Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 paź 2018, 08:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 943 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 04 lis 2017, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6546
Lokalizacja: Polska
starszy pisze:
Mam wersję 0.96 i jeżeli mam " 0 0" nie wykonuje skryptu gdy wpiszę "180 0" skrypt jest wykonywany.
Rozpoczyna się przestawieniem osi Yaw o 180 stopni.

Tyle ze leszko1 ma problem nie z wykonaniem skryptu tylko jego kompilacja. To dwie rozne sprawy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lis 2017, 12:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lut 2012, 15:59
Posty: 52
Lokalizacja: Konin
pawelsky pisze:
starszy pisze:
W 5 linijce powinno być SETANGLEYAW_W 180 0

W 5 linijce to akurat jest wszystko w porzadku, to raczej kwestia zbyt starej wersji FW/GUI. Funkcja SETANGLEYAW_W zostala dodana w v0.91



OK ja mam uwalony Butloader i nie moge przeskoczyc z v70 do v96 jak to przeskoczyć czy zainwestować w nowy Kontroler????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 lis 2017, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6546
Lokalizacja: Polska
leszko1 pisze:
ja mam uwalony Butloader

A jakim cudem uwaliles bootloader ktory jest w ROMie? Nie bootloader masz uwalony, tylko pewnie flash zabezpieczony przed zapisem - jak to obejsc masz opisane krok po kroku na Wiki Storm32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 lis 2017, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lut 2012, 15:59
Posty: 52
Lokalizacja: Konin
pawelsky pisze:
leszko1 pisze:
ja mam uwalony Butloader

A jakim cudem uwaliles bootloader ktory jest w ROMie? Nie bootloader masz uwalony, tylko pewnie flash zabezpieczony przed zapisem - jak to obejsc masz opisane krok po kroku na Wiki Storm32



nie da RADY WYWALA MI ZALY CZAS

Opening Port [OK]
Activating device [KO]
ERROR: No response from the target, the Bootloader cannot be started.
Please, verify the boot mode configuration, reset your device then try again.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 01:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6546
Lokalizacja: Polska
leszko1 pisze:
nie da RADY WYWALA MI ZALY CZAS

Opening Port [OK]
Activating device [KO]
ERROR: No response from the target, the Bootloader cannot be started.
Please, verify the boot mode configuration, reset your device then try again.


To jeszcze nie oznacza uwalonego bootloadera, a raczej zle podlaczenia dongla USB badz niewlasciwa sekwencje guzikow przy wejsciu w tryb bootloadera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 11:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 378
Lokalizacja: Kraków
Mam duży gimbal pod ciężkie kamery typu Red lub podobne wagowo i używa dużych silników które mają 42 pola. Czy udało się komuś obejść limit 28 pól dostępnych w programie do konfiguracji? Używam wersji NT 2.30 z dwoma czujnikami od Ensysa. Na mniejszej ilości pól niestety kontroler się gubi, a w trybach pan to już całkowita tragedia :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 17:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6546
Lokalizacja: Polska
ziele pisze:
Mam duży gimbal pod ciężkie kamery typu Red lub podobne wagowo i używa dużych silników które mają 42 pola. Czy udało się komuś obejść limit 28 pól dostępnych w programie do konfiguracji? Używam wersji NT 2.30 z dwoma czujnikami od Ensysa. Na mniejszej ilości pól niestety kontroler się gubi, a w trybach pan to już całkowita tragedia :(

A probowales moze w konfiguracji T-Storm32 z driverami silnikow NT z encoderami? Tam konfigurujesz (a w zasadzie automatycznie wykrywasz) liczbe pol w firmware samego drivera, byc moze jest w stanie wykryc wiecej niz 28?
http://www.olliw.eu/storm32bgc-wiki/Get ... _T-STorM32

Od razu mowie ze sam nigdy nie probowalem, ale jak masz gdzies dostep do takiego drivera to moze warto sprobowac?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lis 2017, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 378
Lokalizacja: Kraków
Dostępność T-STorM32 jest żadna. Używam wersji 1.31 z softem w wersji NT 2.30 i dwa czujniki NT od Ensysa. Przeglądałem wątek na rcgroups i było kilka osób z tym samym problemem. Niestety autor projektu jest dziwny i nie widzi powodu dodawania funkcji, których on nie używa. Dodanie do GUI kolejnych wartości to 5 minut roboty. Jedynie algorytmy mogą być do poprawy jeśli nie są na tyle elastyczne aby przyjąć większą ilość pól do obliczeń.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lis 2017, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6546
Lokalizacja: Polska
ziele pisze:
Niestety autor projektu jest dziwny i nie widzi powodu dodawania funkcji, których on nie używa.

Gosc robi projekt w swoim wolnym czasie wiec trudno sie dziwic ze robi rzeczy ktore go bardziej interesuja (zreszta otwarcie powiedzial to juz dawno temu), wiec nie nazywalbym go dziwnym tylko po prostu szczerym...

ziele pisze:
Dodanie do GUI kolejnych wartości to 5 minut roboty. Jedynie algorytmy mogą być do poprawy jeśli nie są na tyle elastyczne aby przyjąć większą ilość pól do obliczeń.

Hehe, nie ma to jak oszacowac CUDZA robote i to jeszcze darmowa ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lis 2017, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 378
Lokalizacja: Kraków
Sporo osób mu też pomaga w projekcie więc miło byłoby, aby nie był samolubny w tym co robi i dodał opcję o którą ludzie proszą. No i odcinanie się od pewnej grupy użytkowników docelowych jest trochę nielogiczne dla mnie. Trochę programuję więc mogę oszacować ile mniej więcej może to zająć. Jeśli to tylko kwestia dodania opcji w GUI, gdy sam algorytm stabilizujący potrafi przyjąć większą ilość pól dla silnika to na prawdę to tylko chwila roboty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lis 2017, 15:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6546
Lokalizacja: Polska
ziele pisze:
Sporo osób mu też pomaga w projekcie więc miło byłoby, aby nie był samolubny w tym co robi i dodał opcję o którą ludzie proszą.

Sorry, ale nazywanie samolubnym goscia ktory ZA DARMO i w SWOIM WOLNYM CZASIE robi calkiem niezly soft (i nie tylko) do gimbala jest chyba troszke nie na miejscu...

Zawsze mozesz zakupic jakis inny, komercyjny soft ktory spelni Twoje oczekiwania.

ziele pisze:
Jeśli to tylko kwestia dodania opcji w GUI, gdy sam algorytm stabilizujący potrafi przyjąć większą ilość pól dla silnika to na prawdę to tylko chwila roboty.

Nie wiesz jak jest zaimplementowany algorytm, wiec nie wyrokuj ile to jest roboty. Albo dodaj to sam (GUI jest open source).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lis 2017, 15:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lut 2012, 15:59
Posty: 52
Lokalizacja: Konin
pawelsky pisze:
leszko1 pisze:
nie da RADY WYWALA MI ZALY CZAS

Opening Port [OK]
Activating device [KO]
ERROR: No response from the target, the Bootloader cannot be started.
Please, verify the boot mode configuration, reset your device then try again.


To jeszcze nie oznacza uwalonego bootloadera, a raczej zle podlaczenia dongla USB badz niewlasciwa sekwencje guzikow przy wejsciu w tryb bootloadera.


nie da się już wszystkiego próbowałem najważniejsze ze działa na wionę będę działał ale i tak dziękuje za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lis 2017, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6546
Lokalizacja: Polska
leszko1 pisze:
nie da się już wszystkiego próbowałem najważniejsze ze działa na wionę będę działał ale i tak dziękuje za pomoc

Nagraj jakis film i pokaz jak to robisz, moze znajdziemy jakas dziure w calym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lis 2017, 16:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lut 2012, 15:59
Posty: 52
Lokalizacja: Konin
wgrywałem do kolegi bez problemu kiedyś sobie bez problemu ale teraz nie mogę może jeszcze wina systemu bo mam win 10 zainstaluje win 7 i zobaczę wtedy jeszcze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 lis 2017, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 378
Lokalizacja: Kraków
pawelsky pisze:
ziele pisze:
Sporo osób mu też pomaga w projekcie więc miło byłoby, aby nie był samolubny w tym co robi i dodał opcję o którą ludzie proszą.

Sorry, ale nazywanie samolubnym goscia ktory ZA DARMO i w SWOIM WOLNYM CZASIE robi calkiem niezly soft (i nie tylko) do gimbala jest chyba troszke nie na miejscu...

Zawsze mozesz zakupic jakis inny, komercyjny soft ktory spelni Twoje oczekiwania.

ziele pisze:
Jeśli to tylko kwestia dodania opcji w GUI, gdy sam algorytm stabilizujący potrafi przyjąć większą ilość pól dla silnika to na prawdę to tylko chwila roboty.

Nie wiesz jak jest zaimplementowany algorytm, wiec nie wyrokuj ile to jest roboty. Albo dodaj to sam (GUI jest open source).


Wiem, że robi to za darmo i w wolnym czasie i jestem mu za to bardzo wdzięczny, ale nie o to chodzi. Zdecydował się na publiczny projekt gdzie każdy może coś wnieść i argument taki że nie bo nie i już jest po prostu głupi.

Przeglądnąłem kod i dodanie brakujących opcji w GUI zajęło mi może 3 minuty. Niestety mam problem z uruchomieniem pliku pl bo każde środowisko perla jakie próbowałem wywala błędy. Jak doczytałem używa on bibliotek przerobionych przez siebie i ich nie udostępnił. Tak więc kod jest ale bezużyteczny.

Wygląda na to że będę musiał zastosować basecama :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 943 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 59, 60, 61, 62, 63  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.