Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 wrz 2018, 07:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 08 maja 2018, 11:59 
Offline

Rejestracja: środa 28 wrz 2016, 19:09
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Witam.
Mam problem z phantomem 2 v+ i gimbalem walkera g2d.
Nie moge prawidlowo ustawic sterowania pitch gimbala.
Podlaczone w sposob z tej strony:

http://foto.lotlub.pl/walkera-g-2d-gimb ... antomie-2/

Lecz gimbal reaguje tylko w skrajnych polozeniach potencjometru i ustawia sie albo max do gory (ku spodu drona) lub max w dół (ziemia, a nawet lekko do tylu) nie moge zatrzymac kamery w pozycji horyzontu.

Ponizej film jak to u mnie wygląda.

Zna ktos rozwiazanie problemu? Lub spotkal sie z czyms takim?

https://youtu.be/2VSkqfE0_s0

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
A ustawiłeś sobie limity zgodnie z zalinkowaną przez siebie instrukcją? Bo to przestrzeliwanie (patrzenie do góry i za siebie) na to wskazuje.
Co do reakcji tylko na skrajne położenia Poti to wygląda na nieskalibrowane zakresy w aparaturze. Odpal RC Assistant'a i dla pewności skalibruj drągi i Poti.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 19:24 
Offline

Rejestracja: środa 28 wrz 2016, 19:09
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Niestety ale w sofcie do vision plus nie ma takiej opcji. Wartosci min i max ograniczają tylko zakres potencjometru, a gimbal zachowuje sie tak samo.


Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG [ 78.13 KiB | Przeglądany 525 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6504
Lokalizacja: Polska
A nie przestawiles sobie go przypadkiem w rate mode?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 21:55 
Offline

Rejestracja: środa 28 wrz 2016, 19:09
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Przełącznik w trybie 1 czyli w position


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 maja 2018, 22:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6504
Lokalizacja: Polska
X1 skalibrowany asystencie?

Tak przy okazji to gainy w asystencie powinny byc wyzerowane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 11:50 
Offline

Rejestracja: środa 28 wrz 2016, 19:09
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Udało mi się ograniczyć ruchy gimbala w osi pitch.

Da się ustawić tak potencjometr, ze skręcony max w prawo to kamera ustawiona na horyzont i ruch potencjometrem o kilka stopni w lewo powoduje ruch kamery w dół o kilka stopni?
Teraz mam tak ustawione ze potencjometr muszę skręcić max w lewo żeby kamera szła do dołu i by ją zatrzymać muszę potencjometr cofać na zero, a jest to trochę nie wygodne i nie praktyczne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6504
Lokalizacja: Polska
AdiIce29 pisze:
Teraz mam tak ustawione ze potencjometr muszę skręcić max w lewo żeby kamera szła do dołu i by ją zatrzymać muszę potencjometr cofać na zero, a jest to trochę nie wygodne i nie praktyczne.

To oznacza ze jednak masz ustawiony rate mode...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 16:31 
Offline

Rejestracja: środa 28 wrz 2016, 19:09
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Przełącznik na gimbalu w pozycji 1 co według instrukcji oznacza position mode

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6504
Lokalizacja: Polska
AdiIce29 pisze:
Przełącznik na gimbalu w pozycji 1 co według instrukcji oznacza position mode

Ale z zachowania ktore opisujesz wynika cos dokladnie odwrotnego. Naprawde tak trudno przelaczyc przelacznik i sprawdzic?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 18:21 
Offline

Rejestracja: środa 28 wrz 2016, 19:09
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Po przełączeniu nic się nie zmienia jedynie to trzeba na nowo ustawiać limity.

zauważyłem, ze po wychyleniu z pozycji 0 potencjometru np o 10% powoduje ciągłe przemieszczanie się "znacznika" sygnału aż do końca zakresu. Wydaje mi się ze powinien zatrzymywać się gdy przestaje kręcić potencjometrem tak jak dzieje się z wychylaniem głównych drążków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6504
Lokalizacja: Polska
Jakiego znacznika? Co ty masz za aparature? Pokaz jakies zdjecia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 20:42 
Offline

Rejestracja: środa 28 wrz 2016, 19:09
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Apka to turnigy 9xr z xjt i odbiornikiem x8r podłączonym do nazy przez sbus.

Na screenie zaznaczyłem sygnał X1 odpowiedzialny za ruch gimbala. Ze "znacznikiem" (zaznaczny na żółto) chodzi o to ze przy lekkim wychyleniu potencjometru z pozycji zero "znacznik" leci do konca zakresu tak jak bym skręcił potencjometr do końca. Nie ważne czy potencjometr jest lekko w prawo czy w połowie(prawego/lewego zakresu) "znacznik" leci do samego końca.

Przepraszam za moje tłumaczenie ale staram się to zrobić jak najjaśniej


Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG [ 101.21 KiB | Przeglądany 423 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 20:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11820
Lokalizacja: Mikoszewo
A spróbuj przełączyć Transmitter Version na Basic.
W nowszej (upgraded version) sterowanie gimbalem odbywało się właśnie przez wychylenie samocentrującego kółka. Im mocniej wychyliłeś kółko, tym szybciej gimbal się przemieszczał. powrót do centrum zatrzymywał ruch. W starszej było klasyczne sterowanie potencjometrem - poti do góry=gimbal do góry, poti na dół=gimbal na dół.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 maja 2018, 20:46 
Offline

Rejestracja: środa 28 wrz 2016, 19:09
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Próbowałem.
po przełączeniu tak nic się nie dzieje jak by nie odbierał sygnału z aparatury.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.