Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 22 sie 2017, 08:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 902 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 61  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 16:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
panowie, a mój gimbal nie pozycjonuje się idealnie prosto w osi YAW tylko ok 15st w lewo od wartości 0.W ogóle to on nie prostuję OSI YAW po uruchomieniu tylko ROLL i PITCH. I jak obracam quada w prawo/lewo to gimbal też się obraca(ale chyba nie do końca jak powinien), ale jak już go zostawię to gimbal powolutku jeszcze przez kilka sekund się obraca... o co chodzi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 19:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5296
Lokalizacja: Polska
maxxxior pisze:
panowie, a mój gimbal nie pozycjonuje się idealnie prosto w osi YAW tylko ok 15st w lewo od wartości 0.

Wiki, rozdzial Using 2nd IMU - Yaw Axis Alignment

maxxxior pisze:
W ogóle to on nie prostuję OSI YAW po uruchomieniu tylko ROLL i PITCH. I jak obracam quada w prawo/lewo to gimbal też się obraca(ale chyba nie do końca jak powinien), ale jak już go zostawię to gimbal powolutku jeszcze przez kilka sekund się obraca... o co chodzi?

Wiki, rozdzial Hold versus Pan Mode


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 21:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
ok dzięki chyba już to ogarnąłem...
ale druga sprawa: jak pochylę za bardzo quada w osiach Roll/Pitch to gimbal zaczyna drgać i wariować, zmienia pozycję... gdzie zmienić maksymalne wychylenia poszczególnych osi/silników? bo to chyba o to chodzi? Gimbal to HAKRC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5296
Lokalizacja: Polska
maxxxior pisze:
jak pochylę za bardzo quada w osiach Roll/Pitch to gimbal zaczyna drgać i wariować, zmienia pozycję

Zle wywazenie, zle wypidowanie, ograniczenie mechaniczne, zbyt duze wychylenie (w roll), wylaczone drugie imu (w pitch/yaw).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 22:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
pawelsky pisze:
Zle wywazenie

tzn?
pawelsky pisze:
ograniczenie mechaniczne

mechanicznie nie ogranicza go jeszcze nic w tych momentach,
pawelsky pisze:
zbyt duze wychylenie (w roll)

tzn jakie jest maksymalne, i jak to sprawdzić? bardziej dzieje się to w osi PITCH
pawelsky pisze:
wylaczone drugie imu (w pitch/yaw).

i gdzie to sprawdzić? Jak kalibrowałem to oba IMU...nie wiem w sumie czy to 2 było włączone czy nie... :-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6863
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Trzeba jeszcze raz przeczytać wiki.. Jest tam krok po kroku co zrobić by było dobrze. Nie ma co powielać manuala.
Pawelsky już Ci podał linki.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 paź 2016, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5296
Lokalizacja: Polska
maxxxior pisze:
tzn?

Wiki, rozdzial Tuning Recipe - Balancing the Gimbal

pawelsky pisze:
tzn jakie jest maksymalne

Watek na RCG

maxxxior pisze:
i gdzie to sprawdzić?

Wiki, rozdzial Using a 2nd IMU - IMU Configuration

Na kolejne pytania, na ktore odpowiedz znajduje sie w Wiki odpowiedzi nie dostaniesz :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 08:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 wrz 2015, 14:38
Posty: 57
Szybkie pytanie. Nie mam czasu w tej chwili czytać wiki storma, bo mam pilny wyjazd służbowy.
Czy czujnik pod kamerą musi być w jakiejś konkretnej pozycji? Np poziomo skierowany przodem w kierunku obiektywu. Nie mam za bardzo miejsca pod kamerą i zamontowałbym go na ramieniu, na którym wisi kamera. Np pod kamerą leżałby poziomo, a ja zamontowałbym go w pionie.

Ok, mam.
Cytuj:
The Camera IMU
The camera IMU needs to be mounted such that it measures all camera movements. Its actual position does not matter, behind the camera, on the pitch arm, below the camera,... anything will work. The only thing to watch out for is that its axes are aligned with the camera axes. Each axis has to be either horizontal or vertical. Just imagine that the sensor would measure that the horizon is level but because of a misalignment the camera does hang slightly to one side and hence the horizon in the video is not level.


EDIT - scalenie

No to jest. Udało mi się poskładać wszystko do kupy. Gimbal jest ręczny z silnikami gbm5208. Nie mogę przejść przez konfigurację http://www.olliw.eu/storm32bgc-wiki/Get ... figuration. Konfiguracja zacina się na 10 kroku i pokazuje komunikat, że wystąpił błąd i2c, a state jest strtMOTOR. Przeczytałem i próbowałem zastosować rady z http://www.olliw.eu/storm32bgc-wiki/I2C ... Error_Rate. Kabla od imu nie mogę już bardziej skrócić. Oddaliłem go od kabli silników i poskręcałem. Zaekranować nie mam czym, nie mam też ekranowanego kabla. Obniżyć napięcie silników nie wiem jak. Ferrytu też nie mogę znaleźć luźnego w domu. Silniki mam podpięte do odpowiednich pinów. Chyba że ma znaczenie kolejność kabli silnika? Czy powinienem zamienić któreś dwie żyły?
Ale tak się zastanawiam czy rzeczywiście to jest problem z imu. Bo wykresy na data display reagują prawidłowo. Jak pochylam roll, to wykres roll się rusza, jak pitch, to pitch, jak yaw, to yaw.
A może da się pominąć automatyczną konfigurację i zrobić to wszystko ręcznie?

EDIT - scalenie

Doświadczalnie doszedłem do takiego wniosku. Jeśli silniki odepnę od płytki storma, to konfiguracja idzie aż do state LEVEL. Dalej nie idzie, bo silników nie ma. Jasna sprawa. Wystarczy, że którykolwiek silnik wepnę, to zatrzymuje się na samym początku z i2c error przy state strtMOTOR. Coś nie tak z silnikami, czy ze sterownikami silników na płytce albo samą płytką? Jak sprawdzić same silniki czy są sprawne?

EDIT - scalenie

Problemem był za długi kabel do imu przy kamerze. Wyciągnąłem go z rurek ramy i skróciłem go ile się dało, dołożyłem ferryt i działa. Zostało mi ustawienie pidów.
Jeszcze akumulator mi coś miesza. Mam tak zamontowanego storma.
Obrazek
Ten czarny prostokąt, to silnik yaw, Zielony, to storm. Założyłem sobie, że lipol będzie nad silnikiem yaw. Ale wtedy storm nie startuje. Jakby do silników nie dochodził odpowiedni prąd, bo stawiają mniejszy opór niż normalnie, ale większy niż, bez zasilania. Co dziwne storm startuje z pakietem nad silnikiem yaw jeśli jest podłączony do komputera. To samo dzieje się jak pakiet jest na poziomym ramieniu. Prawie dobrze wszystko działa jak pakiet przypnę do tej pionowej rączki. Prawie, bo raz na kilka włączeń dzieje się to samo co w innych pozycjach. Wtedy przy uruchamianiu wystarczy ręką zakryć wtyczkę między baterią a stormem. Po uruchomieniu już jest ok. Zawsze dobrze działa jak pakiet jest tak daleko, jak mu pozwala kabel.
Zatem muszę wykombinować jakieś mocowanie koło rączki, tak żeby mi pakiet nie przeszkadzał w trzymaniu gimbala, albo jakoś odizolować go od płytki. Ma ktoś jakieś pomysły?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 10:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 187
Lokalizacja: Warszawa
Wiele razy poruszany była kwestia odpowiedniego wyważenia gimbala z kamerą. I zastanawiam się jak działają gimbale, których wyważyć się nie da. Bo o ile wyważenie układu z rysunku B jest łatwe - z jednej strony silnik, a z drugiej cięższa strona kamerki z akumulatorem, to wyważenie "neutralne" z rysunku A jest niemozliwe. Z jednej strony silnik, po środku cięższy bok kamerki z akumulatorem, a po drugiej stronie lżejsza strona kamerki. Tego wyważyć się nie da. Silnik będzie zawsze przeciążał swoją strone. A jednak takich gimbali na rynku jest sporo.
Obrazek
Obrazek

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 11:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6863
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Każdy gimbal da się wyważyć, jak się nie da, to jest niewłaściwie zrobiony pod sprzęt na którym ma pracować. Ba, musi być wyważony mechanicznie. Jak nie zrobisz tego właściwie, to w niewielkich odchyłach, silniki przejmą cięższą pracę i będą się grzać i jakoś to może będzie pracować. To nie o to tutaj chodzi.

Popraw obrazki, u mnie się nie wyświetlają.

Korzystając z okazji, bo już Dawno nie ruszałem storma, jak działa to nie było sensu :-)
Teraz przyszła chęć na upgrade ręcznego paskudztwa, na coś drukowanego, małego i schludnego.
Chciałem wykorzystać mini storma32. Tylko pytanie, skąd wziąć dobrą kopie, wersję? W HK zniknęły, tak samo w GB.
Siedząc jeszcze w temacie, były z nimi na początku różne kwiatki i padały szybciej, niż większe. Coś się ruszyło w temacie? Czy to był tylko użyszkodnik, a stromy były ok?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 12:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 187
Lokalizacja: Warszawa
Adrián pisze:
Każdy gimbal da się wyważyć, jak się nie da, to jest niewłaściwie zrobiony pod sprzęt na którym ma pracować.

A miałeś okazję wyważyć układ A z gopro ? Bo ja miałem i w.g. mnie się nie da. Za duża różnica w wagach obu stron. No chyba, że silnik w takim gimbalu jest baardzo lekki, a jest to raczej niemozliwe ( magnesy ważą ). W przypadku typowego HAKRC jak mój nie da rady.
Jak zwykle problem z obrazkami,.. juz nawet wrzuciłem z polecanego tu dropboxa,.. masakra jakaś. Może tak ?
https://photos-6.dropbox.com/t/2/AAAV02 ... ize_mode=3

https://photos-3.dropbox.com/t/2/AAAKnZ ... ize_mode=3

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6863
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hm u mnie error..
Nie widzę obrazków, ale jeśli dobrze rozumiem i nie ma możliwości przesunięcia, to w ostateczności dołóż coś po przeciwnej stronie. Jakieś obciążenie.
Zawsze da się wyważyć. Tylko lepiej to robić na gimbalu, który od początku jest przemyślany pod daną kamerę.

Używam google +, nie ma problemu i zdjęcia nie znikają po długim czasie.

Kiedyś zrobiłem coś takiego viewtopic.php?f=42&p=359972 w takim układzie, nie było problemu z wyważeniem. Bateria jest po stronie silnika.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 14:39 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 187
Lokalizacja: Warszawa
https://goo.gl/photos/hgdfML4ZTNjwtkD56
https://goo.gl/photos/qzF3LmSxL98Qu5sx8
U Ciebie silnik jest blisko osi. W wielu innych gimbalach jest dalej i trzebaby dołozyć sporą przeciwwagę. A ktoś mi tu kiedyś "zarzucił", że zamontowałem na gimbalu ramke do kamery, która waży aż 18 gr. :)

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 14:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6863
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak nie jest wyważony, to producent dał ciała. Jeśli to miało być pod daną kamerę, którą używasz i tyle.
Kupując gotowca, tego się wymaga, przynajmniej ja wymagam. Inaczej można samemu robić.
Jeśli nie ma możliwości przesunięcia, to dokładasz przeciwwagę, albo sprzedajesz gimbal. Możesz też pokusić się o przeróbkę z możliwością przesunięcia kamery w osi, w której nie jest możliwe wyważenie, ale to już ostateczność.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 lis 2016, 14:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 187
Lokalizacja: Warszawa
Moje pytanie jest teoretyczne bo u mnie z gopro jest ok. Tyle, że zamówiłem sobie tez kamerke SJCAM M20, która jest bardziej pionowa i tu wyważenie na tym gimbalu robi się kłopotliwe.Brakuje masy akumulatorka wysunietej na bok dla przeciwwagi silnika.
Inne fotki - z gimbalem jak mój.
Jak zamontujemy kamere jak w pozycji B to bez problemu sie wyważy,.. trzeba odsunąć kamerke od silnik jakieś 5 mm. Jak zamontujemy kamerke jak w pozycji A wyważenie jest klopotliwe. Trzeba odsunąć kamerke od silnika kilka centymetrów ( o ile pamietam ok. 3 cm. ).
https://lh3.googleusercontent.com/kkMhB ... 00-h546-no
https://lh3.googleusercontent.com/IqXZr ... 02-h600-no
Przyjrzałem się dokładniej gimbalom przystosowanym do pozycji A. One chyba mają krótsze te poziome ramie i kamera automatycznie jest bardziej wysunieta na bok i da się wyważyć. Ale mój gimbal raczej powinien być stosowany tylko w pozycji B. I problemu z wyważeniem nie będzie. A do mojej kamerki SJCAM M20 chyba zrobie jakieś inne krótsze ramie i wtedy też da się to rozsądnie wyważyć.

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Ostatnio zmieniony piątek 18 lis 2016, 15:49 przez Radauskas, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 902 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 61  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.