Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 lip 2018, 04:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 25 sie 2016, 23:12 
Offline

Rejestracja: środa 30 mar 2016, 17:39
Posty: 62
Lokalizacja: Jaworzno
Witam.
Kupiłem gimbal jak w opisie, taki jak na tej aukcji: http://www.banggood.com/Light-FPV-Brush ... 68168.html
Mam problem z jego konfiguracją. W pozycji "zerowej" wpada w bardzo szybkie, ale delikatne drgania. Nie ma tego efektu po przechyleniu modelu.
Do tego przy szybkich ruchach gimbal koryguje pozycję kamery zbyt natarczywie (za bardzo), przy powolnych przechyłach jest "OK".
Próbowałem aplikacji "Simple BGC GUI", ale wyświetla błąd o wersji firmware i GUI.

Chciałbym też mieć możliwość sterowania tym gimbalem z APM'a i pochyłu kamery z aparatury.
Jestem zielony w tym temacie, a fakt, że wszystko jest w obcym języku nie poprawia mojej sytuacji. Nie wiem co i gdzie do APM'a podłączyć i czy wystarczy poprowadzić kable sygnałowe i wpiąć zasilanie gimbala w złącze balancera?
Proszę o pomoc.

EDIT. Znalazłem odpowiednią wersję oprogramowania i "bawiłem się" ustawieniami PID. Nic dobrego to nie przyniosło. Drga jeszcze bardziej. :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 26 sie 2016, 07:11 
Mam taki gimbal na jednym z kopterów bez problemu konfiguruje się przy pomocy programu SimpleBGC_GUI_2_2b2.
Podstawa to kalibracja. Najpierw należy wypoziomować stół na którym będzie stać kopter z gimbałem a później kalibrować zgodnie z filmikami na YT, nie oddychać, nie ruszać stołem czy kopterem.
Zrobiłem to raz pól roku temu i wszytko jest OK.


Na górę
  
 
Post: sobota 27 sie 2016, 14:36 
Offline

Rejestracja: środa 30 mar 2016, 17:39
Posty: 62
Lokalizacja: Jaworzno
Już jestem w stanie zrobić tak, żeby stabilizował bez drgań, ale zawsze po podłączeniu ma swoją "wymyślną" pozycję wyjściową i muszę klikać przycisk, poziomować na oko i dopiero wtedy "działa". Po mocniejszym ruszaniu potrafi nie wrócić do poziomu (pozycji wyjściowej).
Jak podłączyć go do APM/odbiornika, by mieć sterowanie "góra-dół" z poziomu aparatury? Niestety mi się to nie udało.
Podłączyłem kanał "8" odbiornika (serwo reaguje na pokrętło), do pinów najbardziej z lewej (teoretycznie Pitch, ale nic się nie dzieje).
Używam aktualnie sensora z gimbala. Może trzeba użyć z APM, tylko jak?
Edycja:
Jednak dalej mam problem z drganiami. Jeśli podniosę moc silnika PITCH na tyle mocno, by nadążał przy szybszych pochyleniach, to zaś wpada w wobracje. Jak obniżę moc, to zaś "przeskakuje" przy szybkich pochyłach. Mam problem tylko z osią PITCH (góra-dół u mnie). Wyważone jest tak, że kamera stoi poziomo bez podłączonego zasilania. Który PID za co działa?
Jeśli obniżę "D" do wartości 2-3, to wtedy drgania ustepują, ale też nie nadąża za ruchami góra dół i wybija kamerę w losowy punkt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sie 2016, 15:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 sty 2016, 11:51
Posty: 37
Lokalizacja: Wrocław
Erill pisze:
Już jestem w stanie zrobić tak, żeby stabilizował bez drgań, ale zawsze po podłączeniu ma swoją "wymyślną" pozycję wyjściową i muszę klikać przycisk, poziomować na oko i dopiero wtedy "działa". Po mocniejszym ruszaniu potrafi nie wrócić do poziomu (pozycji wyjściowej).
Jak podłączyć go do APM/odbiornika, by mieć sterowanie "góra-dół" z poziomu aparatury? Niestety mi się to nie udało.
Podłączyłem kanał "8" odbiornika (serwo reaguje na pokrętło), do pinów najbardziej z lewej (teoretycznie Pitch, ale nic się nie dzieje).
Używam aktualnie sensora z gimbala. Może trzeba użyć z APM, tylko jak?
Edycja:
Jednak dalej mam problem z drganiami. Jeśli podniosę moc silnika PITCH na tyle mocno, by nadążał przy szybszych pochyleniach, to zaś wpada w wobracje. Jak obniżę moc, to zaś "przeskakuje" przy szybkich pochyłach. Mam problem tylko z osią PITCH (góra-dół u mnie). Wyważone jest tak, że kamera stoi poziomo bez podłączonego zasilania. Który PID za co działa?


Wstaw zdjęcie jakie masz ustawienia.

EDIT - scalenie

Tu masz link do moich ustawień
http://www.fotosik.pl/zdjecie/f3c8dee6c745462a
http://www.fotosik.pl/zdjecie/bba9abd81ee1aa37
http://www.fotosik.pl/zdjecie/70e4ef623524848a
http://www.fotosik.pl/zdjecie/1dd0cd34f51a31a1

EDIT - scalenie

Zakres ruchu osi pitch ustaw sobie w apce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sie 2016, 16:38 
Offline

Rejestracja: środa 30 mar 2016, 17:39
Posty: 62
Lokalizacja: Jaworzno
Dziękuję za zainteresowanie tematem :)
Jak masz podłączonego gimbala?
Z jego czujnika, czy jakoś przez APM? Ja przez czujnik, a wolałbym APM.
Ustawiłbym zakres na apce, ale nie wiem jak podłączyć, żeby działało. Podłączyłem 8 kanał z odbiornika z pokrętłem do wejść PITCH i niestety nic się nie działo. Myślałem, że domiksuje sygnał i będzie stabilizacja z czujnika + sterowanie z apki, ale nie działa.
Ogólnie ustawienia jak Twoje, tylko mam P I D tak: ROLL: 10, 0.1, 7 (ta oś działa bez problemu), PITCH: 10, 0.05, 3 (ta oś wibruje).
Moc mam ustawioną 85/40. Jeśli zwiększę moc PITCH, to wpada w wibracje. Jeśli zwiększę "D", to także zaczyna wibrować tym szybciej im ten parametr większy. Ogólnie jestem w stanie ustawić gimbal tak, żeby przy wolnych i średnich ruchach reagował poprawnie i nie drżał. Przy szybkich wygibasach gubi się co jakiś czas, czego nie ma po zwiększeniu mocy PITCH, ale wtedy dochodzą wibracje.
Napiszę jeszcze wieczorem. Powiedzcie mi proszę za ten czas jak podłączyć to do APM, żeby sterował nim APM, była regulowana PITCH z aparatury (FS TH9x) i najlepiej regulacja PITCH przy Follow Me (żeby mnie nie gubił).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sie 2016, 18:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 sty 2016, 11:51
Posty: 37
Lokalizacja: Wrocław
Mojego gimbala ustawiałem miesiąc. Miałem go podłączonego przez naze, ale zrezygnowałem z tego i podłączyłem bezpośrednio do odbiornik ale tylko kabel sygnałowy.
Jaką kamerę masz zamontowana na gimbal ? (może jest to spowodowane z byt małą wagą)
Tu masz linka https://www.youtube.com/watch?v=wPr9P4N ... MiExRn0eao
Tu ustaw wszystko tak jak na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=TRBr3VdJ7wA

U mnie występował problem z zakresem ruchu, a mianowicie zakres ruchu pitch ustawiłem w kontrolerze gimbal i gdy chciałem pochylić kamerę to oś pitch wpadała w rezonans. Od kiedy zakres osi roll i pitch ustawiłem na maxa - i + w kontrolerze gimbal a zakres skorygowałem na apce oś pitch jest super.
Też zmieniłem położenie płytki na osi pitch tak aby kable mi nie przeszkadzały.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/421a093df10d2f71

Kalibracja
https://www.youtube.com/watch?v=kQbfgdrmsvs

EDIT - scalenie

Jak będziesz miał jakieś jeszcze problemy to daj znać może telefonicznie coś rozwiążemy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sie 2016, 18:26 
Offline

Rejestracja: środa 30 mar 2016, 17:39
Posty: 62
Lokalizacja: Jaworzno
Kamera to mobius z kablami do FPV, więc lekka. Może spróbuję dociążyć 20-30g. O tym nie pomyślałem, a w instrukcji pisali, że kamery od 50g (Mobius coś około 40g).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sie 2016, 18:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 sty 2016, 11:51
Posty: 37
Lokalizacja: Wrocław
U mnie jest zasilanie 12v takie jest zalecane.

Może przejdź na Xiaomi yi ala gopro

EDIT - scalenie

Dociąż aby 80 gram wyszło i daj znać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sie 2016, 19:08 
Offline

Rejestracja: środa 30 mar 2016, 17:39
Posty: 62
Lokalizacja: Jaworzno
Właśnie kupiłem Mobiusa i musi zostać aktualnie. Po dociążeniu jest lepiej. Dodałem 25g. Jednak dalej nie mogę poradzić sobie z podłączeniem sterowania pitch z aparatury... Podłączyłem wszystko jak należy. Sygnał z odbiornika do sygnału na pinach, zasilanie z gniazda odbiornika (bec 5V) i dalej cisza. Serwo po podpięciu do kanału w odbiorniku reaguje na kręcenie potencjometrem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sie 2016, 21:37 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 sty 2016, 11:51
Posty: 37
Lokalizacja: Wrocław
sprawdź wszystkie ustawienia ze zdjęć moich krok po kroku.

EDIT - scalenie

1. Odłącz gimbal od odbiornika i sprawdź jakie osie masz przypisane do sensora w zakładce podstawowe
2. Upewnij się, że masz gimbal zamontowany prawidłowo. W instrukcji jest zapisane gdzie jest przód.
3. Jeżeli zmieniasz położenie gimbala to też musisz zmienić położenie górnej płytki (ja tak miałem). Czyli oś pitch to pitch, a oś roll to roll
jeżeli masz zamontowany tak jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=nP7De1D-8jI to musisz pokombinować.
4. przywróć ustawienia fabryczne, dociąż kamerkę aby miała około 100 gram i przepisz wszystkie ustawienia z moich.
5. zrób kalibracje acc
6. zrób kalibracje gyro
Jak gimbal będzie działał prawidłowo to podłącz to odbiornika.

EDIT - scalenie

tu masz ustawienia pid

https://www.youtube.com/watch?v=clX-FC7m13Y


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 sie 2016, 13:51 
Offline

Rejestracja: środa 30 mar 2016, 17:39
Posty: 62
Lokalizacja: Jaworzno
Podłączam do odbiornika jak na tym obrazku i nic się nie dzieje. Domyślne przywrócone.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 sie 2016, 15:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 sty 2016, 11:51
Posty: 37
Lokalizacja: Wrocław
Erill pisze:
Podłączam do odbiornika jak na tym obrazku i nic się nie dzieje. Domyślne przywrócone.
Obrazek


Podłącz do dbiornika aparatury, a nie do kontrolera lotu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 sie 2016, 19:31 
Offline

Rejestracja: środa 30 mar 2016, 17:39
Posty: 62
Lokalizacja: Jaworzno
Tez próbowałem i nie działa. Po przelaczeniu na analog ucieka w jedna stronę caly czas, a na pwm/ppm nie działa nic.

EDIT -scalenie

Już zrobiłem. Trzeba było podpinać do pinów które NIE SĄ oznaczone na schemacie :shock: Że też tego nie przewidziałem...
Teraz pytanie. Czy da się zrobić tak, żeby podpiąć pod APM i przy funkcji FOLLOW apm mógł podnosić i opuszczać kamerę tak, by nie tracić mnie z kadru?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 sie 2016, 17:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 26 sty 2016, 11:51
Posty: 37
Lokalizacja: Wrocław
Erill pisze:
Już zrobiłem. Trzeba było podpinać do pinów które NIE SĄ oznaczone na schemacie :shock: Że też tego nie przewidziałem...
Teraz pytanie. Czy da się zrobić tak, żeby podpiąć pod APM i przy funkcji FOLLOW apm mógł podnosić i opuszczać kamerę tak, by nie tracić mnie z kadru?






https://www.youtube.com/watch?v=hpC5Rfxxgx8


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 sie 2016, 18:19 
Offline

Rejestracja: środa 30 mar 2016, 17:39
Posty: 62
Lokalizacja: Jaworzno
Niestety nic nie rozumiem z tego filmiku. Pokazane niewiele, oprócz tego, że sobie jakiś Pan biega i mu to działa. Wystarczy kanał z odbiornika podpiąć pod apm (np 6) i przypisać "6" do sterowania osią pitch + stabilizacja tej osi, a resztę wykona już sam w trybie Follow?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.