Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 18 lis 2018, 15:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 943 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
pawelsky pisze:
Ja to nazywam po prostu lenistwo :P

Doswiadczenie innych srednio tu pomoze skoro nie wiadomo gdzie tkwi Twoj problem (jesli istnieje). Dziala Ci to po co chcesz aktualizowac? Nie dziala Ci to moze badz laskaw zajrzec do revisions czy problem nie jest rozwiazany, badz chociaz troche sie wysilic i napisac cos wiecej. Ze stwierdzenia ze dziala 'jako tako' nie bedziemy wrozyc jak wrozka z fusuw.


A gdzie jest ten revisions o którym mówisz? Znalazłem tylko http://www.olliw.eu/storm32bgc-wiki/STo ... TorM32_BGC ale to się tyczy płytek, a nie wersji softu. Niby działa, ale zawsze może działać lepiej :-)
PS. Ma ktoś z Was tą płytkę z serii NT? Warto w to inwestować?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 19:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6626
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
A gdzie jest ten revisions o którym mówisz?

W kazdej paczce z GUI/firmware.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 maja 2017, 20:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 20:03
Posty: 674
Lokalizacja: Siechnice
kto z Wroclawia lub okolic pomoze zrobic kalibracje gimbala i ustawic pitch ? mam phantoma 1.1.1 bede wdzieczny za pomoc z softem bo mam soft i po podlacze niu gimbala nic sie nie dzieje probowalem instalowac drivery i nic....

_________________
Pioneer 1400 ( rozbity ), MX-2 rplanes ( utopiony ), DG-1000, Twinstar 2, Sbach 342, u can fly hype,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8729
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pytanie dla użytkowników v1.31, robiliście testy pod 2s?
Według specyfikacji, minimalne 3s http://www.olliw.eu/storm32bgc-wiki/STorM32_Boards , tak też używałem, ale teraz bardziej pasuje mi 2s.. Chciałem użyć li-ion a mam ładowarkę na 2 kanały, z 3 będzie dłużej się ładowało i waga/gabaryty wzrosną.

Może jakiś step up? Wtedy można użyć 1 li-ion? Jakieś minusy takiego rozwiązania?
Np coś takiego https://abc-rc.pl/przetwornica-step-up-2a-2-28v

Chyba, że lepiej podnosić napięcie z 2s na 3s? Czy to nie ma znaczenia?

_________________
Mój kanał na YT


Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 cze 2017, 12:51 przez Adrián, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 12:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 894
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
testowałem pod 2S i działa https://www.youtube.com/watch?v=i5Z5Eu9nHz4, robiłem też próby z 1S i przetwornicą ale nie działało prawidłowo

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 12:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8729
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To super!
A testowałeś do odcięcia zasilania? Np do 3V na celę ? Zastanawiam się, czy przy niższym napięciu też będzie działał prawidłowo. Jeśli tak, to jestem w domu i zrobię pod 2s.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 13:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 894
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Testowałem ale nie pamiętam no do 3V na cele to raczej nie ogarnie przy 3,4 był już chyba koniec ale nie pamiętam dokładnie

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8729
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Ok, dzięki to i tak dobrze :-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 lip 2017, 10:06 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 438
Jakie UBEC stosujecie do Storm32?

Miałem XL4015 4-38V 5A 75W ale mam problem przy upchaniu go w nowej ramie. Myślałem nad BlueSky 3A - https://abc-rc.pl/ubec-fpv-12v.
Silniki 3s (maksymalny wariant):
- 2806 Yaw
- 2212 Roll
- 2208 Pitch

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 19:25 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2014, 18:01
Posty: 221
Lokalizacja: Polska
Może ktoś ma pomysł co zrobić z jello, którego nie mogę się pozbyć? Korzystam z Mobiusa i Storm32 ze zmienionym IMU na IMU NT, dumpery ściskałem opaskami, zakupiłem też polecane zatyczki do uszu i wsadziłem w otwory dumperów i niestety ale jello ciągle występuje. Wyważałem śmigła HQProp na wyważarce magnetycznej (bardzo mało brakowało im do wyważenia) i silniki zamocowane na ramionach za pomocą analizatora drgań opartego na MMA7361L i udało się zejść do bardzo niskich wartości. Widać gołym okiem, że nawet startowanie bez śmigieł silników odbywa się dużo płynniej i nie widać drgań na ramie. Po odpaleniu silników bez śmigieł po dotknięciu palcem np. mocowania Mobiusa czuć delikatnie drgania, ale są one bardzo równe i niewidoczne zupełnie inne niż jello jakie występuje w nagraniach (takie drgania wydaje mi się po prostu od pracujących silników, bardzo szybkie i jednolite). W dodatku latając nisko jello prawie nie ma dopiero na większych wysokościach i wydaje mi się, że w dużej mierze w związku z wiatrem, bo podczas jednego nagrania powiedzmy patrząc kamerą na zachód jello prawie nie ma, a obracając się o 90 st. już jello występuje.
Widziałem na nagraniach, że na Storm32 i Mobiusie ludzie naprawdę stabilne filmy nagrywają, co jeszcze mogę zrobić aby pozbyć się tego? Dodam, że czasami quadro potrafi się lekko "machnąć", wykonać jakby jakiś ruch stabilizujący czy coś takiego i nie wiem czy np. nie jest to też kwestia pidów Nazy Lite @V2 żeby robił to płynniej ale jello jak występuje to cały czas jak wyżej opisałem, a nie tylko gdy Naza drgnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8729
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
1. Porządnie wyważyć śmigła, dobrą wyważarką. Pokaż jaką wyważyłeś, bo może sama wyważarka wymaga wyważenia..
2. Jak to nie pomoże, to silniki sprawdzić editt doczytałem, że to zrobiłeś.
3. Sprawdzić ewentualne luzy w kopterze
5. Jak wszystko zrobisz idealnie i dalej będzie jello to zastosuj filtr Nd

6. Dalej walka z gumkami i pidami.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 20:25 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2014, 18:01
Posty: 221
Lokalizacja: Polska
Wyważarka niestety do najlepszych nie należy, zwykła, podstawowa, magnetyczna, oczywiście wyważony trzpień, bo fabrycznie miał bicie. Na szczęście HQProp same w sobie są już nieźle wyważone.
Luzów też nigdzie nie widzę, ogólnie ostatnio robiłem porządki z mocowaniami różnych podzespołów, przewodów itp. i wszystko jest wydaje mi się w miarę dobrze zrobione. Sama rama F450 od Tarota niestety nie jest jakoś bardzo sztywna, ale przy stabilnym locie lub zawisie nie powinno to odgrywać zbyt dużej roli przy jello, na tych ramach widziałem bardzo dobre nagrania.
Nie bardzo wiem co z tymi gumkami zrobić, bo skoro opaskami je różnie ściskałem, dodawałem zatyczki i idealnego rezultatu nie uzyskałem to nie wiem co tutaj więcej można zrobić. Raczej za mała moc silników Storm32 nie jest ustawiona, w okolicach 95-100. Z PIDami też za dużo zrobić chyba nie mogę, bo wydaje się, że jest ok i wszelkie ruchy są korygowane, szczególnie machając konstrukcją rękami obraz jest bardzo gładki, jedynie podczas lotu są problemu, ale zauważyłem, że jak z aparatury przestawię kamerę jakieś 50 stopni w dół, żeby nagrywało to co jest na dole wtedy jello jest mniejsze niż w przypadku gdy kamera nagrywa dokładnie to co jest przed nią.
Co do filtra to co on może pomóc w stabilizacji, bo nie bardzo wiem jak może w tym przypadku zadziałać.
Dodam, że Mobius zamocowany razem z tą podstawą w którą jest wsuwany i przykręcony standardową śrubką jak do aparatów, może jest za ciężki i lepiej byłoby zamocować go bez tej podstawy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 21:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 605
Lokalizacja: Kraków
Poczytaj co to jest yello tak naprawdę i dlaczego np w normalnych aparatach z przysłoną nie występuje tak bardzo jak w kamerkach sportowych :) Właśnie też dlatego nie widzisz jak go jak patrzysz w dół, w ziemię, zamiast w bardzo jasne niebo. I filtr tutaj może jak najbardziej pomóc.

mrozilla pisze:
że jak z aparatury przestawię kamerę jakieś 50 stopni w dół, żeby nagrywało to co jest na dole wtedy jello jest mniejsze niż w przypadku gdy kamera nagrywa dokładnie to co jest przed nią.
Co do filtra to co on może pomóc w stabilizacji, bo nie bardzo wiem jak może w tym przypadku zadziałać.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 21:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2014, 18:01
Posty: 221
Lokalizacja: Polska
Popatrzyłem na YT i faktycznie ten filtr czasami pomaga tylko czy jest coś takiego, gotowego do Mobiusa? Zauważyłem też, że z filtrem obraz jest inny, ciemniejszy, bez niego wygląda na bardziej żywy i na tym gimbalu widziałem stabilne nagrania bez filtrów więc chyba da się coś zrobić, a filtr to ostateczność? Nie wiem jak odciąć drgania na ramie od dolnej części gimbala, czy gumki powinny być twardsze, czy bardziej miękkie? Tak delikatnych drgań ramy chyba silniki nie wybiorą, każdy inny przechył wybierają bardzo dobrze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 22:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8729
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tak, widać to szczególnie w słoneczny dzień., gdy kamera jest skierowana w horyzont.
Filtr Nd zawsze zostawiam na koniec, jak już wszystkie poprzednie punkty nie zdadzą egzaminu, a zwykle wystarcza i jest zbędny.
Ale jest to dla mnie ostatnia deska ratunku.

Jak masz w pobliżu kogoś z wyważarka dubro, to spróbuj. Możesz się poważnie zdziwić, jak są wyważone smigla które masz.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 943 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.