Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 sty 2018, 03:36

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 12 mar 2017, 16:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 171
Lokalizacja: R-Śl
Cześć wszystkim,
Mam problem z gmibalem ze sterownikiem AlexMos który zakupiłem jakiś czas temu od osoby wyprzedającej swoje zasoby.
Gimbal po otrzymaniu podpiąłem do kompa poprzez port USB odpaliłem SimpleBGC 2.49B ale coś nie za bardzo chciało go wykryć, przypuszczam że wina sterowników i kochanej 10-tki, natomiast jego zachowanie po otrzymaniu zasilania nie wyglądało na właściwe.
Podpiąłem go więc pod lipola i dalej to samo, gimbal wariuje, diody umieszczone na płytce świrują a on zamiast stabilizować kamerkę trzęsie się.
Zerknijcie proszę na załączony filmik https://www.dropbox.com/s/ufq614hs5qtu3zv/Gimbal.mp4?dl=0.
Sorry za kiepski filmik :) ale ciężko mi było operować jedną ręką.
Porady bardzo mile widziane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 16:46 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 315
Lokalizacja: Kraków
Próbowałeś zamontować na sztywno gdzieś? Bo u mnie zenmuse z gopro potrafił wpaść w podobne wibracje jak miałem zbyt miękkie wibroizolatory między nim a kopterem. Przykręć go do czegoś albo trzymaj choć w ręce, musi mieć stabilne mocowanie.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Naza M V2/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 16:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 171
Lokalizacja: R-Śl
Wtedy dzieje się mniej więcej to samo. Szarpie, piszczy a diody wariują tak samo.
W sumie nie sprawdzałem manuala co oznaczają takie piski i mruganie diod.
Jak widać na filmie półka z kamerą praktycznie zatacza pół obrót.
Jeżeli ktoś miałby jakiś pomysł będę wdzięczny za podpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 172
Lokalizacja: Ustroń
Zapewne piszcza silniki poniewaz regulatory PID ulegaja wzbudzeniu i takie zachowanie jest akurat normalne kiedy nastawy regulatora są niewłaściwie dobrane względem układu w jakim pracuja.

Sterownik podpiac pod simplebgc gui i przywrocic ustawienia fabryczne (zaloze sie ze poprzedni wlasciciel poprostu dobieral nastawy pod swoja wage i gabaryty kamery a Ty teraz wlaczyles go wogole bez kamery?) a nastepnie czeka Cie dobieranie nastaw (to moze troche potrwac ;)

Sprawdz simplebgc gui w wersji 2.2b2 powinno sie polaczyc.

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 17:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 171
Lokalizacja: R-Śl
Jeżeli jest to normalne to super, bałem się że sterownik jest uwalony.
Poprzednik miał gopro więc kamerka podobna, waga może się delikatnie różnić.
Poprzednik też poradził żebym jak na razie nie grzebał w pidach i ustawieniach ponieważ wszystko jest poustawiane pod podobny gabaryt kamery.
Spróbuję zainstalować wskazane oprogramowanie i połączyć Gimbal z kompem.
Dziwi mnie jednak to, że podczas ostatniej próby połączenia z kompem zaczął wariowania dokładnie tak samo jak na filmie, mając tylko 5v.
Odlaczylem go bo nie chcę go uszkodzić, myślę o półce na kamerę która próbuje się kręcić wokół własnej osi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5560
Lokalizacja: Polska
z3d pisze:
Poprzednik miał gopro więc kamerka podobna, waga może się delikatnie różnić.

A uzywal go w takiej pozycji jak Ty (z IMU u gory)? Druga sprawa to mozesz miec odwrocone kierunki silnikow.

Skonfiguruj to wszystko porzadnie w GUI (PIDow zgodnie z rada jeszcze nie ruszaj). No i zamontuj go na sztywno bo jak Ci tak caly lata po stole to nie ma szans sie skalibrowac przy starcie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 171
Lokalizacja: R-Śl
Dzięki za odpo i podpo wiedzi :)
Jak wrócę do domu coś postaram się z tym zrobić.
Mam tylko pytanie, czy jak podpinam go pod kompa powinien tak szaleć, czy powinien przejść w jakiś tryb "serwisowy"
Boję się że jak zostawię go tak na chwilę dłużej to sam sobie kable pourywa.

Pozdro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5560
Lokalizacja: Polska
z3d pisze:
Dzięki za odpo i podpo wiedzi :)
Jak wrócę do domu coś postaram się z tym zrobić.
Mam tylko pytanie, czy jak podpinam go pod kompa powinien tak szaleć, czy powinien przejść w jakiś tryb "serwisowy"
Boję się że jak zostawię go tak na chwilę dłużej to sam sobie kable pourywa.

To czy po podlaczeniu do GUI silniki pracuja czy nie konfigurujesz w... GUI :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 19:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 171
Lokalizacja: R-Śl
I to właśnie jest odpowiedź ;)
Dzięki
Zabiorę się za to jak ogarnę resztę.


EDIT - scalenie

Witam ponownie,
Napiszcie mi jeszcze proszę jedną rzecz, z GUI powalczę i postaram się dojść jak wsio poustawiać, ale jak zacząć kalibrować to usrojstwo jak po podpięciu nie widzi portu? Drivery zainstalowałem z silicona, są to chyba zresztą te same co do Nazy, ale dalej nie mam portów.
Jest na to jakiś trik? ;)
Kolejna rzecz to podłączając gimbal pod kompa wyje i rzuca nim na wszystkie strony. Diody migają na zmianę jak na filmie.
Czy powinienem wypiąć silniki z płytki i najpierw podpiąć tylko ją samą, a później dopiąć silniki w trakcie?
Jeżeli pytania daremne, wybaczcie, nie chcę nic spier.... nim w ogóle sprawdzę co to potrafi.
Yoube przeszukałem, ale na nic podobnego jak moje się nie natknąłem.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5560
Lokalizacja: Polska
z3d pisze:
Jest na to jakiś trik? ;)

Trik 1 - zapytaj tego kto Ci sprzedal jakich sterownikow uzywal
Trik 2 - pokaz co masz bo nie bedziemy zgadywac jakiego to klona kupiles

EDIT: A tak z innej beczki to nie wiem czy dobrze widze bo strasznie niewyrazny ten Twoj film, ale wyglada jakbys mial silniki podpiete to YAW i PITCH, zamiast do PITCH i ROLL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 172
Lokalizacja: Ustroń
Zainstaluj te sterowniki
http://www.silabs.com/products/mcu/page ... ivers.aspx

Zakladam ze masz klona kontrolera 8 bitowego czyli cos w ten desen https://www.basecamelectronics.com/simplebgc/

Manuale do nich oraz firmware sa tutaj https://www.basecamelectronics.com/downloads/8bit

Zacznij od jak juz wczesniej wspomnialem gui 2.2b2 bo takich klonow z ta wersja softu bylo najwiecej. Przytrzymaj go po podpieciu reka zeby nim tak nie telepalo i kliknij "use defaults" albo mozesz przed use defaults sprobowac klepnac calib gyro. Jedna z przyczyn takich ruchow moze tez byc rozjechana kalibracja gyro jesli to nic nie pomoze uzyj use defaults i musi sie uspokoic. Najczesciej pojawiajace sie problemy z tymi kontrolerami sa rozpisane w tabelce w manualu wraz z proponowanymi rozwiazaniami - zerknij tam wszystko jest napisane.

Przed rozpoczeciem strojenia takiego ukladu z regulatorem pid warto zaznajomic sie z teoria jak wlasciwie dzialaja regulatory proporcjonalno-całkująco-różniczkujące. Wbrew pozorom to calkiem ciekawa wiedza. Regulatory w tych sterownikach sa stosunkowo proste w strojeniu bo uklad w jakim pracuja ma mala inercje wiec napewno dasz sobie rade. Z teori dowiesz sie rowniez ze istnieje pare ciekawych metod dobierania nastaw parametrow wzmocnien p, i, d.

Odrazu zaznacze ze posiadajac klona wysoce nie zalecana jest aktualizacja firmware poniewaz mozesz z niego zrobic cegle i bez programatora pozniej sie nie obejdzie.

Powodzenia

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 171
Lokalizacja: R-Śl
Serdeczne dzięki za bardzo wyczerpującą odpowiedź. PID-y miałem na uczelni ;) ale dużo od tego czasu wody w Wiśle upłynęło ;) . Bardzo chętnie jednak do tego wrócę.
Pozdrawiam Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 172
Lokalizacja: Ustroń
@z3d poczym rozpoznajesz ze silnik wpiety w sterowanie nie tej osi co trzeba? Z tego filmu malo co mozna zobaczyc

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 171
Lokalizacja: R-Śl
@Igojniczek to @pawelsky napisał że na filmie widać, ja tylko czytam i próbuje nadganiać za Wami ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 172
Lokalizacja: Ustroń
A no tak przepraszam pomylilem nazwy uzytkownikow ;) moja kulpa

Wydaje mi sie ze twoj gimbal nie jest "dozbrojony" w 3cią oś czy jest? Poznasz to śledząc ten diagram i sprawdzajac swoje polaczenia z nim https://www.basecamelectronics.com/file ... iagram.pdf

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.