Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 26 wrz 2017, 20:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 61  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 18 lis 2016, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7083
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To nie pozostaje Ci nic innego jak jej dołożenie. To najłatwiejszy sposób bez większej ingerencji.

Editt
Rozwiązanie problemu innym ramieniem, też dobre, pod warunkiem, że już nie będziesz używał innej, dostosowanej do tego gimbala kamery. Szybciej będzie dołożyć i odkręcić obciążnik. Ale najważniejsze, żeby było dobrze.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 18:40 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 wrz 2015, 14:38
Posty: 59
Kolega miał jakiegoś chińskiego gimbala pod kamery wymiarami podobne do gopro. Był właśnie tak zbudowany, że miał silnik tam gdzie kamera akumulator. Być może są kamerki z akumulatorem po drugiej stronie, ale gopro nie. Nie chcieliśmy dokładać wagi, bo lepiej jak silniki mają mniejsze obciążenie (zwłaszcza chińskie noname). Wymyśliliśmy, że kamera będzie zamocowana do góry nogami. Teraz większość ma opcję nagrywania w odbiciu lustrzanym. A jak nie ma, to przy montażu to nie problem. Tym sposobem bez żadnych skomplikowanych przeróbek gimbal działa do dziś. A zanosiło się, że będzie trzeba nowy nabyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 lis 2016, 13:17 
Offline

Rejestracja: środa 06 lut 2013, 00:32
Posty: 62
Lokalizacja: Wyszkowskie
Mam problem - gimbal (v1.30 F103RC, fw 0.95) raczej dobrze skonfigurowany i niby działa jak należy, ale gdy uaktywnię możliwość sterowania tiltem gimbala po RC0, to gimbal mocno nadkompensuje ruchy coptera w osi pitch. Roll i Yaw są OK, ale gimbal zachowuje się tak, jakby miał pan-hold-hold, mimo że mam ustawione w "Pan Mode Default Setting" na hold-hold-hold oraz Pitch Pan = 0, czyli hold. Wyłączenie (w RC Inputs/Rc Pitch = off) sterowania gimbalem po RC0 - powoduje, że gimbal działa jak należy. Wyjścia do RC0 mam z portu F2 w NAZA (GND i signal). Co zrobiłem źle..?

EDIT - scalenie

OK, rozwiązałem problem. Winne były ustawienia w NAZA, które nakładały się na ustawienia w Storm32.

_________________
Trochę w tym zielony jestem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 gru 2016, 21:13 
Offline

Rejestracja: sobota 28 maja 2016, 23:45
Posty: 21
Lokalizacja: Chotomów
Witam. Mam problem z podłączeniem drugiego IMU do płytki Storma. Zakupiłem taki zestaw:
http://www.goodluckbuy.com/storm32bgc-3 ... raphy.html
i tu przewody nie są przylutowane do IMU i za cholere nie mogę znaleźć jak podłączyć
Opisy z plytki Imu
VCC
GND
SCI
SDA
a na Storm
GND
TX
RX
3,3V
bardzo proszę o pomoc.
druga kwestia to czy można przejść całą konfigurację gimbala bez tego dodatkowego IMU


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 gru 2016, 21:58 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 174
Pod spodem nie ma drugiego portu I2C?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 gru 2016, 22:12 
Offline

Rejestracja: sobota 28 maja 2016, 23:45
Posty: 21
Lokalizacja: Chotomów
Lech55 pisze:
Pod spodem nie ma drugiego portu I2C?


pod spodem czego?? storma?? nic nie ma
chcę połączyć storma z imu z kompletu
masy połączyłem razem
VCC z 3,3V i zostały sygnałowe
po podłączeniu zasilania diodka na IMU zapala się. tylko jak połączyć pozostałe dwa kable?


metodą prób poszło ;) s
kontroler już widzi mi dwa IMU ;)
jutro ciąg dalszy zmagań

EDIT - scalenie

Witam, mam kolejny problem. wymieniłem IMU na inne (na arduino)
Podpiołem wszystko - przeszedł całą konfigurację i po zakończonej konfiguracji wywalił błąd ImU - ot tej pory prawie zawsze kiedy podepnę aku (zasilanie płytki mam też z USB ) od razu pokazuje error IMU1. Jak błędu nie ma i jak wejdę w setup i uruchomie któryś z silników to czuć szarpnięcie silnika i error. Myślałem ze to wina silników ale podpiołem dwa inne i też to samo. walcze z tym już drugi dzień i jestem bliski poddania się. Możecie nakierować mnie gdzie szukać problemu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 15:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 maja 2015, 12:19
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa/Chełm


Miał ktoś z was moze problem ze stormem, gdy po chwili poprawnego dzialania zaczynal wariowac i krecic sie w kazda z mozliwych stron? Mam wersje 1.3 z NT module (bez NT bylo to samo :/)

_________________
HEXA 810 | CANON 6D | SONY A6000 | Moja strona na 500px


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 sty 2017, 22:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 mar 2015, 18:48
Posty: 3
Lokalizacja: Olsztyn
Witam,

mam problem dot. gimbala HAKRC.
Silniki chodzą bez oporów mech. Kamera jest wyważona.
Po wypidowaniu wszystkich osi stabilizacja osi roll i yaw działa perfekcyjnie. Jednak w osi pitch niezależnie od ustawień zawsze pojawiają się jakby "szumy". Stabilizacja nie jest gładka. Nie jest to spowodowane wibracjami, bo nawet na ziemi (w rękach) występują zakłócenia.
Czym może być spowodowana taka praca gimbala?
Proszę o pomoc i pozdrawiam :)

_________________
Pozdrawiam,
FN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 sty 2017, 20:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 11:34
Posty: 343
Lokalizacja: Warszawa
Witam ! wiem ze pytanie z serii żółtodzioba ale mimo tego zapytam. W końcu uruchomiłem Storm 32 i 3 osie. I mam dziwny kłopot. Mianowicie PID ok nic się nie trzesie i jak dla mnie jest dobrze. I teraz os YAW. Wiem - jest zakładka PAN. Ustawilem i niemal jest dobrze. Niemal. Mianowicie jak szybko obroce gimbala to oprócz YAW przestawią sie osie ROLL i PITCH. I po 10-15 sek jak jest nieruchomo ustawią się jak należy. Zmienilem na pan pan pan ale wtedy nie mam dobrej stabilizacji obu osi. Co moge robic zle? Mam hold hold pan. Właściwie to poza tym szybkim obrotem z gimbalem wszystko działa. Może cos oczywistego przeoczyłem?

MarekP


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 sty 2017, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 371
Lokalizacja: Kraków
Czy aktualna wersja softu Storma32 pozwala na więcej niż 270 stopni obrotu w osi Yaw? Ponieważ buduję gimbal z przewodami na złączu ślizgowym (slip ring) chciałbym mieć pełną swobodę w obrotach. Czy może dalej jedyna opcja to Basecam?

Edit:
Ok już nieaktualne. Nie wiem jakim cudem przeoczyłem opcję Yaw relative turn around :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 sty 2017, 14:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 10 lip 2014, 11:34
Posty: 343
Lokalizacja: Warszawa
Spróbowałem różnych wersji firmware. Na .96 nie widzi czujnika. Tak samo na tych nt. Ostatnia jaka widzi IMU to jest 0.68. To może ta płytka jest coś nie taka? Bo obrót powoduje zmianę pitch i roll. I wraca bardzo powoli jak sie go zostawi. Pitch i roll dzialają same bez zarzutu. Ale nie moge obrócić szybko wokół yaw. Tak jak napisałem. Ostatnia jaka wersja jaka widzi IMU to jest 0.68. Jakiś pomysł? Nie zależy mi na tym obrocie. To może sprzedam silnik i zostawię tylko dwie osie. Choć podoba mi się jak "wygladza" ruchy. No i mogłbym obracać kamerę. Ale tak jak jest to jest do bani. Nie nadaje się. Moze inny egzemplarz Storm-a?

MarekP

Acha. Ta moja płytka była zabezpieczona przed zapisem. Odblokowałem. Może był jakiś powod zabezpieczenia?

Znalazlem powod. Po pierwsze uszkodzony jest IMU2. Ale na innej plytce bylo tak samo. Okazało się że w złym miejscu umiesciłem IMU. Za daleko od osi obrotu pitch. Poprawiłem i działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 20:14 
Offline

Rejestracja: środa 06 kwie 2016, 13:49
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Witam, zakupiłem gimbal HAKRC wraz z kontrolerem Storm32 (v1.31). Po uruchomieniu gimbal zaczyna szaleć jak na filmiku:


Chciałem zaktualizować oprogramowanie. Mam FTDI232 i stosuję się do instrukcji ze strony http://www.olliw.eu/storm32bgc-wiki/How_to_flash_firmware, po kliknięciu FLash Firmware w programie o323BGCTool przenosi mnie do wiersza poleceń gdzie mam taką informację:
Obrazek
Z tego co wyczytałem oznacza to zablokowany zapis na płytce.. Na wiki znalazłem instrukcję jak zdjąć tą blokadę ale tam również dostaję komunikat o braku komunikacji z płytką..
Połączenie między storm32 a FTDI jest według instrukcji czyli : GND -> GND , RC-0 - RX , RC-1 TX. Przed kliknięciem firmware wchodzę w tryb boot -> klikam jednocześnie przycisk boot0 + reset następnie puszczam reset i kolejno boot0, diody gasną.
Jakieś rady? Kontroler nadaje się jeszcze do czegoś czy zamawiać nowy?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 lut 2017, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1345
Lokalizacja: Gdynia
pixel_ pisze:
Jakieś rady?


Tak. Walkowane wiele razy. Gimbala NIE PODLACZA SIE BEZ KAMERY! Jest (powinien byc) ustawiony do dzwigania konkretnej masy - wiec "na sucho" bedzie szaleć a podobno w najgorszym wypadku mozesz go zepsuc.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 lut 2017, 00:01 
Offline

Rejestracja: środa 06 kwie 2016, 13:49
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Akurat na tym wideo jest bez kamery, ale przy pierwszym uruchomieniu miałem założoną kamerę SJCAM SJ4000 i było dokładnie to samo co w przypadku jej braku..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 09:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lut 2017, 22:10
Posty: 13
Lokalizacja: bialystok
Posiadam storm 32 3axis 1.4
Czy do wgrania oprogramowania wystarczy tego typu konwerter
http://allegro.pl/konwerter-usb-ttl-rs2 ... 00409.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 61  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.