Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 kwie 2018, 06:00


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 20 gru 2017, 13:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 11 sty 2016, 05:04
Posty: 25
Po lotach na bardzo pustynnym terenie nalazł piasek w silniki gimbala.
Co się dało się to wydmuchałem sprężonym powietrzem, ale ciągle silniki się przycinają o czuć bardzo mocny opór.
Rozebrałem gimbal na części ale nie mogę za chiny ludowe całkiem rozebrać silników (ściągnąć obudowy).
Pytanie:
Czy w ogóle da się całkowicie rozebrać silnik w tym gimbalu? Jesli tak to jak to zrobić ?
A jeśli się nie da to czy możliwa jest wymiana takiego silnika, czy są dostępne gdzieś zamienniki? (jakiś sklep?)
Czy może jedyna opcja to wymiana gimbala?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 gru 2017, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11137
Lokalizacja: Mikoszewo
Można je rozebrać ale jest to dość upierdliwy proces i niedokładne złożenie z powrotem będzie miało opłakane skutki na działanie gimbala.
Tam jest (przynajmniej na osi ROLL) taki głupi system "oś na oś". Na cieniutką ośkę silnika jest nałożona druga, grubsza i dopiero na niej wisi łoże kamery. Nie wyjmiesz rotora nie zdejmując nakładki.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 11 sty 2016, 05:04
Posty: 25
Ok, generalnie zenmuse poleciał do kosza. Na półce leżał u mnie nowy FY Mini 3D Pro, wiec postanowiłem że nie będzie zbierał kurzu i zacznie latać z phantomem 2gim :P
No i teraz mam takie zapytanie. Zenmus ma tą swoją płytkę za pomocą której całe sterowanie i wszystko trafia do h3 3d. Zakładając FY da się wykorzystać to okablowanie które już mam w dronie czy muszę orginalne okablowanie FY założyć ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 mar 2018, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11137
Lokalizacja: Mikoszewo
ASmen pisze:
Ok, generalnie zenmuse poleciał do kosza

O? A na czym poległeś?

ASmen pisze:
Zakładając FY da się wykorzystać to okablowanie które już mam w dronie czy muszę orginalne okablowanie FY założyć ?

Zenmuse jest sterowany z Mydelnicy przez CAN. FY jak mnie pamięć nie myli uznaje tylko PPM więc podłączenie będzie wymagało gmeractwa w okablowaniu. Szary kabelek który masz wychodzący z Ph2 zawiera zasilanie, sterowanie oraz nitkę z AV-OUT kamery na gimbalu. Możesz się tam wpiąć z wyjściem wideo swojej kamery i zasilić stamtąd FY ale sterowanie....tu nie pomogę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.