Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 28 lip 2017, 15:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 21 wrz 2016, 22:52 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 182
Lokalizacja: Warszawa
Nie wiem czemu myslałem, że pod kamerą to jest IMU2,.. a jest IMU. Po zmianie orientacji IMU nie po omacku tylko zgodnie z nowymi kierunkami kamerka pieknie przeskakuje o 90st. w nową, oczekiwaną pozycje. Nie trzeba nic gmerać w pitch'ach.
Dzięki za podpowiedzi.

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 wrz 2016, 14:00 
Offline

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 14:44
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
Cześć,

Czy miał ktos problem ze stormem tak jak na załączonym filmiku ? Gimbal po pierwszej konfiguracji działał b. dobrze. Problem nastąpił po jakimś czasie - prawdopodobnie jak włączyłem gimbala bez podpiętego 2 IMU.

https://www.youtube.com/watch?v=BWHe84c0Ea4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 wrz 2016, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5231
Lokalizacja: Polska
pater pisze:
Czy miał ktos problem ze stormem tak jak na załączonym filmiku ? Gimbal po pierwszej konfiguracji działał b. dobrze. Problem nastąpił po jakimś czasie - prawdopodobnie jak włączyłem gimbala bez podpiętego 2 IMU.

Robiles konfiguracje od poczatku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 wrz 2016, 14:25 
Offline

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 14:44
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
Tak, robiłem konfigurację od początku poprzez Gimbal Configuration Tool i wszystko jest ok do momentu inicjalizowania gimbala, przechodzi wszystkie kroki do NORMAL i następuje trzesiawka. Z tego co widzę na wiki, to mogą byc źle ustawione początkowe pidy :

"Gimbal starts shaking, makes high frequency noises and things like that: This would be normal as we have not yet tuned the PID values for the motor control loop. In case that happens, set for all motors the P, I and D values to very low numbers but not zero (P=0.10; I=5.0; D=0.0050) and write them to the board. This will cause the gimbal to be slow when correcting movements but at least you can prove all is functional."

Chociaż po poprzedniej konfiguracji pidy były ustawione w miare ok..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 wrz 2016, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5231
Lokalizacja: Polska
Co rozumiesz przez
pater pisze:
włączyłem gimbala bez podpiętego 2 IMU


IMU 2 jest zazwyczaj na plytce Storma. Miales zewnetrzne IMU2?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 wrz 2016, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1546
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Hej,

Ma ktoś może takie silniki?
http://abc-rc.pl/EMAX-Gimbal-GB4006

Albo 4008.
I mógłby zmierzyć rezystancję między uzwojeniami?

Moje mają tylko niecałe 8Ohm i zgodnie z prawem Ohma przy 12V to 1.5A, czyli tyle ile maks mają drivery storma - więc już wiem, czemu paliłem płytki, skoro Olli zaleca najlepiej >12Ohm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 wrz 2016, 17:40 
Offline

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 14:44
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
pawelsky pisze:
Co rozumiesz przez
pater pisze:
włączyłem gimbala bez podpiętego 2 IMU


IMU 2 jest zazwyczaj na plytce Storma. Miales zewnetrzne IMU2?


Masz rację - zle napisalem. Chodziło mi o camera IMU. Ale problemem okazało się napięcie, ponieważ przesiadłem się na baterie 4s z 3s. Po puszczeniu przez bec działa ok ( z tego co pamietam to storm32 moze być zasilany chyba przez 4s ale silnik do yaw chyba był pod 3s)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 wrz 2016, 18:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5231
Lokalizacja: Polska
pater pisze:
Masz rację - zle napisalem. Chodziło mi o camera IMU. Ale problemem okazało się napięcie, ponieważ przesiadłem się na baterie 4s z 3s. Po puszczeniu przez bec działa ok ( z tego co pamietam to storm32 moze być zasilany chyba przez 4s ale silnik do yaw chyba był pod 3s)


Zmieniajac zasilanie nalezy przyjrzec sie PIDom, a co najmniej Vmax. Przy okazji - sprawdziles jaki masz pobor pradu pod obciazeniem i czy BEC ktorego uzywasz to wytrzyma?

P.S. Opisujac problem warto podac wszystkie zmiany od ostatniego razu kiedy wszystko dzialalo (nawet takie ktore moga wydawac sie nieistotne), ulatwi to znalezienie przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 wrz 2016, 08:35 
Offline

Rejestracja: środa 10 gru 2014, 14:44
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
ok sprawdze to, ponieważ bec jest 2A (continous) i 3A (peak 10s). Dzięki wielkie za porady !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 paź 2016, 19:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 maja 2014, 18:01
Posty: 204
Lokalizacja: Polska
Który parametr PID może odpowiadać za to, że przy schodzeniu quadrocopterem w dół (przy schodzeniu w dół są lekkie wibracje, jakby wpadał w swoje zawirowania, swoją drogą nie wiem jak ich się pozbyć) gimbal w osi rol wpadł w takie wibracje, że machał się lewo/prawo i nawet po wylądowaniu ciągle się machał, w innych sytuacjach działał dobrze, dzieje się to tylko przy schodzeniu. Jest jeszcze ogólne drżenie, ale chyba od PIDów to zależy, bo trochę pozmieniałem i jest jakby lepiej, ale do ideału dużo brakuje...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 paź 2016, 07:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1546
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Hej,

Opowie ktoś o swojej opinii dotyczącej używania drugiego imu vs jedno imu? Tak z praktyki czy wiele to zmienia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 paź 2016, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5231
Lokalizacja: Polska
Grzechu pisze:
Opowie ktoś o swojej opinii dotyczącej używania drugiego imu vs jedno imu? Tak z praktyki czy wiele to zmienia?

Bardzo wiele. Zdecydowanie nalezy uzywac 2 IMU. Z tego co mnie pamiec nie myli Olliw na swojej stronie ma nawet filmik ktory demonstruje roznice.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 paź 2016, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 24 lip 2011, 20:15
Posty: 1546
Lokalizacja: Białystok/Grajewo
Okej. No to umieszczę samo drugie imu na półce. Cały sterownik na górze jednak jest niewygodny bo za dużo cienkich kabelków biegnących przez hollow shafta.

A jeszcze jedna rzecz. Drugie imu lepiej na gimbalu czy na ramie? W sensie pod dumperami czy nad? Ma to jakiś wpływ? Jak są miękkie gumki to kąt będzie chyba przekłamany?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 paź 2016, 12:48 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 375
W skrócie.
Rama - damper - gimbal (IMU2) - silniki itp - kamera (IMU1).

-- Edit --
Poprawki numeracji IMU - do uwagi Pawelsky ;)

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Ostatnio zmieniony środa 05 paź 2016, 13:00 przez Szper, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 paź 2016, 12:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5231
Lokalizacja: Polska
Szper pisze:
Rama - damper - gimbal (tutaj imu 1) - silniki itp - kamera (drugi imu).

Odwrotnie - IMU1 pod kamere, IMU2 na gimbal.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 60  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.