Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 16 gru 2018, 23:29


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 944 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 13 sie 2017, 11:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 20:03
Posty: 672
Lokalizacja: Siechnice
po malym wypadku drona mam problem z gimbalem mianowicie silniki dzialaja ale nie nie cche zaczac stabilizowac.... jak to przetestowac w programie co sie zepsulo ?

_________________
Pioneer 1400 ( rozbity ), MX-2 rplanes ( utopiony ), DG-1000, Twinstar 2, Sbach 342, u can fly hype,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 sie 2017, 21:07 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 mar 2015, 18:48
Posty: 3
Lokalizacja: Olsztyn
Witam,

Jestem posiadaczem gimbala z HAKRC z tym kontrolerem.
Mam problem z dziwnymi wibracjami/zakłóceniami podczas ruchu gimbala. Gimbal jest wyważony, PIDowany wielokrotnie różnymi sposobami, wymieniony jeden silnik. Niestety nic nie pomaga. Wibracje nie są widoczne przy małych ruchach, jednak przy bardziej gwałtownych obrotach niszczą obraz. Nie jest to spowodowane wibracjami koptera, gdyż na ziemi jest tak samo.
Poza tym mimo kalibracji imu horyzont jest przekrzywiony i skos postępuje z czasem.
Czy ktoś z Was kiedyś miał taki problem? Proszę o pomoc.

_________________
Pozdrawiam,
FN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 25 sie 2017, 13:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1732
Lokalizacja: Gdynia
Filipol pisze:
Poza tym mimo kalibracji imu horyzont jest przekrzywiony i skos postępuje z czasem.


Wychodzi na to, że nie jest tak dobrze wypidowany - ja własnie walczę ze swoim gimbalem (nie na Storm, ale na Alexmos) i miałem podobny objaw, tylko, że na osi pochylenia - powolutku aparat mi opadał... - pomógł ten filmik jaki zamieszczam poniżej. Spróbuj i nie zwracaj uwagi na to, że akurat nie zgadza się typ kontrolera i programu konfigurującego - w Stormie też masz moc silnika, oraz P, I, D - więc powinno zadziałać:


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sie 2017, 15:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 378
Lokalizacja: Kraków
Ktoś się spotkał z takim problemem czujników z Ensysa? Po przekroczeniu 45 stopni słychać "kliknięcie" w silnikach. Potem zazwyczaj szaleje jakby silniki traciły synchronizację. Nie są to typowe wibracje jak przy złych PIDach. Trzeba trochę zwiększyć głośność, bo słabo się nagrało. Drugi gimbal na czujnikach z cc3d atom działa ok.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 paź 2017, 15:34 
Offline

Rejestracja: środa 06 wrz 2017, 16:56
Posty: 1
Lokalizacja: Wrocław
Witam wszystkich serdecznie ! jestem nowym użytkownikiem forum jak i sterownika Storm 32 v1.32. No i już na wstępie mam pytanie odnośnie tego cuda :) zdarzyło mi się przekombinować i po podłączeniu joysticka w złe piny ( RC) chyba wypaliłem układ zasilania na płycie.. :( bo po podłączeniu baterii sterownik nie daje znaku życia :( reaguje jedynie po podłączeniu przez USB. Komunikuje się normalnie z kompem, można wprowadzać ustawienia, flashować, natomiast nie widzi baterii po jej podłączeniu.Wymieniłem tranzystorek T1 bo wydawałoby się, że jest padnięty, ale sterownik dalej bez reakcji na baterię..
http://www.olliw.eu/uploads/storm32-bgc ... sheet1.png
http://www.olliw.eu/uploads/storm32-bgc ... bottom.png
Czy ktoś ma jakiś pomysł i mógłby i podpowiedzieć na co jeszcze mogę zwrócić uwagę ?
Mam jeszcze pytanie odnośnie amperażu. Jaki ustawiacie na wejściu do płytki ? Silniki DYS HY-5208-200T V3 - 30KV - do 3kg.
Będę wdzięczny za rady, a może i ja będę mógł podzielić się swoimi doświadczeniami ze sterownikiem.
pozdrawiam serdecznie ! :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 paź 2017, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lut 2012, 15:59
Posty: 52
Lokalizacja: Konin
inna beczka mam problem ze skryptem https://open-diy-projects.com/topic/sto ... ofunktion/

wywala mi

Compile... ERROR!
Valid command expected!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lis 2017, 01:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 193
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Witam. Mam pytanko czy idzie ustawić Storm32 tak aby po załączeniu kamera od razu zaczynała patrzeć w dół. Nigdy nie będzie potrzeby aby patrzyła w przód ale jest wymagana stabilizacja. Pozdrawiam.

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lis 2017, 07:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 804
Lokalizacja: Trzebnica
dobix pisze:
Witam wszystkich serdecznie ! jestem nowym użytkownikiem forum jak i sterownika Storm 32 v1.32. No i już na wstępie mam pytanie odnośnie tego cuda :) zdarzyło mi się przekombinować i po podłączeniu joysticka w złe piny ( RC) chyba wypaliłem układ zasilania na płycie.. :( bo po podłączeniu baterii sterownik nie daje znaku życia :( reaguje jedynie po podłączeniu przez USB. Komunikuje się normalnie z kompem, można wprowadzać ustawienia, flashować, natomiast nie widzi baterii po jej podłączeniu.Wymieniłem tranzystorek T1 bo wydawałoby się, że jest padnięty, ale sterownik dalej bez reakcji na baterię..
http://www.olliw.eu/uploads/storm32-bgc ... sheet1.png
http://www.olliw.eu/uploads/storm32-bgc ... bottom.png
Czy ktoś ma jakiś pomysł i mógłby i podpowiedzieć na co jeszcze mogę zwrócić uwagę ?
Mam jeszcze pytanie odnośnie amperażu. Jaki ustawiacie na wejściu do płytki ? Silniki DYS HY-5208-200T V3 - 30KV - do 3kg.
Będę wdzięczny za rady, a może i ja będę mógł podzielić się swoimi doświadczeniami ze sterownikiem.
pozdrawiam serdecznie ! :)


Zobacz czy na Stabilizatorze NCP1117 masz 3.3V, sprawdź diodę D1.
Jeśli podłączasz pod usb i wszystko działa to układ STM32 jest dobry.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lis 2017, 07:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 804
Lokalizacja: Trzebnica
daniellol pisze:
Witam. Mam pytanko czy idzie ustawić Storm32 tak aby po załączeniu kamera od razu zaczynała patrzeć w dół. Nigdy nie będzie potrzeby aby patrzyła w przód ale jest wymagana stabilizacja. Pozdrawiam.


Pochylenia możesz ustawić w ofsetach, możesz ustawić sobie dowolnie jak ma być ustawiony gimbal.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lis 2017, 11:30 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 151
Lokalizacja: Warszawa
leszko1 pisze:
inna beczka mam problem ze skryptem https://open-diy-projects.com/topic/sto ... ofunktion/

wywala mi

Compile... ERROR!
Valid command expected!


W 5 linijce powinno być SETANGLEYAW_W 180 0

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lis 2017, 12:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6682
Lokalizacja: Polska
starszy pisze:
W 5 linijce powinno być SETANGLEYAW_W 180 0

W 5 linijce to akurat jest wszystko w porzadku, to raczej kwestia zbyt starej wersji FW/GUI. Funkcja SETANGLEYAW_W zostala dodana w v0.91


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lis 2017, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8816
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pojawił się nowy koncept t-storm32

http://www.olliw.eu/storm32bgc-wiki/Wha ... 2_about%3F

Zapowiada się rewelacyjnie, ciekawe czy Chińskie sklepy podłapią i zaczną produkować.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lis 2017, 15:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6682
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
Pojawił się nowy koncept t-storm32

Troche kolega przespal ;-)
viewtopic.php?p=515044#p515044

Adrián pisze:
ciekawe czy Chińskie sklepy podłapią

Jak do tej pory nie podlapaly. Cala koncepcja NT wciaz jeszcze nie chwycila (w zasadzie mozna gdzieniegdzie dostac jedynie NT IMU).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lis 2017, 16:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8816
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To szkoda, bo wygląda obiecująco.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 lis 2017, 18:33 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 151
Lokalizacja: Warszawa
pawelsky pisze:
starszy pisze:
W 5 linijce powinno być SETANGLEYAW_W 180 0

W 5 linijce to akurat jest wszystko w porzadku, to raczej kwestia zbyt starej wersji FW/GUI. Funkcja SETANGLEYAW_W zostala dodana w v0.91


Mam wersję 0.96 i jeżeli mam " 0 0" nie wykonuje skryptu gdy wpiszę "180 0" skrypt jest wykonywany.
Rozpoczyna się przestawieniem osi Yaw o 180 stopni.

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 944 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.