalej nic z tego, https://www.youtube.com/watch?v=9aTkQ_rNvVU to są czcionki z osd extra, a tu po załadowaniu MWOSD https://www.youtube.com/watch?v=qCU41kkt_tY , w drugim wyrażnie brak czcionek, plus tego że nie są rozmazane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 11:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6842
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
loko3126, spróbuj jeszcze tego https://www.dropbox.com/s/ujrk25klql3bk ... 2.zip?dl=0 u mnie działa. Chociaż na samodzielnym micro, ale to raczej bez różnicy.

analogowy, u mnie mwosd działa, ale nie na stacjonarnym, nie wiem czemu, kiedyś działało, a teraz nie chce się otworzyć, ale na tablecie bez problemu. Może dlatego, że czysty, bez śmieci. Więc to nie wina programu w moim przypadku.
Może źle zapisujesz po załadowaniu czcionek. Czy w ogóle się nie wgrywają?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 11:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 256
Lokalizacja: Warszawa
W ogóle się nie wgrywają. Jakiekolwiek czcionki bym nie wybrał to zawsze wyglądają tak samo. Czcionki default.mcm z mwosd wygrane przy pomocy minimosd-extra wyglądają ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 11:46 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 16 lip 2012, 07:05
Posty: 53
Lokalizacja: Bad Hersfeld
Dzięki Adrián ale niestety nic z tego, narazie odpuszczam temat i się poddaje, już mam dosyć walki z wiatrakami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.