Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 lip 2018, 12:15


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 02 wrz 2017, 21:53 
Offline

Rejestracja: środa 23 sie 2017, 19:53
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Witam, jestem nowy w tej kwestii i mam problemy z gimbalem 2-osiowym do DJI Phantom 1. Kupiłem uzywkę i podczas lądowania
odczepiły się dwa amortyzatory i dron zachaczył gimbalem o ziemię. Urwało sie kilka drutów, które polutowałem ale gimbal zachowywał sie od tej pory niestabilnie - szarpało nim chwilami tak jakby cos nie łaczyło chwilami. Przy kolejnym lądowaniu urwał sie jeden z kabli we wtyczce łączącej na łożu kamerki i jest tam tak mało miejsca, że nie mogę przylutować. Pytanie pierwsze czy te wtyczki są rozbierane tak aby sie dostać do wtyku? Pytanie kolejne czy wymieniając gimbala na nowego wystarczy ta kilka kabelków podpiąć i zaczepić go meczanicznie czy coś więcej robić? Pytanie trzecie jaki gimbal wybrać? Z góry dzięki za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 wrz 2017, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11592
Lokalizacja: Mikoszewo
MKowa pisze:
Pytanie pierwsze czy te wtyczki są rozbierane tak aby sie dostać do wtyku?

Cyknij fotkę bo tak to opisałeś że nie jestem pewien o której wtyczce mowa.

MKowa pisze:
Pytanie kolejne czy wymieniając gimbala na nowego wystarczy ta kilka kabelków podpiąć i zaczepić go meczanicznie czy coś więcej robić?

Zależy od gimbala.

MKowa pisze:
Pytanie trzecie jaki gimbal wybrać?

To zależy od twoich preferencji - dla niektórych priorytetem jest kasa, dla innych święty spokój. Ci pierwsi wybierają dowolny najtańszy gimbal dedykowany do posiadanej przez nich kamery, najczęściej ze spiraconym Alexmos'em na pokładzie, czasem ze STorm'em po czym muszą poświęcić trochę czasu na szlifowanie ustawień, wyważenia itp. Ci drudzy biorą dedykowany sprzęt DJI (Zenmuse H3-2D, H3-3D itp) który działa z Phantomami od kopa ale jest wyraźnie droższy od pozostałych.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 09:51 
Offline

Rejestracja: środa 23 sie 2017, 19:53
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Niestety nie znalazłam zadnego opisu co to za gimbal - wiem, że dwuosiowy ale na wszelki wypadek daję fotkę.


IMG_20170903_101220 4.jpg
IMG_20170903_101220 4.jpg [ 455.89 KiB | Przeglądany 881 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 09:55 
Offline

Rejestracja: środa 23 sie 2017, 19:53
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Jeszcze nie dołączyło mi drugiej fotki. To o tą wtyczkę chodzi lub pytanie czy gdzieś da sie kupić i gdzie taką wiązkę z wtyczką?


IMG_20170903_101410 4.jpg
IMG_20170903_101410 4.jpg [ 427.71 KiB | Przeglądany 880 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11592
Lokalizacja: Mikoszewo
Wygląda na pięciopinowy molex 1.25. Tak, to jest rozbieralne - trzeba podważyć igłą ten plastikowy języczek znajdujący się nad złączem i wypchnąć złącze do tyłu tylko obawiam się że po tym jak przypaliłeś to lutownicą to może być niewykonalne.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 12:43 
Offline

Rejestracja: środa 23 sie 2017, 19:53
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Wielkie dzięki za info, ale mam jeszcze dwa problemy w tym temacie, po pierwsze myślę, że masz rację i chyba to już zepsułem lutownicą
więc pozostaje kwestia czy gdzieś nie da się kupić takiego złącza albo lepiej złącza z kablem - może od czegoś by podeszło? I druga sprawa czerwony kabel się urwał ale niestety we wtyku - nie ma śladu gdzie i nie wiem jak go podłączyć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11592
Lokalizacja: Mikoszewo
Czego masz szukać w temacie złącza już ci napisałem - przeszukaj okoliczne sklepy elektroniczne a jak nie masz takowych w zasięgu to tme.eu albo inny internetowy przybytek.
Samą osłonkę masz np. tu: http://abc-rc.pl/wtyk-df13-5-pinow i po tych słowach kluczach powinieneś szperać. Jak chcesz cały kabel to hasło "gimbal przewód" powinien zwrócić to czego szukasz. Tylko dobrze się przyglądaj bo różne IMU mają różne złącza.

MKowa pisze:
I druga sprawa czerwony kabel się urwał ale niestety we wtyku - nie ma śladu gdzie i nie wiem jak go podłączyć?

A przyjrzyj się fotce którą podesłałeś. Pierwszy z lewej pin na IMU masz niepodłączony, pozostają ci 4 miejsca z czego 3 są zajęte przez kabelki których nie urwałeś.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 16:48 
Offline

Rejestracja: środa 23 sie 2017, 19:53
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Oki, dzięki, biorę się za szukanie. Nie masz albo znasz kogoś kto miałby instrukcję w j.p. do phantom 1. Znalazłem w necie dwie taka super prosta i zaawansowana ale wiele pytań pozostało bez odpowiedzi. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 wrz 2017, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11592
Lokalizacja: Mikoszewo
MKowa pisze:
Znalazłem w necie dwie taka super prosta i zaawansowana ale wiele pytań pozostało bez odpowiedzi. :)

Innych niż prosta i zaawansowana nie ma. Jak czegoś konkretnie nie rozumiesz i jesteś 100% pewien że nie ma tego w instrukcji albo jest ale za pioruna nie rozumiesz co do ciebie piszą to daj znać - będziemy ci prostować zwoje :mrgreen:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 21:46 
Offline

Rejestracja: środa 23 sie 2017, 19:53
Posty: 14
Lokalizacja: Polska
Dopiero dzisiaj udało mi się kupić właściwy kabel, udało mi się wszystko podłączyć ale niestety lipa, po uruchomieniu drona
gimbal a właściwie łoże kamerki jest pod kątem około 20% w jedną stronę pochylony w lini poprzecznej modelu po ruszeniu ręką
gdzie czuć lekki opór jak magnesu loże przeskakuje jakby pochylając się w drugą stronę i tak pozostaje. Nie słychać i nie widać aby silniczkie sie poruszały jak zwykle próbowały się wypoziomować itd. w ogóle milczą. Gimbal poza tym nie reaguje.
Zielony led na jego kontrolerze sie pali i tyle. Czy ktoś nie wie jak sprawdzić gimbala żeby jeżeli jeszcze dycha to go nie wykończyć
a jeżeli juz trzeba to czy trzeba zmieniać całego czy tylko kontroler - znalazłem np. coś takiego.
https://www.aliexpress.com/item-img/2-A ... 5226.html#

Dzięki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11592
Lokalizacja: Mikoszewo
Żeby cokolwiek zdiagnozować musisz podpiąć kontroler do kompa i posłużyć się odpowiednim programem - jakim, podpytaj tego kto ci to sprzedał. Pewnie będzie to BruGi albo SimpleBGC od Alexmos'a. Może tylko poprosi o kalibrację IMU a może padło coś jeszcze.

Aha - i nie włączaj gimbala bez zamocowanej kamery. Nie będzie działał poprawnie i może sobie krzywdę zrobić.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.