Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 mar 2017, 20:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 01 sty 2017, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 sty 2016, 22:16
Posty: 177
Lokalizacja: Poznań
Używam gimbala opartego na kontrolerze BGC.
Mały gimbal na motorkach 2208.

Wszystko było w porządku, aż do dziś.

Przypadkowo uruchomiłem gimbal bez kamery ( bez obciążenia ). Pracował dosłownie cztery-pięć sekund.
Od tego momentu coś się spierniczyło.
Gimbal szaleje głównie na osi PITCH. Trzęsie się, skacze, szarpie jak szalony.
Zresetowałem płytkę, zrobiłem konfig od nowa, kalibrację wszystkiego.
Efekt jest taki, że gimbal nadal strasznie się trzęsie w osi PITCH.
Czasami popracuje chwilę poprawnie, ale potem dostaje totalnego jobla.
Zupełnie, jakby PIDy były kosmiczne. Jest praktycznie bezużyteczny.
Podłączony do kompa nie wykazuje żadnych anomalii, nie ma błędów I2C czy czegokolwiek. Po prostu sam z siebie rzuca silnikiem niemiłosiernie.

Czy uruchamiając go bez kamery coś się sfajczyło i koniec?
Czy wydarzyło się coś innego?
Jestem trochę załamany...

_________________
"VRS Twoim przyjacielem jest."
---
Była Syma, była klasa 330, potem 450... teraz czas dorosnąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 sty 2016, 22:16
Posty: 177
Lokalizacja: Poznań
Dziś poświęciłem gimbalowi trochę czasu i przedstawiam swoje obserwacje: odczyty żyroskopu dla osi odpowiedzialnej za oś PITCH są dużo powyżej normy, wygląda jakby żyroskop "generował" problemy. O ile w przypadku pozostałych osi podczas "spoczynku" wartości wahają się -3/+3, to dla tej osi wahają się -20/+30. Odczyty z IMU są ok, poprawne dla każdej osi.
Co zrobiłem: zmniejszyłem moc silnika do niezbędnego minimum, aby był w stanie operować kamerką i przygasiłem PIDy o połowę prawie... efekt jest taki, że gimbal działa.
Nie może idealnie, bo mam wrażenie, że tyyyyyci się w osi PITCH trzęsie, ale da się go jakoś-tam używać plus minus.
Ciekawe.

Wychodzi na to, że jednak uwaliła się płytka.
Nowa $10.
Ech...

_________________
"VRS Twoim przyjacielem jest."
---
Była Syma, była klasa 330, potem 450... teraz czas dorosnąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 16:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 132
Lokalizacja: R-Śl
Cześć Wojtek
Looknij proszę na mój post na początku działu, załączyłem też filmik, miałeś coś takiego jak ja??
Ja nie uruchamiałem gimbala bez kamerki a to co sie z nim dzieje to masakra jakaś.
Kupiłem go od gościa z OLX-a więc gwarancji nie mam żadnej.
Chciałbym jednak wiedzieć czy sprzedał mi uszkodzonego gimbala.

Pozdro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1777
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Gwarancji nie masz ale rękojmię jak najbardziej

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 16:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 132
Lokalizacja: R-Śl
W sumie masz rację, ale kolo powie, że ja go uszkodziłem i na tym się skończy ;) bo nie udowodnię mu ze było inaczej. To właśnie ryzyko kupowania na tego typu portalach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 18:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4795
Lokalizacja: Polska
z3d pisze:
W sumie masz rację, ale kolo powie, że ja go uszkodziłem i na tym się skończy ;)

Szczegolnie ze zabrales sie za podlaczanie nawet nie konfigurujac go w GUI do wlasnych potrzeb...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 19:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 132
Lokalizacja: R-Śl
I tak i nie, gość sam napisał żebym założył kamerkę i podpiął zasilanie.
Ale mniejsza z tym, tak jak pisałeś w moim wątku, postaram się to jakoś ogarnąć i dam znać.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 21:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4795
Lokalizacja: Polska
z3d pisze:
I tak i nie, gość sam napisał żebym założył kamerkę i podpiął zasilanie.

Ale raczej nie kazal go stawiac do gory nogami ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 21:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 kwie 2015, 10:14
Posty: 132
Lokalizacja: R-Śl
To niestety też powiedział ;) sam raczej bym na to nie wpadł, a że to mój pierwszy Gimbal to posłuchałem ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4795
Lokalizacja: Polska
z3d pisze:
To niestety też powiedział ;) sam raczej bym na to nie wpadł, a że to mój pierwszy Gimbal to posłuchałem ;)

Cos nie chce mi sie wierzyc zeby kazal Ci montowac kamere poleczka do gory, ale nie bede wnikal. Podejrzewam jednak, ze sie nie dogadaliscie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.